5/3/12

Η Εβραϊκή Κοινότητα της Λάρισας

Ιστορική αναδρομή
Η Εβραϊκή Κοινότητα της Λάρισας είναι πολύ αρχαία. Έχει ζωντανή παρουσία, πάνω από 1.900 χρόνια, όπως αναφέρουν πολλοί ιστορικοί και περιηγητές, οι οποίοι επισκέφτηκαν την πόλη και όπως φαίνεται από πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, που βρέθηκαν σε ανασκαφές της πόλης με σύμβολα εβραϊκά. Ήταν και είναι η πιο μεγάλη Εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλίας και η τρίτη της Ελλάδας. Κατά καιρούς, δέχτηκε Εβραίους από την Ουγγαρία, Πολωνία κλπ. (Ασκεναζίμ), από την Ισπανία (Σεφαραδίμ) και από την Πελοπόννησο (τους Μωραΐτι). Με την άφιξη στη Λάρισα των Ισπανοεβραίων (Σεφαραδίμ), που κατέφυγαν στην Ελλάδα, μετά την έξοδό τους από την Ισπανία, το 1492, η Κοινότητα πήρε την τελική της μορφή. Οι Ισπανοεβραίοι αναμίχθηκαν με τους ομοθρήσκους τους, τους μετέδωσαν την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τη γλώσσα τους και συνέβαλαν όχι μόνο στην εξέλιξη της Κοινότητας, αλλά και στην ανάπτυξη ολόκληρης της πόλης. Αρχικά ίδρυσαν ξεχωριστή κοινότητα στη Λάρισα, αλλά αργότερα, με τη σωστή καθοδήγηση σοφών ραβίνων ενώθηκαν σε μία, που υπάρχει μέχρι σήμερα. Η Κοινότητα Λάρισας αναπτύχθηκε σημαντικά από τον 15ο ως τον 18ο αιώνα και τότε πήρε και τον τίτλο «Μάντρε ντ’ Ισραέλ». Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας ανακόπηκε η πρόοδός της. Το 1881, όταν η Λάρισα απελευθερώθηκε από τους Τούρκους, η πόλη είχε πληθυσμό 13.000 κατοίκους, από τους οποίους οι 2.200 ήταν Εβραίοι. Οι Εβραίοι της Λάρισας έμεναν και μένουν, ακόμα και σήμερα οι πιο πολλοί, στη συνοικία «έξι δρόμοι», γνωστή ως «εβραίικα», και είναι ενεργά ενταγμένοι στον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό ιστό της πόλης. Η εβραϊκή συνοικία είναι στο κέντρο της πόλης και σε μικρή απόσταση από τη Συναγωγή, το σχολείο και τα άλλα ιδρύματα της Κοινότητας.

Συναγωγή και σχολεία της Κοινότητας
Η Εβραϊκή Κοινότητα Λάρισας διατηρούσε σε λειτουργία 7 συναγωγές, που είχαν ιδρυθεί σε διάφορες χρονικές περιόδους και υπήρχαν μέχρι λίγα χρόνια, πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα διασώζεται μόνο μία, η συναγωγή Ετς Χαγίμ (Δέντρο της Ζωής). Κτίστηκε το 1860 και είναι σε άριστη κατάσταση μετά από 3 παρεμβάσεις επισκευών και συντήρησης, που της έγιναν, με πρώτη και κυριότερη αυτή του 1947, μετά τον πόλεμο, αφού οι Γερμανοί την χρησιμοποίησαν για στάβλο. Διατήρησε όμως την αρχική παραδοσιακή, λιτή και επιβλητική μορφή της. Από το 1931 υπάρχει στην Κοινότητα Λάρισας εβραϊκό σχολείο που ιδρύθηκε και λειτουργεί με ειδικό νόμο του Ελληνικού κράτους σαν Δημόσιο, με τίτλο «8ο Δημοτικό Σχολείο Λαρίσης (Ισραηλιτικό)». Η Κοινότητα Λάρισας και πολύ πριν το 1931 διατηρούσε εβραϊκό σχολείο, όπου διδάσκονταν μόνο εβραϊκά από ραβίνους-δασκάλους. Επί Τουρκοκρατίας λειτουργούσε επίσης Ιεροσπουδαστήριο (Γιεσιβά) Πανεπιστημιακού επιπέδου, από όπου αποφοίτησαν σπουδαίοι Ραβίνοι-δάσκαλοι και θρησκευτικοί λειτουργοί. Δίπλα στη Συναγωγή υπήρχε το μεγάλο Ιεροδικείο Θεσσαλίας Μπεθ-Ντιν, του οποίου πρόεδρος διετέλεσε για πολλά χρόνια ο Αρχιραβίνος Συμεών Πέσσαχ. Στον ίδιο χώρο βρισκόταν και η κοινοτική βιβλιοθήκη με ανεκτίμητης αξίας παλιά δερματόδετα βιβλία, παπύρους και σπάνια κειμήλια, που λεηλατήθηκαν όλα από τους Γερμανούς. Για τις ανάγκες των πιστών της η Κοινότητα διέθετε και Τεβιλά (θρησκευτικό λουτρό).

Μνημείο Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής
Πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχαν στη Λάρισα 1.020 εβραίοι. Στον πόλεμο έλαβαν μέρος πολλοί στρατευμένοι (μέλη της Κοινότητας) που πολέμησαν τον εχθρό σε πολλά μέτωπα. Αργότερα, πολλοί κατατάχτηκαν και στις ομάδες της Εθνικής Αντίστασης. Δέκα τρείς Λαρισαίοι Εβραίοι έπεσαν για την πατρίδα Ελλάδα (4 στο Αλβανικό μέτωπο και 9 σε μάχες κατά των Γερμανών). Στις 24 Μαρτίου 1944, οι Γερμανοί συνέλαβαν τους Εβραίους της Λάρισας και τους οδήγησαν στα στρατόπεδα θανάτου Άουσβιτς, Μπίργκεναου κλπ. Επέστρεψαν από εκεί μόνο 5 άτομα, ενώ 235 (ποσοστό 36%) θανατώθηκαν. Στη μνήμη τους, η Κοινότητα και ο Δήμος Λάρισας αφιέρωσαν το Μνημείο Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής, που στήθηκε στο σημείο όπου συγκέντρωσαν οι Γερμανοί τους Εβραίους, στην ομώνυμη Πλατεία, στο κέντρο της πόλης (στη συμβολή των οδών Κύπρου και Κενταύρων). Η πλατεία δημιουργήθηκε σε οικόπεδο που προέκυψε από τη ρυμοτόμηση κοινοτικών ιδιοκτησιών. Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου έγιναν τον Απρίλιο του 1987.

Στήλη στη μνήμη της Άννας Φρανκ
Το 1999 ο Δήμος Λάρισας, με την οικονομική ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανήγειρε αναθηματική στήλη στη μνήμη της τραγικής μορφής της Άννας Φρανκ, στο πρόσωπο της οποίας τίμησε τα 1.500.000 παιδιά που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, σε άλλη πλατεία της πόλης, που πήρε το όνομά της και βρίσκεται στην οδό Ερυθρού Σταυρού. Σήμερα η κοινότητα έχει 330 μέλη και διαθέτει το μόνο δημόσιο Εβραϊκό σχολείο στην Ελλάδα. Λειτουργεί μόνο μία από τις συναγωγές της, ενώ ο μικρός αριθμός των μελών της έχει οδηγήσει σε μεικτούς γάμους. Ένα νέο νεκροταφείο αντκατέστησε το παλιό, που καταστράφηκε από τους Γερμανούς και η έκτασή του καταπατήθηκε. Η Συναγωγή λειτουργεί, με τον Σοφολογιότατο Ραβίνο κ. Ηλία Σαμπετάι, κάθε Παρασκευή βράδυ με ενεργό συμμετοχή των παιδιών του σχολείου, κάθε Σάββατο πρωί, και φυσικά όλες τις εβραϊκές γιορτές. Μέσα στη Συναγωγή γίνονται επίσης γάμοι, Μπαρ ή Μπατ Μιτσβά, Μπερίτ Μιλά, μνημόσυνα και οι επέτειοι του Ολοκαυτώματος, σε συνεργασία με τη Νομαρχία και στη συνέχεια με την Περιφέρεια, καθώς με νόμο ορίστηκε η 27η Ιανουαρίου ως Εθνική Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος και του Γιομ-Αατσμαούτ (ημέρα Ανεξαρτησίας του Κράτους του Ισραήλ).

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Of course, the dictatorship in Egypt is far different than what the vast
majority of Americans face. Include the locality Most
realtors, property brokers and owners miss out on this when placing ads in newspapers for selling or
leasing their properties. The cache of mummies of high priests of Amun at Deir el-Bahri has also yielded a large number of private
coffins of the 21st Dynasty (1069 945 BC). Historical documentation of UFO
sightings goes as far back as the Egyptian Pharaoh Thutmose III, who reigned Egypt around 1504-1450 B.

Lap books are another tool a teacher can use to help
students create booklets that they will want to keep and review.


Visit my page; egyptian newspapers

Ανώνυμος είπε...

Nanokeratin locks onto the hair, forming a fine, smooth coat of keratin.

Before you go for them, try products at Keranique for hair care.
When one thinks of fungus, they don't generally associate it with the head or scalp, but the itching, burning scalp, rash or pimples on the scalp could very well be caused by a fungus, requiring antifungal shampoo to provide well needed relief to the symptoms.

my site: hair products

Ανώνυμος είπε...

Its not surprising that people might become depressed during stressful times – such as going
through a divorce, caring for a sick relative or financial problems.
It needs to be rushed to a medical facility which is capable of handling emergencies.
It is also possible that if CLASS recipients are eventually enrolled in AHCCCS (Arizona's Medicaid program), AHCCCS will benefit financially by receiving a share of the cash payment made by the CLASS program. Barak occurs for one Social gathering in one these kinds of gem stones. Finally, I think anyone would be inspired by Lynda's story.


My web page ... Raffaelesque

Ανώνυμος είπε...

This can be flight simulator
version FS2002, FS2004 or the latest version of Flight Simulator, FSX.
All of these issues add to the interest that can be produced about
a site and this works for spots in this place and any place
in the world. The latest version, Rollercoaster Tycoon 3, is produced by Atari
and can be purchased at most retail outlets. The history
of diamond simulants starts with the history of real diamonds which have
to be known and treasured before some enterprising person gets
around to imitating them with a cheap substitute.
If you are looking for a fun way to spend your weekends, aflight simulator games is
one of the most fun things to have.

Ανώνυμος είπε...

If there's no traffic it should take you about 20 or 30 minutes but traffic is pretty common and it could therefore take you at least an hour, a taxi to the airport should cost no more than 30 Egyptian pounds but some people will try to charge you as much as 200. Some of the papers that come out only once a week have managed to gather a large number of readers. The news that you as a reporter tend to report must be based on fact. Do you have any of your own experiences to share with readers from all over the Christian community. " Despite Saudi assurances of textbook reform, the May 2006 Freedom House report entitled "Saudi Arabia's Curriculum of Intolerance" reveals that the teaching of hatred continues.

Also visit my blog post - egyptian newspapers

Ανώνυμος είπε...

Whether you are searching for specialty styling products or specific
Loreal hair products, you are sure to find what you need.
As far as medical treatment is concerned, it's often suggested to consult your doctor before any further proceeding. It has been proved that products which contain vitamins will strengthen your hair.