8/7/11

Η Ορθόδοξη Εκκλησία και το Ισραήλ

Ο σκοπός της διδασκαλίας αυτής είναι να βοηθήσει να αφυπνίσει τον Ορθόδοξο αναγνώστη στο να αντιληφθεί την προφητική σπουδαιότητα της παλινόρθωσης του Ισραήλ ως κυρίαρχου έθνους τον Μάιο του 1948. Δυστυχώς, η Ορθόδοξη Εκκλησία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Καθολικής Εκκλησίας και πολλών Εκκλησιών της Μεταρρύθμισης, απέρριψε την επανασύσταση του Ισραήλ και τη θεώρησε απλά σαν ένα ιστορικό ατύχημα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της «θεολογίας της Αντικατάστασης», που θεωρεί ότι η Εκκλησία των Εθνικών είναι ο Νέος Ισραήλ, εφόσον αυτή δήθεν αντικατέστησε τον Παλαιό Ισραήλ. Θεωρεί ότι ο Θεός τέλειωσε με τους Εβραίους.

ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
Γνωρίζεις, αγαπητέ αναγνώστη, ότι οι Εβραίοι και οι Έλληνες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: ότι και οι δυο τους είναι προβληματικά παιδιά του Θεού;

Αυτό είναι τελείως παράξενο, αν αναλογιστείς ότι και οι Εβραίοι και οι Έλληνες έχουν ευνοηθεί από τον Θεό. Και οι δυο ήταν ιδιαίτερα προικισμένοι από τον Θεό. Και οι δυο λαοί ήταν προικισμένοι με ξεχωριστά προσόντα διακονίας για να εκπληρώσουν το λυτρωτικό σχέδιο που έχει ο Θεός για όλα τα έθνη της γης.

Οι Εβραίοι έλαβαν τον Νόμο του Θεού σε μια ιδιαίτερη σχέση διαθήκης, για να προετοιμαστούν για τον ερχομό του Μεσσία. Οι Έλληνες, από την άλλη μεριά, εξοπλίστηκαν με μια γλώσσα και μια φιλοσοφία που ήταν πιο ταιριαστή στο να εκφράσει την έσχατη, μεταφυσική πραγματικότητα. Η Καινή Διαθήκη γράφηκε στη γλώσσα τους. Τα ελληνικά ήταν η γλώσσα της Αρχέγονης Εκκλησίας. Οι Έλληνες Χριστιανοί της εποχής εκείνης έπαιξαν έναν σημαντικό ρόλο στην καθιέρωση του Συμβόλου της Πίστης της Παγκόσμιας Εκκλησίας στις Οικουμενικές Συνόδους.

«Η φιλοσοφία δόθηκε στους Έλληνες άμεσα και βασικά μέχρις ότου ο Κύριος καλέσει τους Έλληνες», διδάσκει ο Κλήμης Αλεξανδρείας (2ος αιώνας), «επειδή αυτή ήταν ο παιδαγωγός για να φέρει τον νου των Ελλήνων, όπως ο Νόμος τους Εβραίους, στον Χριστό. Η φιλοσοφία, συνεπώς, ήταν μια προετοιμασία, που προετοίμαζε τον δρόμο γι’ αυτόν που είναι τέλειος εν Χριστώ» (Στρώματα 1, 5).

Όμως, οι Έλληνες ακολούθησαν τα παράδειγμα των Εβραίων στην εθνική τους ανταρσία και αποστασία. Οι Εβραίοι άρχισαν με τη χάρη (εν Αβραάμ) εξαιτίας της κυρίαρχης εκλογής του Ισραήλ από τον Θεό, αλλά κατέληξαν στη σκλαβιά του Νόμου. Οι Έλληνες, επίσης, άρχισαν με τη χάρη, με τις υποσχέσεις του Ευαγγελίου, με μια σχέση διαθήκης στο αίμα του Αμνού του Θεού. Αλλά, σαν τους Εβραίους, και αυτοί τελικά έπεσαν στη σκλαβιά του θρησκευτικού νομικισμού, σε νεκρούς τύπους και στην αυτοδικαίωση.

Εμείς οι Έλληνες (και όλοι οι Ορθόδοξοι Έλληνες μέσω πνευματικής κληρονομιάς) είμαστε αδικαιολόγητοι μπροστά στον Θεό. Έχουμε την εβραϊκή εμπειρία της ανταρσίας και της θεϊκής κρίσης, για να μας διδάξουν για τις παγίδες του στείρου τυπικισμού και φαρισαϊσμού.

Αλλοίμονο όμως! Φαίνεται ότι δεν μάθαμε τίποτα από το μάθημα του αρχαίου Ισραήλ. Αντίθετα, ακολουθήσαμε τα βήματά τους. Αντιγράψαμε το δυσοίωνο παράδειγμά τους. Δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τον Μεσσία, όταν Αυτός ήρθε. Οι Έλληνες και οι περισσότεροι Ορθόδοξοι σήμερα είναι ανίκανοι να αναγνωρίσουν το Άγιο Πνεύμα, καθώς εκδηλώνεται με την τωρινή παγκόσμια έκχυση Του στους έσχατους καιρούς, προετοιμάζοντας για την ένδοξη εμφάνιση του Κυρίου Ιησού Χριστού. Οι Εβραίοι αντιστάθηκαν στον Γιο του Θεού. Οι Έλληνες, αλλά και άλλοι Ορθόδοξοι, αντιστέκονται στο Πνεύμα του Θεού.

Πολύ συχνά, μέσα στα 40 χρόνια της ανανεωτικής διακονίας που με κατέφαγε, ένιωσα ότι ένας αριθμός σκληροπυρηνικών νομικιστών Ορθοδόξων ήθελαν να με λιθοβολήσουν, έτσι όπως ο άγιος Στέφανος βρήκε το στεφάνι του μαρτυρίου. Θα μπορούσα δικαιολογημένα να απευθύνω τα λόγια του προς του σύγχρονούς μου αντιπάλους: «Σκληροτράχηλοι και απερίτμητοι στην καρδιά και στα αυτιά, εσείς όλοι πάντοτε αντιτάσσεστε ενάντια στο Άγιο Πνεύμα, όπως οι πατέρες σας, έτσι κι εσείς. Ποιον από τους προφήτες δεν έθεσαν υπό διωγμό οι πατέρες σας;» (Πράξεις 7:51 κ.ε.).

ΤΥΦΛΩΣΕ ΑΡΑΓΕ Ο ΣΑΤΑΝΑΣ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ;
Παρόλο που εμείς οι Ορθόδοξοι ακολουθήσαμε την οδό του αρχαίου Ισραήλ, αποδειχθήκαμε περιβόητα αντισημίτες ανά τους αιώνες, και οι Έλληνες και οι Σλάβοι. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η αποτυχία μας στο να δούμε την παλινόρθωση του Ισραήλ το 1948 σαν ένα «σημάδι των καιρών». Αυτό είναι απόδειξη γενικά της έλλειψης ενδιαφέροντός μας για τα εσχατολογικά ζητήματα. Γίναμε αδιάφοροι για τα προφητικά και αποκαλυπτικά θέματα.

Οι Έλληνες έχουν κάθε λόγο να είναι αιώνια ευγνώμονες προς τους Εβραίους. Αν δεν ήταν αυτός ο Εβραίος, ο Σαούλ από την Ταρσό, πολύ πιθανόν ακόμα να προσεύχονταν στα είδωλα.

Πιστεύω ότι αυτή η διδασκαλία θα σε διακονήσει. Ο Θεός με έχει καλέσει για να σημάνω συναγερμό. Η εποχή της χάριτος και του ελέους φτάνει στο τέλος. Ο αιώνας, κατά τον οποίον ο Ιησούς κυβερνά σαν ο Αμνός, φτάνει στο τέλος. Ο Ιησούς θα εμφανιστεί σαν το Λιοντάρι από τη φυλή του Ιούδα (Αποκάλυψη 5:5). Ο Θεός είναι έτοιμος να εκχύσει τις φιάλες της οργής Του πάνω στον ανυπότακτο οίκο Του και γενικά πάνω σ’ αυτήν την αμαρτωλή και μοιχαλίδα γενιά.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ
«Γίνε ζηλωτής και μετανόησε» (Αποκάλυψη 3:19) είναι το μήνυμα που ο Κύριος θέλει να ακούσει ο κόσμος σ’ αυτήν την έσχατη ώρα.

Είναι άμεση ανάγκη να μεταδώσουμε το μήνυμα του Θεού. Όλα τα σημάδια των καιρών συγκλίνουν στο να δηλώνουν ότι ο Ιησούς έρχεται σύντομα και εμείς πρέπει να προειδοποιήσουμε τους ομόθρησκούς μας Ορθόδοξους Χριστιανούς. Κάνω έκκληση στους συναδέλφους μου ιερείς και στην εκκλησιαστική ιεραρχία να κηρύξουν αυτό που αποτελεί τον πυρήνα της Ορθοδοξίας: μετάνοια και επιστροφή στον ζωντανό Χριστό προετοιμαζόμενοι για την ένδοξη εμφάνιση του Χριστού. Ο θρησκευτικός επαγγελματισμός πρέπει να υποχωρήσει μπροστά στον προφητικό και ευαγγελικό ενθουσιασμό.

Αν δεν αναγνωρίσουμε την αποκατάσταση του Ισραήλ, ως το «μεγαλύτερο σημείο» του Θεού στους έσχατους καιρούς, τότε εμείς οι Ορθόδοξοι είμαστε προορισμένοι για θεία κρίση την ώρα της Μεγάλης Θλίψης, που έχει προφητευθεί. Ο Σατανάς προσπαθεί να τυφλώσει την Ορθόδοξη Εκκλησία και να την κάνει να νιώθει σαν να είναι απλά μια ακόμα μέρα. Έχει φτάσει η εποχή όπου χρειάζεται να καταλάβουμε ότι ζούμε σε μέρες προφητικής εκπλήρωσης. Ο Θεός ανοικοδομεί τη Σιών. Μαζεύει ξανά τον λαό της διαθήκης Του στην Ιερουσαλήμ.

Αυτοί που αρνούνται να αναγνωρίσουν την κυρίαρχη επέμβαση του Θεού στην ανασυγκρότηση του Ισραήλ ως έθνους, θα υποστούν κρίση. Ο Θεός στήνει το σκηνικό για την επιστροφή του Γιου Του, του Κυρίου Ιησού Χριστού, και για την παγκόσμια βασιλεία Του, όταν Αυτός ενθρονιστεί στην Ιερουσαλήμ. Αλλά ο αιώνας της βασιλείας είναι ήδη εδώ.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΩΝΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ;
Υπάρχει ακόμα χρόνος για να εγκαταλείψουμε την ιστορική μας αυταπάτη ότι η αιώνια πόλη είναι η αυτοκρατορική Ρώμη ή η Νέα Ρώμη (η Κωνσταντινούπολη). Τα μάτια μας πρέπει να στραφούν προς την Ιερουσαλήμ, που ειδικά τώρα έχει αποκατασταθεί. Η κατοχή της αγίας πόλης από τους Ισραηλινούς, το 1967, είναι ένα αξιοσημείωτο σημάδι των καιρών.

Για πολύ καιρό εμείς οι Ορθόδοξοι στρέψαμε τα βλέμματά μας προς τη λάθος πόλη. Το γεγονός ότι το Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ υποβιβάστηκε στην τέταρτη θέση, ως προς την αρχαιότητα, σε σχέση με τα τέσσερα αρχαία Πατριαρχεία, μετά την Κωνσταντινούπολη, την Αλεξάνδρεια και την Αντιόχεια, κάνει δραματική την τραγική εξαπάτηση στην οποία ο Ρωμαϊκός ιμπεριαλισμός (συμπεριλαμβανομένου και του Βυζαντινού) βύθισε την Αρχέγονη Εκκλησία. Και η Παλαιά και η Νέα Ρώμη αντικατέστησαν την μητέρα Εκκλησία της Ιερουσαλήμ.

Η πραγματική πόλη του Θεού δεν είναι η Ρώμη (Παλαιά ή Νέα). Η Ιερουσαλήμ είναι η αγαπημένη πόλη του Θεού πάνω στον πλανήτη Γη. Ο Ψαλμωδός Δαβίδ φωνάξει: «Μέγας είναι ο ΚΥΡΙΟΣ και άξιος αίνεσης σε υπερβολικό βαθμό στην πόλη του Θεού μας, στο βουνό της αγιότητάς του» (Ψαλμός 48:1).

Και η Παλαιά και η Νέα Ρώμη έχουν σφετεριστεί τον τίτλο της «Αιώνιας Πόλης». «Καθώς ακούσαμε, έτσι και είδαμε στην πόλη του ΚΥΡΙΟΥ των δυνάμεων, στην πόλη του Θεού μας. Ο Θεός θα τη θεμελιώσει για πάντα» (Ψαλμός 48:8).

Εκτός από αυτήν την κραυγαλέα περιφρόνηση προς τη διδασκαλία της Βίβλου, που αντικαθιστά την Ιερουσαλήμ, «την πόλη του Θεού μας», με την αυτοκρατορική πόλη, και το άγιο όρος της Σιών έχει αντικατασταθεί στην Ελλάδα από το όρος Άθως. Οι μοναχοί που κατοικούν σ’ αυτήν τη χερσόνησο στη βόρεια Ελλάδα, που θεωρείται το πιο ιερό και υπερβολικά σεβάσμιο αγιαστήριο σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο, θα σχίζουν τα ρούχα τους από ιερή αγανάκτηση, καθώς διαβάζουν αυτές τις δηλώσεις μου.

Είναι καιρός να απελευθερωθούμε από θρησκευτικές ψευδαισθήσεις, όσο και αν με το χρόνο πήραν αξία. Η Σιών είναι το άγιο όρος του Θεού! Μπορούμε να βρούμε αναρίθμητες αναφορές στην Παλαιά Διαθήκη που αναφέρουν τη Σιών ως την επιλεγμένη τοποθεσία για τη μόνιμη κατοικία του Θεού. Αλλά και το βιβλίο της Αποκάλυψης στην Καινή Διαθήκη έχει πολλά να μας πει για την Ιερουσαλήμ όπου ο Ιησούς, όταν επιστρέψει με δόξα, θα ενθρονιστεί. Αργότερα, η άνω Ιερουσαλήμ θα κατέβει από τον ουρανό και θα τοποθετηθεί πάνω από την κάτω Ιερουσαλήμ.

Προφανώς, η Καινή Διαθήκη διακηρύττει την εκπλήρωση της προφητείας της Παλαιάς Διαθήκης σχετικά με την αποκατάσταση του Ισραήλ, της Σιών και της Ιερουσαλήμ. Πράγματι, ζούμε τώρα στον αιώνα της εκπλήρωσης. Ο Θεός έχει έναν λόγο προειδοποίησης γι’ αυτούς που αρνούνται να δεχθούν την κυρίαρχη βουλή Του και το πρόγραμμά Του για τα τέλη των καιρών. Θα πει σ’ αυτούς που επιμένουν στη «Θεολογία της Αντικατάστασης»: «Στο εξής δεν θα κομπάζεις ενάντια στο βουνό μου το άγιο» (Σοφονίας 3:11).
του Αρχιμανδρίτη Ευσέβιου Α. Στεφάνου, Th.D.
Αδελφότης του Αγ. Συμεών του νέου Θεολόγου
Miramar Beach, Florida

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

If there's no traffic it should take you about 20 or 30 minutes but traffic is pretty common and it could therefore take you at least an hour, a taxi to the airport should cost no more than 30 Egyptian pounds but some people will try to charge you as much as 200. Some of the papers that come out only once a week have managed to gather a large number of readers. There are many specialists that deal in printing press service online. Assuming there is a God and assuming that the Bible is God's word and an
historical record of His activities (and you won't hear anything to the contrary in church and from other formal Christian religious organisations) then the standard hype you hear, the standard image projected of God (and son) tends to be 'warm and fuzzy'. When scrapping with newspaper clippings, in most situations it is important to take the proper steps to make them archival safe before putting them with your photos in your scrapbooks.

my web page :: egyptian newspapers

Ανώνυμος είπε...

Luckily, there are many methods in safely removing unwanted
hair. Likewise, using imported shampoos and conditioners
from a tropical country when your climate is cold
and temperate is not such a good idea. It is designed for
professionals so you know you're getting top performance.

Feel free to visit my blog post: hair products

Ανώνυμος είπε...

The Regional Animal Hospital in Yorba Linda is well equipped to handle the emergencies.

Go here to instantly download Yeast Infection No More Book What precisely makes Yeast Infection No More Book unique is the degree of
focus that is given to each and every aspect needed to attain permanent escape from
candidiasis linked symptoms. licitations with regards to making ones cachet that is most certainly Talbots at present.
Yet again, new advances and engineering make these procedures rapid and helpful, and this cuts down
on the value tremendously. The delivery of Linda Mc - Cartney sausage rolls package is usually in frozen form.


Also visit my web-site :: interdebate

Ανώνυμος είπε...

Wash your curly hair at the very least two days in a week.
Since these goods are made from plant extracts, seed oils
and hair only twice in a week. Soon after this, use curl lotion all more than your hair, and make use of mousse and
squeeze this in your hair to that your curls
seem flawless.

My web blog: hair products

Ανώνυμος είπε...

Very energetic post, I liked that a lot. Will there
be a part 2?

Feel free to surf to my web site ... cellulite treatment cream

Ανώνυμος είπε...

Με ολα αυτα που εγραψες, πρεπει να πας να σε δει ψυχολογος ή και ψυχιατρος...ο κοσμος ξυπμησε απο την αγυρτια σας...ειστε τιποτενιοι και πνευματικα καθυστερημενοι χριστιανοπληκτοι