27/5/09

Έβεν - Έζερ: «Επιχείρηση Έξοδος»

Το ιστορικό
Η Οργάνωση «Έβεν - Έζερ» είναι μια χριστιανική διακονία για τη μετανάστευση (aliyah) Εβραίων στο Ισραήλ. Ιδρύθηκε το 1991 στο Bourmeouth της Αγγλίας, από τον Gustav Scheller, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Θεού να βοηθήσει τους Εβραίους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, σε εκπλήρωση των Βιβλικών προφητειών. Η διακονία αυτή γεννήθηκε ακριβώς στις μέρες που άρχισε ο πόλεμος του Κόλπου το 1991, κατά τη διάρκεια ενός διεθνούς Συνεδρίου προσευχής που έλαβε χώρα, όπως κάθε χρόνο, στην Ιερουσαλήμ και στο οποίο συμμετείχαν 120 Χριστιανοί απ’ όλον τον κόσμο, για την επάνοδο στο Ισραήλ των διασκορπισμένων Εβραίων, που αναφέρεται στις προφητείες της Γραφής σαν μια δεύτερη Έξοδος. Χωρίς να το γνωρίζουν μπήκαν σε μια θαυμαστή περιπέτεια, που ποτέ δε την είχαν φανταστεί και σε μια πορεία γεγονότων που τελικά οδηγούν προφητικά σε καιρούς των έσχατων ημερών και στην Έλευση του Μεσσία.
Θα έλεγε κανείς, πως ο Gustav Scheller κλήθηκε κάπως αργά για τη ζωή του σε μια ολοκληρωτική διακονία για τη βασιλεία του Θεού. Κι όμως, μέσα σ’ αυτή τη σχετικά μικρή χρονική περίοδο, πέτυχε περισσότερα από ό,τι πολλοί άλλοι θα μπορούσαν να κάνουν σε μια μακρόχρονη ζωή διακονίας. Επαγγελματικά ήταν ένας πολύ πετυχημένος επιχειρηματίας. Όταν ο Κύριος τον κάλεσε να ιδρύσει και να διευθύνει την Οργάνωση «Έβεν Έζερ», χρησιμοποίησε όλες του τις ικανότητες και τις γνώσεις, αλλά δε βασίστηκε σ’ αυτά. Βασίστηκε στην οδηγία του Κυρίου και δόθηκε με αφοσίωση στην υπηρεσία του λαού του Θεού, που είχε μάθει να τον αγαπάει καθώς μελετούσε στη Γραφή τον προφητικό λόγο του Θεού. Είναι γεγονός ότι ο Gustav και η γυναίκα του η Elsa, ανταποκρίθηκαν με απόλυτη υπακοή στην κλήση του Θεού και διέθεσαν ολοκληρωτικά τον εαυτό τους για το έργο του Έβεν Έζερ, που έγινε μια από τις πιο σημαντικές και ταχύτατες σε αύξηση χριστιανικές διακονίες.
Ο Gustav Scheller, ο ιδρυτής του «Έβεν Έζερ», πέρασε στις 18 Φεβρουαρίου 2000 στην παρουσία του Κυρίου του. Μαζί του γύρισε και η σελίδα μιας αξιοθαύμαστης κι ασυνήθιστα εντυπωσιακής πρωτοποριακής περιόδου και η οργάνωση «Έβεν Έζερ» μπήκε σε μια καινούργια φάση. Ο ζήλος και η αφοσίωση του Scheller είναι ένα παράδειγμα γι όλους όσους εργάζονται στον «Έβεν Έζερ», που τώρα, χωρίς αυτόν, βρίσκονται μπροστά στην πρόκληση της συνέχισης του έργου αυτού.

Σκοπός και λειτουργία
Η ονομασία «Έβεν-Έζερ» βασίστηκε πάνω στο εδάφιο Α' Σαμουήλ 7:12 και θα πει «λίθος βοήθειας». Πάνω σ’ αυτό, σαν βασική ιδέα, στηρίζεται η ίδρυση και η λειτουργία της διακονίας αυτής. Χριστιανοί από όλον τον κόσμο που έχουν κατανοήσει τα σχέδια του Θεού μέσα από τη Βίβλο, υποστηρίζουν το έργο αυτό, ώστε να μπορεί να πραγματοποιήσει το σκοπό του.
Ο κυριότερος στόχος αυτού του έργου είναι, σαν πρώτο βήμα, να ενημερώνονται οι Εβραίοι σχετικά με τις προφητείες και τα γεγονότα που υπαγορεύουν την επιστροφή τους στη βιβλική πατρίδα τους, τη γη Ισραήλ. Αυτό γίνεται ή σε ειδικές συναθροίσεις ή το συνηθέστερο, με επισκέψεις στα σπίτια τους. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται να διανυθούν χιλιάδες χιλιόμετρα, μέχρι να εντοπιστούν όλοι στις διάφορες χώρες που είναι διασκορπισμένοι και κυρίως στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, μέχρι και τα πιο απόμακρα μέρη της Σιβηρίας. Πολλές φορές χρειάζεται μια ιδιαίτερη οδηγία από τον Κύριο για να μπορέσουν να εντοπιστούν, επειδή πολλοί από αυτούς ζουν σε περιοχές που τους είναι ασφαλέστερο να το κρύβουν ότι είναι Εβραίοι. Στα μέρη όπου ζουν μέσα σε μεγάλη στέρηση, τους μοιράζεται και ανθρωπιστική βοήθεια με τρόφιμα και άλλα είδη, σαν μια ορατή έκφραση της αγάπης του Θεού γι’ αυτούς.
Το επόμενο βήμα περιλαμβάνει πρακτική βοήθεια για να προμηθευτούν και να τακτοποιηθούν όλα τα χαρτιά και οι βίζες που χρειάζονται για να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ. Για να επιτευχθεί αυτό, ιδιαίτερα στις χώρες όπου υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, απαιτούνται ταξίδια στις πόλεις όπου βρίσκονται οι πρεσβείες και τα προξενεία, συχνά περισσότερο από μια φορά σε κάθε περίπτωση και βεβαίως τα ανάλογα χρήματα στις πιο πολλές περιπτώσεις.
Τέλος ακολουθεί η μεταφορά τους, μαζί με όσες αποσκευές μπορούν να πάρουν, είτε σε κάποιο αεροδρόμιο, είτε, όπως συμβαίνει με αυτούς που φεύγουν από την Ουκρανία, σε λιμάνι για να φύγουν με καράβι. Πολλές φορές η μεταφορά αυτή συμπεριλαμβάνει κι άλλες ιδιαίτερες δυσκολίες, όπως όταν πρόκειται για άτομα ηλικιωμένα, άρρωστα η ανάπηρα. Θα μπορούσαν να εξιστορηθούν πάρα πολλά για τα όσα έχουν πραγματοποιηθεί, για το τις συνθήκες έχουν αντιμετωπιστεί και για τα εμπόδια που έχουν ξεπεραστεί όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπου βρήκε και βοήθησε πάνω από 120.000 Εβραίους, που ήταν διασκορπισμένοι στα πιο μακρινά σημεία της απέραντης αυτής χώρας, να επιστρέψουν στο Ισραήλ.

Βοήθεια στα «πρώτα βήματά» τους στη Γη της Επαγγελίας
Ο Θεός δοξάζεται όχι μόνο με τη συγκέντρωση των Εβραίων στη γη του Ισραήλ, αλλά και με τη φυσική και πνευματική τους αποκατάσταση μόλις επιστρέφουν. Συνεπώς, χρειάζονται πρακτική βοήθεια για να ξαναχτίσουν και να στερεώσουν τη ζωή τους στη χώρα αυτή.
Όταν φτάνουν στο Ισραήλ, τους αναλαμβάνουν κρατικές υπηρεσίες με σκοπό την ενσωμάτωσή τους στο εκεί κοινωνικό περιβάλλον. Αυτό περιλαμβάνει οικονομική υποστήριξη για ένα τουλάχιστον χρόνο, παιδικούς σταθμούς για τα μικρά παιδιά κι εκμάθηση της εβραϊκής γλώσσας. Υπάρχουν ειδικά προγράμματα που προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες και τις ελλείψεις των olim (δηλαδή των Εβραίων που επαναπατρίζονται).
Η διακονία του Έβεν Έζερ μπορεί να τους βοηθήσει να κάνουν τα «πρώτα βήματά» τους για να ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή στο Ισραήλ. Πράγματι, προσφέρει τέτοια βοήθεια, όταν φτάνουν, όπως μια πρώτη στέγαση, και τους δίνει συμβουλές σχετικά με τη μόνιμη κατοικία, την εργασία και την ιατρική ασφάλεια.

Παρηγορείτε, παρηγορείτε το λαό Μου!
Οι σύνδεσμοι της Οργάνωσης στην Ιερουσαλήμ λαμβάνουν πολλές εκκλήσεις για βοήθεια από olim, ιδιαίτερα από αυτούς που η διακονία του «Έβεν Έζερ» βοήθησε να επιστρέψουν στο Ισραήλ. Τους προσφέρουμε ενθάρρυνση και συμβουλευτική, όχι μόνο βοηθώντας τους να υπερνικήσουν τα εμπόδια που παρουσιάζονται κατά την εγκατάστασή τους στη χώρα, αλλά και δείχνοντάς τους την αιώνια αγάπη που ο Θεός έχει για το λαό Του.
Παρόλο που το κράτος του Ισραήλ χορηγεί στους olim μια αρχική οικονομική υποστήριξη και πολιτισμική/κοινωνική βοήθεια, συχνά χρειάζεται μια προσωπική επαφή όταν παρουσιάζονται οι δυσκολίες. Η Οργάνωση «Έβεν Έζερ» επισκέπτεται τους νέους μετανάστες, βοηθάει στην επίλυση των προβλημάτων τους και κάνει αναφορές σε κοινωφελείς οργανισμούς και ιδρύματα. Δίδεται επίσης βοήθεια και σε επείγουσες καταστάσεις.
Ένα άλλο, πολύ σημαντικό σημείο, είναι ότι η Οργάνωση «Έβεν Έζερ» διδάσκει σε Ιουδαίους και Χριστιανούς τα σχέδια του Θεού για το λαό Ισραήλ, όπως αυτά φανερώνονται στη Γραφή και με ποιον τρόπο εμείς οι Χριστιανοί, ως το κλαδί της αγριελιάς που μπολιάστηκε στο ήμερο ελιόδεντρο (Ρωμαίους, κεφ.11), μπορούμε να βοηθήσουμε στην εκπλήρωση των σχετικών προφητειών. Περισσότερες από 700 περικοπές αναφέρονται στην επιστροφή του λαού Ισραήλ στη γη που τους υποσχέθηκε ο Θεός, κι αφού αυτό είναι ζήτημα τόσο μεγάλης σημασίας για το Θεό, είναι επόμενο ότι θα πρέπει να γίνει και για μας σημαντικό. Για το σκοπό αυτό γίνονται ομιλίες σε εκκλησίες όλων των ομολογιών που αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού τον μοναδικό Σωτήρα.

Επιστροφή από τη γη του Βορρά
«Ω! Ω! Φεύγετε από τη γη του βορρά, λέει ο Κύριος. Επειδή, σας διασκόρπισα στους τέσσερις ανέμους του ουρανού, λέει ο Κύριος» (Ζαχαρίας 2:6).
Σήμερα η Οργάνωση «Έβεν Έζερ» δραστηριοποιείται στη Ρωσία και σε όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπου λειτουργούν πάνω από 25 γραφεία με 350 περίπου συνεργάτες. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου πραγματοποιείται από εθελοντές που προσφέρουν το χρόνο και τις ικανότητές τους και πάνε με δικά τους έξοδα στον τόπο που θα εργαστούν, είτε στην Ευρώπη, είτε στην Άπω Ανατολή, είτε στη Σιβηρία. Με τον τρόπο αυτό τα έξοδα της Οργάνωσης περιορίζονται και τα χρήματα που συγκεντρώνει από τις προσφορές διατίθενται για τον ουσιαστικό σκοπό: τη μεταφορά του λαού του Θεού στη χώρα του.

Επιστροφή από τη Δύση
Η διακονία του «Έβεν Έζερ» επεκτείνεται και σε άλλα μέρη του κόσμου, καθώς καινούργιοι «δρόμοι» επιστροφής (aliyah) ανοίγονται σύμφωνα με τον Ιεζεκιήλ 36:24 όπου ο Κύριος υπόσχεται να συγκεντρώσει τον Εβραϊκό λαό από «όλες τις χώρες» και να τους επαναφέρει στη χώρα τους.
Τα λόγια των προφητών εκπληρώνονται καθώς βλέπουμε τους Εβραίους να επιστρέφουν στο Ισραήλ. Μέχρι σήμερα η Οργάνωση έχει βοηθήσει πάνω από 70.000 Εβραίους να πραγματοποιήσουν την επιστροφή (aliyah) τους στο Ισραήλ. Και όλα αυτά μόνο με τη χάρη του Θεού και για τη δική Του δόξα.

Επιστροφή από το Νότο
Στον Ησαΐα 43:5-6, ο Κύριος λέει ότι θα φέρει τους γιους Του και τις θυγατέρες Του πίσω στο Ισραήλ από την ανατολή, τη δύση, το βορρά και το νότο. Σχετικά με το νότο, λέει: «Θα πω... προς τον νότο: Μη εμποδίζεις, Φέρε τους γιους μου από μακριά και τις θυγατέρες μου από τα άκρα της γης» (Ησαΐας 43:6). Στις μέρες αυτές, φαίνεται ότι ο νότος ανταποκρίνεται στην εντολή Του, ιδιαίτερα το κράτος της Ν. Αφρικής.
Η Jewish Agency ανακοίνωσε ότι το 2008 η μεγαλύτερη αύξηση των olim (νέων μεταναστών) συμπεριλάμβανε 350 Εβραίους από τη Ν. Αφρική, σε σύγκριση με τους 178 του προηγούμενου έτους. Προς το τέλος του Δεκεμβρίου, ένα αεροπλάνο με 80 Εβραίους μετανάστες προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ben-Gurion του Ισραήλ, μια επιχείρηση που εν μέρει υποστήριξε οικονομικά η Οργάνωση του Έβεν Έζερ. Έχουν προγραμματιστεί και άλλες πτήσεις μεταναστών από τη Ν. Αφρική για το 2009.

Πόσο μεγάλος είναι ο Θεός μας
«Δεν θα σιωπήσω για τη Σιών, και δεν θα ησυχάσω για την Ιερουσαλήμ, μέχρις ότου η δικαιοσύνη της βγει σαν λάμψη και η σωτηρία της σαν λαμπάδα που καίγεται... Επάνω στα τείχη σου, Ιερουσαλήμ, κατέστησα φύλακες, που ποτέ δεν θα σιωπούν, ούτε ημέρα ούτε νύχτα. Όσοι ανακαλείτε τον Κύριο, μη φυλάγετε σιωπή. Και μη δίνετε σ’ αυτόν ανάπαυση, μέχρις ότου κάνει την Ιερουσαλήμ αίνεση επάνω στη γη... Περάστε, περάστε διαμέσου των πυλών, ετοιμάστε τον δρόμο του λαού, επισκευάστε, επισκευάστε τον δρόμο, πετάξτε έξω τις πέτρες, υψώστε σημαία προς τους λαούς. Να, ο Κύριος διακήρυξε μέχρι τα άκρα της γης: Πείτε στη θυγατέρα Σιών: Να, ο Σωτήρας σου έρχεται, να, ο μισθός του είναι μαζί του και το έργο του μπροστά του» (Ησαΐας 62:1, 6-7, 10-11).
Ποιοι είναι αυτοί οι φύλακες; Ο προφήτης Ιερεμίας αναφέρεται στο ίδιο θέμα:
«Επειδή θα υπάρχει ημέρα, κατά την οποία οι φύλακες επάνω στο βουνό Εφραΐμ θα φωνάζουν: Σηκωθείτε και ας ανεβούμε στη Σιών στον Κύριο τον Θεό μας. Επειδή, έτσι λέει ο Κύριος: Ψάλτε με αγαλλίαση για τον Ιακώβ, αλαλάξτε για το κεφάλι των εθνών. Κηρύξτε, αινέστε και πείτε: Σώσε, Κύριε, τον λαό σου, το υπόλοιπο του Ισραήλ» (Ιερεμίας 31:6-7).
Στο εβραϊκό κείμενο, η λέξη για φύλακες είναι notzrim, που δυστυχώς σήμερα στα αγγλικά μεταφράζεται σαν «Χριστιανοί»! Τώρα, βέβαια, ο Ιερεμίας δεν ήξερε τίποτα για τους Χριστιανούς. Μόνον αιώνες αργότερα στην Αντιόχεια, οι πιστοί ονομάστηκαν για πρώτη φορά Χριστιανοί. Όμως ο Θεός έβαλε αυτήν την συγκεκριμένη λέξη, notzrim, στο κείμενο του Ιερεμία.
Επειδή ο Θεός ήξερε ότι μια ημέρα, θα υπήρχε ένα πλήθος ανθρώπων από όλον τον κόσμο, που θα είχαν γεννηθεί από επάνω, άνθρωποι που θα Τον αγαπούσαν, θα Τον αναζητούσαν, θα ήθελαν να καταλάβουν και να υπακούσουν στο λόγο Του, και να Τον δοξάσουν. Και ήξερε ότι πολλοί από αυτούς θα ήταν Εθνικοί που θα αγαπούσαν τον Ισραήλ και τον εβραϊκό λαό. Μαζί, Εβραίοι και Εθνικοί notzrim ή shomrim (η λέξη για «φύλακες», που απαντάται στον Ησαΐα 62:6) θα στέκονταν στο χάσμα για τον Ισραήλ και θα τους προειδοποιούσαν για κάθε κίνδυνο που θα πλησίαζε. Θα στέκονταν πάνω στα τείχη της Ιερουσαλήμ και με προσευχή θα τους φύλαγαν και θα ζητούσαν την ευημερία τους και την προστασία από τους εχθρούς τους. Καθώς θα στέκονταν με το Ισραήλ, αυτοί οι notzrim/shomrim θα μεσίτευαν για την επιστροφή τους στη χαρά που τους έδωσε ο Θεός και για τη σωτηρία τους σαν έθνος.
Οι Γραφές είναι πολύ ξεκάθαρες στο ότι αυτοί οι φύλακες θα προσεύχονται με αυτόν τον τρόπο και θα «πετάξουν έξω τις πέτρες» (Ησαΐας 62:10) των εμποδίων. Στον Ιερεμία 31:7, ο Κύριος τους λέει ακόμα ειδικά τι να προσεύχονται: «Σώσε, Κύριε, τον λαό σου, το υπόλοιπο του Ισραήλ»! Και ο Θεός απαντάει!
Επειδή ο λαός του Ισραήλ επιστρέφει και θα συνεχίζει να επιστρέφει στη χώρα του και στον Θεό του: «Να, εγώ θα τους φέρω από τη γη του βορρά, και θα τους συγκεντρώσω από τα έσχατα της γης, και μαζί τους τον τυφλό και τον χωλό, την έγκυο κι εκείνη που γεννάει ταυτόχρονα. Μεγάλο συνάθροισμα θα επιστρέψει εδώ. Θα έρθουν με κλαυθμό και θα τους επαναφέρω με δεήσεις» (Ιερεμίας 31:8-9α).

Ο Θεός υπόσχεται ότι θα συγκεντρώσει τον εβραϊκό λαό από όλα τα έθνη:
«...Τότε, ο Κύριος ο Θεός σου θα σε επαναφέρει από την αιχμαλωσία, και θα σε ευσπλαχνιστεί και θα σε συγκεντρώσει ξανά από όλα τα μέρη, όπου ο Κύριος ο Θεός σου σε διασκόρπισε. Κι αν η διασπορά σου είναι στα έσχατα του ουρανού, και από εκεί θα σε συνάξει ο Κύριος ο Θεός σου, και από εκεί θα σε πάρει. Και ο Κύριος ο θεός σου θα σε φέρει μέσα στη γη, που οι πατέρες σου κληρονόμησαν, και θα την κληρονομήσεις. Και θα σε αγαθοποιήσει και θα σε πολλαπλασιάσει περισσότερο από τους πατέρες σου. Και ο Κύριος ο Θεός σου θα κάνει περιτομή στην καρδιά σου, και στην καρδιά του σπέρματός σου, για να αγαπάς τον Κύριο τον Θεό σου με ολόκληρη την καρδιά σου, και με ολόκληρη την ψυχή σου, για να ζεις» (Δευτερονόμιο 30:3-6).
«Έτσι λέει ο Κύριος ο Θεός: Να, θα υψώσω το χέρι μου προς τα έθνη, και θα στήσω τη σημαία μου προς τους λαούς, και θα φέρουν τους γιους σου κρατώντας τους στην αγκαλιά και οι θυγατέρες στο θα φερθούν επάνω σε ώμους» (Ησαΐας 49:22).
«Γι’ αυτό, να, έρχονται ημέρες, λέει ο Κύριος και δεν θα πουν πια: Ζει ο Κύριος που ανέβασε τους γιους Ισραήλ από τη γη της Αιγύπτου, αλλά: Ζει ο Κύριος που ανέβασε του γιους Ισραήλ από τη γη του βορρά και από όλους τους τόπους, όπου τους είχε διώξει. Και θα τους επαναφέρω πάλι στη γη τους, που είχα δώσει στους πατέρες τους. Να, θα στείλω πολλούς ψαράδες, λέει ο Κύριος και θα τους ψαρέψουν. Και ύστερα από αυτά, θα στείλω πολλούς κυνηγούς και θα τους κυνηγήσουν από κάθε βουνό και από κάθε λόφο και από τις σχισμές των βράχων» (Ιερεμίας 16:14-16).

Ο Κύριος θα φέρει τον τυφλό, τον χωλό και μητέρες με τα παιδιά τους:
«Επειδή, έτσι λέει ο Κύριος: Ψάλτε με αγαλλίαση για τον Ιακώβ, αλαλάξτε για το κεφάλι των εθνών. Κηρύξτε, αινέστε και πείτε: Σώσε, Κύριε, τον λαό σου, το υπόλοιπο του Ισραήλ. Να, εγώ θα τους φέρω από τη γη του βορρά, και θα τους συγκεντρώσω από τα έσχατα της γης, και μαζί τους τον τυφλό και τον χωλό, την έγκυο κι εκείνη που γεννάει ταυτόχρονα. Μεγάλο συνάθροισμα θα επιστρέψει εδώ» (Ιερεμίας 31:7-8).

Θα γυρίσουν με αεροπλάνα και πλοία, και θα φέρουν τα υπάρχοντά τους μαζί τους:
«Ποιοι είναι αυτοί που πετούν σαν σύννεφα, και σαν περιστέρια στις θυρίδες τους; Τα νησιά, βέβαια, θα προσμείνουν εμένα, και πρώτα από όλα τα πλοία της Θαρσείς, για να φέρουν τους γιους σου από μακριά, τα ασήμι και το χρυσάφι τους μαζί τους, για το όνομα του Κυρίου του Θεού σου, και για τον Άγιο του Ισραήλ, επειδή σε δόξασε» (Ησαΐας 60:8-9).
Στο σημείο αυτό μπορούμε να πούμε ότι εικονίζονται αεροπλάνα και πλοία που μεταφέρουν το λαό Ισραήλ στη γη του. Η Οργάνωση «Έβεν Έζερ» χρησιμοποιεί και τα δύο αυτά μεταφορικά μέσα για το σκοπό αυτό.

Ο Θεός του Ισραήλ θα τους κάνει να επιστρέψουν στη γη τους:
«Επειδή, να, έρχονται ημέρες, λέγει ο Κύριος, και θα επιστρέψω την αιχμαλωσία του λαού μου του Ισραήλ και του Ιούδα, λέει ο Κύριος. Και θα τους επιστρέψω στη γη, που έδωσα στους πατέρες τους, και θα την κυριεύσουν» (Ιερεμίας 30:3).
«Ακούστε, έθνη, τον λόγο του Κυρίου, και αναγγείλατε στα νησιά που είναι μακριά και πείτε: Αυτός που διασκόρπισε τον Ισραήλ, θα τον συγκεντρώσει και θα τον φυλάξει, όπως ο ποιμένας το ποίμνιό του» (Ιερεμίας 31:10).

Ο Κύριος θα χαίρεται γι’ αυτούς στο να τους ευεργετεί:
«Και θα ευφραίνομαι σ’ αυτούς στο να τους αγαθοποιώ, και θα τους φυτέψω σ’ αυτή τη γη με αλήθεια, με όλη μου την καρδιά και με όλη μου την ψυχή. Επειδή, έτσι λέει ο Κύριος: Όπως έφερα επάνω σ’ αυτόν τον λαό όλα αυτά τα μεγάλα κακά, έτσι θα φέρω επάνω τους όλα τα αγαθά, που εγώ μίλησα γι’ αυτούς» (Ιερεμίας 32:41-42).

Η χώρα ανήκει στον Ισραήλ:
«Και ο Κύριος φάνηκε σ’ αυτόν (τον Ισαάκ) και είπε:...να παροικείς σε τούτη τη γη, κι εγώ θα είμαι μαζί σου και θα σε ευλογήσω. Επειδή, σε σένα και στο σπέρμα σου θα δώσω όλους αυτούς τους τόπους, και θα εκπληρώσω τον όρκο που ορκίστηκα στον Αβραάμ τον πατέρα σου» (Γένεση 26:2-3).
«Και ο Θεός του είπε: Το όνομά σου είναι Ιακώβ. Δεν θα ονομάζεσαι πλέον Ιακώβ, αλλά Ισραήλ θα είναι το όνομά σου, και αποκάλεσε το όνομά του Ισραήλ. Και ο Θεός του είπε: Εγώ είμαι ο Θεός ο Παντοκράτορας. Να αυξάνεις και να πληθαίνεις. Από σένα θα γίνουν έθνος και πλήθος εθνών, και βασιλιάδες θα βγουν από την οσφύ σου. Και τη γη, την οποία έδωσα στον Αβραάμ και στον Ισαάκ, σε σένα θα τη δώσω, και στο σπέρμα σου ύστερα από σένα θα δώσω αυτή τη γη» (Γένεση 35:10-12).

Ο Κύριος αποκαθιστά τον Ισραήλ για να αγιάσει το μεγάλο Του όνομα:
«Γι’ αυτό, πες στον οίκο Ισραήλ: Έτσι λέει ο Κύριος ο Θεός: Εγώ δεν το κάνω αυτό για σας, οίκος Ισραήλ, αλλά για το άγιο όνομά μου, που βεβηλώσατε ανάμεσα στα έθνη, στα οποία ήρθατε. Και θα αγιάσω το μεγάλο μου όνομα που βεβηλώθηκε ανάμεσα στα έθνη, που βεβηλώσατε ανάμεσά τους. Και τα έθνη θα γνωρίσουν ότι εγώ είμαι ο Κύριος, λέει ο Κύριος ο Θεός, όταν αγιαστώ σε σας μπροστά στα μάτια τους. Επειδή, θα σας πάρω από μέσα από τα έθνη, και θα σας συγκεντρώσω από όλους τους τόπους, και θα σας φέρω στη γη σας. Και θα ράνω επάνω σας καθαρό νερό, και θα καθαριστείτε από όλες τις ακαθαρσίες σας, και από όλα τα είδωλά σας, θα σας καθαρίσω. Και θα σας δώσω καρδιά νέα και θα βάλω μέσα σας πνεύμα νέο, και αφού θα έχω αποσπάσει την πέτρινη καρδιά από τη σάρκα σας, θα σας δώσω καρδιά σάρκινη. Και θα βάλω μέσα σας, το Πνεύμα μου, και θα σας κάνω να περπατάτε στα διατάγματά μου και να τηρείτε τις κρίσεις μου και να τις εκτελείτε. Και θα κατοικήσετε στη γη, που έδωσα στους ποτέρες σας. Και θα είστε λαός μου, κι εγώ θα είμαι Θεός σας» (Ιεζεκιήλ 36:22-28).

Ο Θεός θα δοξαστεί στον Ισραήλ μπροστά σε όλα τα έθνη:
«Έτσι λέει ο Κύριος ο Θεός: Όταν συγκεντρώσω τον οίκο Ισραήλ από τους λαούς, ανάμεσα στους οποίους είναι διασκορπισμένοι, και αγιαστώ σ’ αυτούς μπροστά στα έθνη, τότε θα κατοικήσουν στη γη τους, που είχα δώσει στον δούλο μου Ιακώβ. Και θα κατοικήσουν μέσα σ’ αυτή με ασφάλεια, και θα χτίσουν σπίτια, και θα φυτέψουν αμπελώνες. Ναι, θα κατοικήσουν με ασφάλεια, όταν εκτελώ κρίσεις επάνω σε όλους εκείνους που τους καταφρόνησαν, ολόγυρά τους. Και θα γνωρίσουν ότι εγώ είμαι ο Κύριος ο Θεός τους» (Ιεζεκιήλ 28:25-26).

Η δική μας συμμετοχή σ’ αυτή τη μετανάστευση (aliyah)
Ο Θεός πάντα χρησιμοποιεί ανθρώπους για να εκπληρώσει την προφητεία. Μας εμπιστεύεται το Λόγο Του και μας παρακινήσει σε δράση, για να εκπληρώσει τους θαυμαστούς Του σκοπούς. Σήμερα, ο Θεός επαναφέρει στο Ισραήλ τον αγαπημένο Του λαό από τα τέσσερα άκρα της γης. Καθώς υποστηρίζουμε το σχέδιό Του, θα ήθελες να ενωθείς μαζί μας σ’ αυτήν τη μεγάλη περιπέτεια της πίστης; Στάσου μαζί μας στη δέσμευση αυτή. Το κόστος είναι μεγάλο, αλλά η ανταμοιβή είναι πολύ μεγαλύτερη.
Ένας ραβίνος ρώτησε τους μαθητές του: «Αν είχατε 1.000 σέκελ και δίνατε τα 100 για το έργο του Θεού, πόσα θα έχετε;» Ένας μαθητής του απάντησε: «900». Αυτός είπε: «Λάθος. Θα έχετε 100». Μια επένδυση για τη μεταφορά του λαού του Θεού στην πατρίδα του, είναι μια επένδυση που θα μείνει για όλη την αιωνιότητα, ακόμα και μετά που θα έχουν φύγει τα γήινα υπάρχοντά μας.

Τελικά
Η ελπίδα μας είναι ότι, καθώς μαθαίνουν οι Χριστιανοί περισσότερα για τη διακονία του Έβεν Έζερ, θα αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση του προφητικού σχεδίου του Θεού για την aliyah: την ξανασυγκέντρωση του εβραϊκού λαού στο Ισραήλ, που είναι μια τρομερή επίδειξη του ελέους και της χάρης του Θεού.
Η aliyah είναι και μια κλήση προς τα έθνη για να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται τους καιρούς στους οποίους ζούμε. Περισσότεροι από 3.000.000 Εβραίοι έχουν γυρίσει στο Ισραήλ από τότε που ιδρύθηκε το κράτος το 1948, μια έξοδος χωρίς προηγούμενο από την εποχή του Μωυσή. Είναι απίστευτο, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο αγνοούν αυτό το μεγάλο γεγονός. Όμως αυτή είναι η ώρα για τους πιστούς να σταθούν και να υποστηρίξουν τον σκοπό του Θεού, που είναι να φέρει το λαό Του πίσω στην πατρίδα τους. Ας ευλογούμε τους Εβραίους που επιστρέφουν στην πατρίδα τους, επειδή ο Θεός είπε: «Θα ευλογώ αυτούς που θα σε ευλογούν» (Γένεση 12:3). «Και απαντώντας ο βασιλιάς, θα τους πει: Σας διαβεβαιώνω, καθόσον αυτό το κάνατε σε έναν από τούτους τους ελάχιστους αδελφούς μου, το κάνατε σε μένα» (Ματθαίος 25:40).

Για τυχόν απορίες και επικοινωνία:
E-mail: greece@ebenezer-ef.org
Website: http://www.operation-exodus.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: