Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2010
Δημοσιογράφος: Πώς εξηγείτε την ξαφνική σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου μετά από μακρόχρονο διάστημα αρκετά ψυχρών σχέσεων; Μήπως η σύσφιξη αυτή έχει σχέση αποκλειστικά και μόνο με την ένταση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ – Τουρκίας ή έχει πραγματική βάση;
κ. Δ. Δρούτσας: Υπάρχει μια παρανόηση που πρέπει να διαλυθεί: οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών δεν ήταν ποτέ ψυχρές. Το ακριβώς αντίθετο: δεν υπάρχει στιγμή σύγκρουσης στη μακρόχρονη ιστορία μας, ενώ η συμβίωση των δύο λαών, τόσο στην περιοχή, όσο και στην ίδια την Ελλάδα ήταν πάντοτε αρμονική. Ας μην ξεχνάμε την ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης και την προστασία που παρείχαν στα μέλη της, και μάλιστα με αυτοθυσία, οι ελληνικής καταγωγής συμπολίτες τους κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.
Τους δύο λαούς συνδέουν ισχυροί δεσμοί που ανάγονται στα βάθη της ιστορίας, αφού συγκαταλέγονται μεταξύ των αρχαιότερων πολιτισμών στον κόσμο και συνυπάρχουν επί αιώνες. Σήμερα οι δύο λαοί ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτισμική οικογένεια και μοιράζονται κοινές πολιτιστικές αξίες.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι υπήρξε έλλειμμα σε πολιτικό επίπεδο ως προς τον βαθμό ανάπτυξης της διακρατικής συνεργασίας, η οποία δεν βρίσκονταν σε αντιστοιχία με την πραγματική σχέση των δύο λαών. Αυτό το έλλειμμα εμείς, προσπαθήσαμε να καλύψουμε κατά την προηγούμενη θητεία μας στην κυβέρνηση της περίοδο 1999-2004. Αλλά και τώρα, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας, είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς. Συμπίπτουμε με την ισραηλινή Κυβέρνηση ως προς αυτό, όπως φάνηκε από τις συναντήσεις των δύο Πρωθυπουργών το καλοκαίρι, και είμαι βέβαιος ότι τα απτά αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να φανούν.
Δημοσιογράφος: Θα πρέπει να ανησυχήσει η Τουρκία από αυτή τη συνεργασία;
κ. Δ. Δρούτσας: Η συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ δεν στρέφεται εναντίον κανενός κράτους. Αντιθέτως, μια βασική παράμετρός της, είναι η ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας. Για την Ελλάδα η Μέση Ανατολή δεν είναι σημείο ενδιαφέροντος, αλλά ζωτικού συμφέροντος. Θεμελιώδης αρχή πάνω στην οποία η χώρα μου οικοδομεί την πολιτική της είναι η εδραίωση της ειρήνης και της καλής γειτονίας, που είναι η βάση για την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών της Ανατολικής Μεσογείου. Ο στόχος είναι κοινός. Δεν θα φεισθούμε προσπαθειών για να βρούμε τον δρόμο που θα οδηγήσει στον κοινό στόχο.
Δημοσιογράφος: Μπορείτε να αναφέρετε τους τομείς στους οποίους οι δύο χώρες πρόκειται να διευρύνουν τις σχέσεις μεταξύ τους; Ακούσαμε ότι πρόκειται για στρατηγική συνεργασία και για συνεργασία σε θέματα ασφαλείας. Ήδη αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν κοινά γυμνάσια ελικοπτέρων των δύο χωρών.
κ. Δ. Δρούτσας: Η σχέσεις των δύο χωρών οικοδομούνται σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, του πολιτισμού, της στρατιωτικής συνεργασίας. Η κοινή προσπάθεια και επιθυμία μας είναι να αναβαθμίσουμε τη διμερή συνεργασία μας σε στρατηγική σχέση, η οποία, θα ήθελα να επαναλάβω και να τονίσω, δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά αντιθέτως ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει σημαντικό κεφάλαιο για την εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής μας.
Δημοσιογράφος: Μπορείτε να σχολιάσετε τα δημοσιεύματα του Ελληνικού Τύπου για το ότι υπάρχει στην Ελλάδα προσδοκία να λάβει από το Ισραήλ υψηλή τεχνολογία ασφαλείας, να αναπτύξουν οι δύο χώρες από κοινού συστήματα ασφαλείας και να αυξήσουν την μεταξύ τους συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών;
κ. Δ. Δρούτσας: Όπως προανέφερα, η διμερής συνεργασία θα επεκταθεί και θα καλύψει όλους τους τομείς και μάλιστα κατά τρόπο ισόρροπο. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε πλήρως όλο το δυναμικό των σχέσεων των δύο χωρών, επί τη βάσει της συμπληρωματικότητας και της εκμετάλλευσης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει μια προφανής διαπίστωση, ότι, δηλαδή, το Ισραήλ είναι πρωτοπόρος χώρα στην υψηλή τεχνολογία και όχι μόνον. Θα είμαστε ευτυχείς να επωφεληθούμε από την συνεργασία στον τομέα αυτό.
Δημοσιογράφος: Μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι το Ισραήλ και η Ελλάδα συζητάνε για πιθανότητα εγκατάστασης αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ευρώπη – μέσω του οποίου το Ισραήλ θα μπορεί να εξάγει αέριο από τα αποθέματα και η Ελλάδα θα έχει και η ίδια κέρδος;
κ. Δ. Δρούτσας: Ξέρω ότι έχει δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στον ισραηλινό Τύπο στο θέμα αυτό. Ασφαλώς η ενέργεια σε κάθε μορφή της είναι πολύ σημαντικό θέμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, για το Ισραήλ, για όλους μας. Είναι ένας τομέας που ασφαλώς εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της διμερούς οικονομικής συνεργασίας που θέλουμε να θεμελιώσουμε. Είναι όμως νωρίς να συζητούμε για τόσο συγκεκριμένα σχέδια και ενδεχόμενα, όσο σημαντικά και αν είναι αυτά. Και μια που μιλάμε για ενέργεια θέλω να υπογραμμίσω τη σημασία που δίνουμε στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το μέλλον είναι εκεί, μην το ξεχνάμε αυτό.
Δημοσιογράφος: Στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα θεωρείτε σημαντική την αύξηση των Ισραηλινών επενδύσεων στην Ελληνική οικονομία; Τι θα προτείνετε στους Ισραηλινούς επενδυτές;
κ. Δ. Δρούτσας: Η Ελλάδα εξέρχεται σταδιακά από μια δυσχερή οικονομική συγκυρία. Αρχίζει ήδη να διαφαίνεται το μεγάλο οικονομικό δυναμικό της και οι πραγματικά αξιόλογες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει σε πληθώρα τομέων, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός και οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό, η προσέλκυση επενδύσεων από το Ισραήλ όχι μόνον είναι καλοδεχούμενη από ελληνικής πλευράς, αλλά πιστεύω ειλικρινά ότι θα αποδειχθεί αμοιβαία επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους ισραηλινούς επενδυτές. Πραγματικά, τώρα είναι η ευκαιρία για επενδύσεις στην Ελλάδα, που ως επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον αναμορφώνεται πλήρως. Ήδη το ενδιαφέρον που βλέπουμε είναι πολύ μεγάλο, κι αυτό μας δείχνει ότι έχουμε κάνει τις σωστές κινήσεις.
Δημοσιογράφος: Το καλοκαίρι πολλοί Ισραηλινοί επέλεξαν να κάνουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στα ελληνικά νησιά και όχι πλέον στην Αττάλεια – όπως συνήθιζαν κατά την διάρκεια πολλών ετών. Έχετε ενημερωμένα στοιχεία σχετικά με το πόσοι Ισραηλινοί επισκέφτηκαν το καλοκαίρι την Ελλάδα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια; Ακούσαμε ότι ο τουρισμός των Ισραηλινών βοήθησε πολύ αυτό το καλοκαίρι τους Έλληνες tour operators, στο πλαίσιο της μείωσης του εσωτερικού τουρισμού στην Ελλάδα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Τι μπορείτε να πείτε γενικώς για τον Ισραηλινό τουρίστα και την θέση του στην Ελλάδα; Πως θα πείσετε τους ισραηλινούς τουρίστες να συνεχίσουν να επιλέγουν τα ελληνικά νησιά για τις διακοπές τους στην Ελλάδα;
κ. Δ. Δρούτσας: Όπως ξέρετε ο τουρισμός μαζί με την ναυτιλία αποτελούν τη βαριά βιομηχανία μας. Γι’ αυτό προσπαθούμε να βελτιώνουμε συνεχώς τις υπηρεσίες που προσφέρουμε ώστε να διατηρήσουμε την ελληνική φιλοξενία στο ύψος της φήμης της.
Η αύξηση του τουρισμού από το Ισραήλ είναι πράγματι θεαματική: πάνω από 60%. Το 2009 είχαμε 155.000 τουρίστες, ενώ φέτος, μέχρι τώρα, ο αριθμός έχει φθάσει στους 250.000. Η προτίμηση των Ισραηλινών μας τιμά και μας χαροποιεί και ελπίζουμε να μην είναι συγκυριακή, αλλά να έχει αυξητική τάση.
Η Ελλάδα προσφέρει μεγάλη ποικιλία: νησιωτικό και ηπειρωτικό τοπίο, πολιτισμό, μουσική, ιστορία, πολυτέλεια και απλότητα, καλοκαίρι και χειμώνα. Όλη σου την ζωή να ταξιδεύεις δεν προλαβαίνεις να εξαντλήσεις τις ομορφιές της. Ο ισραηλινός τουρίστας είναι απαιτητικός και ξέρει να εκτιμήσει αυτά που προσφέρει η Ελλάδα, σε συνδυασμό βέβαια με την γεωγραφική εγγύτητά της. Να ξέρει ότι είναι καλοδεχούμενος. Να ξέρει ότι θέλουμε η τουριστική μας σχέση να έχει μακρύ μέλλον γιατί μεταξύ άλλων είναι και μια πολιτισμική γέφυρα που ενώνει τους δύο λαούς.
Δημοσιογράφος: Ανησυχεί και η Ελλάδα από την προσέγγιση της Τουρκίας στο Ιράν και το θεωρεί αυτό επικίνδυνη περιφερειακή εξέλιξη;
κ. Δ. Δρούτσας: Κάθε χώρα είναι ελεύθερη να επιλέγει τους στόχους και τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής και να διαμορφώνει τις θέσεις της με βάση το εθνικό της συμφέρον.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική κινείται σε δύο άξονες: στην προσήλωσή της σε σταθερές αρχές και αξίες και στη συνδιαμόρφωση της κοινής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος και η φωνή της τελευταίας στη διεθνή σκηνή.
Η στάση της Τουρκίας, η οποία είναι και υποψήφιο μέλος της ΕΕ, έναντι του Ιράν δεν ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις της Ένωσης και αυτό είναι μια παράμετρος που έχει τη σημασία της. Εκείνο όμως που πραγματικά μας ανησυχεί είναι η έλλειψη απτής προόδου στις προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος. Η Ελλάδα υποστηρίζει, όπως ξέρετε, τη διττή προσέγγιση που έχει η υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά την άποψή μας, χρειάζεται μια ισόρροπη προσέγγιση που δεν θα οξύνει τα πράγματα και θα οδηγήσει σε ειρηνική εκτόνωση της κατάστασης. Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό. Το ξέρετε καλύτερα. Είναι η ίδια η ειρήνη.
Δημοσιογράφος: Ποια είναι η θέση της Ελλάδας σχετικά με τους στολίσκους προς την Λωρίδα της Γάζας; Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα εμπόδισε τελευταίως τον απόπλου στολίσκων προς την Λωρίδα;
κ. Δ. Δρούτσας: Η Ελλάδα αντιλαμβάνεται πλήρως τις θεμιτές ανησυχίες και ευαισθησίες του Ισραήλ σχετικά με την ασφάλειά του. Παράλληλα, όμως, συνειδητοποιούμε τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις του αποκλεισμού της Γάζας. Η απόφαση του Ισραήλ για χαλάρωση των μέτρων ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, το να παραμείνει κακή η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα δεν συμβάλει στις προσπάθειες ώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ριζοσπαστικοποιεί τμήματα του παλαιστινιακού λαού και ρίχνει νερό στον μύλο των ακραίων ριζοσπαστικών στοιχείων, πράγμα που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια του Ισραήλ και δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο βίας. Ακριβώς αυτό μας ώθησε να διαμορφώσουμε μαζί με την Κύπρο μια πρόταση, που είναι ακόμη στο τραπέζι, και που, λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις παραμέτρους και τις ευαισθησίες των ενδιαφερομένων, μπορεί να συμβάλει στην ταχύτερη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Όσον αφορά τους στολίσκους, η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και τη διαφυλάσσει ως κόρη οφθαλμού. Είναι επίσης μια χώρα που έχει ισχυρή εμπορική ναυτιλία, και συνεπώς είναι πολύ ευαίσθητη σε θέματα ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, εφόσον πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις.
Παράλληλα, όμως, μπορείτε να είσθε βέβαιοι ότι η Ελλάδα ενεργεί όπως πρέπει, σε όποια κατεύθυνση μπορεί, ώστε να προλάβει ενέργειες ή καταστάσεις που θα μπορούσαν να διαταράξουν ή να παρεμποδίσουν την ειρηνευτική διαδικασία στην Μ. Ανατολή. Το παλαιστινιακό δεν μπορεί να λυθεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα, αλλά με εντατικές διαπραγματεύσεις και αναγκαίους συμβιβασμούς.
Δημοσιογράφος: Τι κοινά βλέπετε μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ;
κ. Δ. Δρούτσας: Η πιο εύκολη ερώτηση θα ήταν τι χωρίζει την Ελλάδα και το Ισραήλ: Τίποτα. Όσο για τα κοινά, είναι πάρα πολλά κι αγγίζουν κάθε πτυχή της ζωής Ελλήνων και Εβραίων.
Δημοσιογράφος: Οι Ισραηλινοί αγαπάνε πολύ την ελληνική κουλτούρα. Έλληνες τραγουδιστές όπως η Γλυκερία σημειώνουν μεγάλη επιτυχία στο Ισραήλ. Έχετε ακούσει για Ισραηλινούς τραγουδιστές που τραγουδάνε στα ελληνικά όπως, τον Γιούντα Πόλυκερ που είναι γόνος διασωθέντων του ολοκαυτώματος από την Ελλάδα ή τον Σλόμι Σαράγκα που τραγουδάει στα ελληνικά;
κ. Δ. Δρούτσας: Όχι μόνο τους έχω ακούσει αλλά απορώ πώς δεν έχουν ακόμα κάνει καριέρα και στην Ελλάδα. Λυπάμαι μάλιστα που η επίσκεψή μου δεν αρχίζει από Παρασκευή 15, πράγμα που θα μου έδινε την ευκαιρία να ακούσω τον Poliker στο περίφημο ZAPPA του ΤEL AVIV.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση μεταξύ βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ κυβερνήσεων και του τρόπου που το Ισραήλ εκλαμβάνεται από την ελληνική κοινή γνώμη, η οποία είναι ακόμη πολύ κριτική προς αυτό. Πως το Ισραήλ μπορεί κατά τη γνώμη σας να αλλάξει αυτή την κατάσταση;
κ. Δ. Δρούτσας: Η ενίσχυση των διακρατικών δεσμών Ελλάδας-Ισραήλ είναι αντανάκλαση των συναισθημάτων που τρέφουν οι δύο λαοί. Πολιτική χωρίς λαϊκό έρεισμα, στις δημοκρατίες, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί. Οι γενικεύσεις βέβαια ως προς τα συναισθήματα και την εικόνα ενός λαού δεν είναι ασφαλής σύμβουλος, ειδικά στη διπλωματία. Μια όμως που μιλάμε για την εικόνα του Ισραήλ, μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω ότι η κακή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και η διαιώνιση του παλαιστινιακού προβλήματος, πέραν από ζητήματα ασφαλείας, πλήττουν και την εικόνα του Ισραήλ, όχι στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Για αυτό το λόγο θεωρώ πραγματικά γενναία την απόφαση του Πρωθυπουργού Νετανιάχου να επενδύσει στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αμπάς. Θεωρώ ότι και οι δύο ηγέτες πρέπει να έχουν την υποστήριξη όλων μας στις προσπάθειές τους, αλλά και ότι μεταξύ τους πρέπει να αναπτύξουν ένα κώδικα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης που θα τους επιτρέψει να προβούν στις απαραίτητες υπερβάσεις που θα κάνουν πραγματικότητα την τελική, βιώσιμη λύση του παλαιστινιακού.
Israeli-Greek ties have improved over the past few months at about the same pace Israeli- Turkish ties have deteriorated, but Greek Foreign Minister Dimitris Droutsas believes the two sets of relationships are unrelated.
Droutsas told The Jerusalem Post in an exclusive e-mail interview just before his arrival on Sunday night that the recent bloom in Jerusalem’s relations with Athens “categorically” has no connection to the Israeli-Turkish crisis.
International relations are not “a competitive game”, he said.
“We don’t see any competitive dimension between the relationship we are developing with Israel and our relationship with Turkey”, Droutsas said. “This is because each of these relationships has its own dynamic and its own historical background. What we are doing is writing new pages in the history of Greek- Israeli relations.”
Droutsas arrived Sunday night as part of a regional trip that will also take him to Jordan, the Palestinian Authority, Egypt and Lebanon.
His visit comes about a year after George Papandreou’s center-left Panhellenic Socialist Movement (PASOK) came into power. Initially, there were concerns in Jerusalem about this government, since Jerusalem generally prefers more conservative governments in Europe, and since Papandreou’s father, Andreas, was known for pro-Palestinian, anti-Israel leanings when he was Greece’s prime minister from 1981-1989 and from 1993-1996.
But those concerns evaporated as the younger Papandreou altered his country’s relationship with Israel for the better.
For many years visits by Greek ministers were few and far between, but since a visit here by Papandreou in July, his tourism minister, minister of state, deputy foreign minister and now foreign minister have all visited.
Israeli officials have also been visiting Athens with greater frequency: Prime Minister Binyamin Netanyahu went to Greece in August, and Amos Gilad, head of the Defense Ministry’s diplomatic-military bureau, was there earlier this month. Last week the Israeli and Greek air forces carried out a joint exercise.
In addition, the Foreign Ministry, acknowledging the change in the tone from Athens, named as its new ambassador to Greece one of its senior diplomats, Aryeh Mekel, who served in the past as foreign policy adviser to Yitzhak Shamir, director- general of the Israel Broadcast Authority, and consul-general in Atlanta and New York.
Mekel, according to diplomatic officials, has in only a short time been able to establish a close working relationship with the high echelons in the Greek government.
The following are excerpts from the interview with Droutsas:
What is the purpose of your visit, so soon after the Greek prime minister’s visit in the summer and the state minister’s visit last week?
Still more visits will follow, have no doubt... My arrival here is a clear manifestation of our readiness to contribute to the promotion of the peace process, which is going through a difficult moment, and our interest in pushing forward Greek- Israeli relations.
To what do you attribute the sudden romance between Israel and Greece?
The friendship between our peoples is nothing new. It is old, tested through difficult times, and it constitutes a stable basis for strong relations between our countries.
This is the basis upon which we developed relations with Israel the last time we were in office, back in 1999 to 2004.
From the moment the new PASOK government took office – a little over a year ago – we started working again with Prime Minister Netanyahu’s government on this strategic goal: to strengthen and deepen Greek-Israeli relations within a mutually beneficial framework. Our two countries have no competing interests and therefore cooperation comes naturally. I hope that we will soon be able to see the first results of our renewed relationship.
For years Greece was considered in Israel to be pro- Palestinian, and one of the more critical countries inside Europe towards Israel. Is the sudden change of government policy backed by the Greek public?
Greece has never been prejudiced – in favor of or against – any other people or any other state. Its foreign policy has always been a principled policy. It is based on the principles of international law, and more specifically on peace and on the resolution of disputes through dialogue.
This policy has the full and firm support of the Greek people. I am sure that the increasing number of Israeli tourists who experience Greek hospitality and have people-to-people contacts in Greece can confirm that.
There are those who say that the sudden bloom in the relationship is purely a result of the friction between Israel and Turkey, reflecting the notion that “the enemy of my enemy is my friend.” How much does the Turkey equation play in the relationship?
It doesn’t, and I mean that categorically. We don’t see any competitive dimension between the relationship we are developing with Israel and our relationship with Turkey. This is because each of these relationships has its own dynamic and its own historical background.
What we are doing is writing new pages in the history of Greek-Israeli relations. And – bearing in mind how close we are and how much we can do together – we have to admit that we are starting essentially from scratch.
So let’s not look at international relations as just a competitive game. I, at least, believe that everyone in the region stands to gain from the intensification of our bilateral relations.
Others say that given Greece’s difficult economy and need for Washington’s help, the feeling is that closer ties with Israel will help Athens in Washington. Is that a consideration – that the door to Washington goes through Jerusalem?
It is no secret that Greece has found itself in difficult economic straits this past year. But we are making an all-out effort – everyone, and particularly Greek citizens – to overcome and remedy the mistakes of the past.
And this effort is paying off.
The support we are getting from our friends and partners is invaluable, of course.
In particular with regard to the US, I must say that Greece – like Israel – already has close ties, both bilaterally and in the framework of NATO.
This is only natural. We are democracies who abide by the same rules and principles in international relations.
There is also a large Greek-American community that acts as a living bridge of friendship between the two countries. In this context, it is also natural that we help each other should the need arise.
Pro-Israel and pro-Greek lobbies in Washington recently worked together to push passage of a House resolution calling for protection of Greek Orthodox religious sites in Turkish-controlled northern Cyprus. Is that an indication of a growing alliance in Washington between the Greek and Jewish lobbies?
A common feature of our peoples is the strong diaspora all over the world, and more specifically in the United States. Another common feature is the close links we have with our communities abroad and the readiness of those communities to assist in the service of national interests.
These communities enjoy good relations and cooperate directly with each other.
The improvement in bilateral relations between our two countries can also be reflected in their direct contacts, which can only get closer.
Are the closer ties between Greece and Israel causing problems with Greece’s ties with the Arab world?
On the contrary. Closer ties between Greece and Israel improve Israel’s confidence in Greece, making the latter a more useful channel of communication with the Arab world, with which Greece already has traditional ties. Besides, Arab countries are very much aware of the fact that improving relations with Israel is not aimed against any other country.
Are these ties complicating matters between Athens and Turkey?
I would say, quite the opposite. Let me stress once again that the strengthening of bilateral relations among the countries of our region can only contribute to regional stability, given that bilateral ties are not aimed against any third country.
Will Turkey allow Israel Air Force planes to practice over Greece, as they did over Turkey a few years ago?
Development of military cooperation between Greece and Israel is a sovereign prerogative of the two countries.
All the more so when this cooperation is in full compliance with international law and is not directed against any other state.
Would Greece let flotillas heading for Gaza leave from Greek ports?
Greece fully understands Israel’s security concerns. At the same time, we should not forget the [Gaza] blockade’s serious implications on the humanitarian situation of the Palestinian people living in Gaza.
It is a fact – and the Israeli leadership acknowledged this by taking considerable steps in the right direction – that the unhindered flow of humanitarian aid into the area needs to be strengthened...
Beyond that, I must say that as a country with one of the strongest merchant fleets in the world, Greece has great respect for international law and the principle of freedom of – lawful, I would add – navigation.
Foreign Minister Avigdor Lieberman said recently the EU should first solve its own problems before coming and preaching to Israel about how to solve the conflict with the Palestinians. What is your reaction to that comment?
It is my conviction that – besides any difficulties a club of 27 countries may face when dealing with such a delicate issue like the Middle East – the European Union can play a very constructive role in the region.
It is in a position to contribute, with a vast array of tools, to the achievement and consolidation of peace in the Middle East.
I believe that its presence is valuable to all sides. And I believe that the EU and Israel can improve their cooperation, which is mutually beneficial and can contribute to the peace-building process.
Are comments such as Lieberman’s leading to an increasing isolation of Israel in Europe?
In the end of the day, it is political decisions and actions that define the course of diplomacy. But statements like the one you refer to serve as a reminder of the necessity to work on improving our relations.
Some say Israel is more isolated in the world, and in Europe, than it has been for 30 years. Do you agree with that assessment?
Israel has always had very strong historical and cultural ties with Europe. There are certainly ups and downs, but the overall trend in relations between Israel and Europe is on the rise. A lot more can be done, of course, and we are all working in that direction.
Do you think the Palestinians should recognize Israel as the nation-state of the Jewish people?
I am convinced that direct talks between Israel and the Palestinians are the only way to reach a peace agreement.
I also believe that leaders on both sides will spare no effort to overcome obstacles to achieving peace in the region.
We believe that the two-state solution, with a democratic, viable, peaceful and sovereign Palestinian state and Israel living side by side within secure and recognized borders is the only solution that can bring peace and stability in the whole area.
Have you sensed a marked increase in Israeli tourism to Greece following the deterioration in ties with Turkey?
It is true that the number of Israeli tourists to Greece has been much higher this year in comparison to the past. We welcome Israeli tourists to Greece... Tourism is a bridge of friendship between our peoples, which should grow ever stronger.
The relationship between Israel and Greece at this time can be described as a love affair. After a long period of cool relations, accompanied by harsh criticism of Israel, a new era has begun under the leadership of Greek Prime Minister George Papandreou. The reason for the rapprochement, and for the warm Israeli ties with Cyprus as well, has to do with the grave crisis in Israel-Turkey ties – with Ankara being a longtime rival of the two island states.
The love affair pertains to almost every aspect. Israeli tourists who abandoned Turkish resorts discovered Greece and saved the locals from the damages of the grave economic crisis. Meanwhile, Israeli and Greek gunships engaged in a joint maneuver last week, possibly as a hint to Turkish PM Erdogan, who put an end to such Israeli-Turkish cooperation. On another front, talks are underway on a future gas pipelines from Israel to Europe that would pass through Greece.
In recent weeks, Greek media outlets have reported at length about the dramatic improvement in ties between the two countries. A Greek military source said that Israel is mostly interested in aviation cooperation, while the Greeks expected to receive defense technologies and embark on joint projects to develop defense systems.
In August, Prime Minister Benjamin Netanyahu visited Greece as PM Papandreou's guest, and last week a senior Greek delegation visited Israel in order to identify areas for cooperation. In an unusual move, delegation members met with PM Netanyahu, as well as other senior officials.
In another development highlighting the current idyll, Greek Foreign Minister Dimitris Droutsas landed in Israel Sunday for a two-day visit. Among other things, he was expected to sign a new aviation cooperation agreement with his counterpart, Avigdor Lieberman.
Strategic interests
Ties between the two nations were never cold and have been conflict-free, despite their long history, Droutsas told Yedioth Ahronoth in a special interview, adding that the current Greek government intends to bolster the renewed tied further.
When asked if Turkey should be concerned, Droutsas said that the cooperation between Jerusalem and Athens would never go against any other nation. On the contrary, he said, "One of the main parameters here is to stabilize the entire region. The Middle East is of vital interest for Greece." Athens, he added, wishes to cultivate peaceful and neighborly relations in the region, which could only benefit its prosperity.
Israel and Greece share political, economic, cultural and defense ties, he continued, and also to create strategic ties which would span all areas equally. "One thing is very clear – Israel is a pioneering nation when it comes to high-tech and we would be thrilled if such cooperation proved fruitful."
As for the rumored Israeli-Greek gas line, Droutsas said that energy, in any form, is of great significance to Greece and Europe, and naturally – for Israel as well. Nevertheless, he qualified, it is still too early to discuss specific plans.
The Greek economy has been slowly recovering from one of the worst recessions in its history, and the gradual process – and underlying potential – has not escaped the attention of Israeli investors, who are eying Greek investments. According to Droutsas, the biggest potential currently lies in the tourism and renewable energy industries and the government in doing its best to attract foreign investors.
The deepening crisis between Israel and Turkey had a resounding effect on the Turkish tourism industry, as tension between the two leading Israelis to practically abandon their once-favorite vacation destination, in favor of nearby Greece.
"There is a very impressive 60% growth in tourism from Israel. If in 2009 155,000 Israelis visited us, in 2010, so far, we've had over 250,000. We are delighted and flattered that Israelis prefer Greece now, and we hope it will not be a fleeting phenomenon, but one that keeps growing," Droutsas said.
Greece's beauty, he added, is one that takes a lifetime to experience. "Israelis should know that we welcome them. We want to cultivate these ties, because a touristic link is also a cultural one between our people," he said.
'We understand Israel's concerns'
But what about Turkey's new affinity to Iran? According to the Greek FM, while naturally, every nation is free to prioritize policies as it sees fit, Greece's foreign policy focuses on two avenues: pursuing a set of values and principles which promote stability, and participating in formulating European Union policies, in a way which would bolster the EU's international standing and position. "Turkey's position on Iran does not coincide with that of the EU," Droutsas said – a point that cannot be taken lightly considering that Ankara wants to become a member nation.
Greece, he added, supports the EU's position that every peaceful way to resolve the Iranian problem should be exhausted. "We are truly concerned by the fact that no such progress has been made. Things today are perilous."
When asked where Athens stands on the issue of Gaza-bound flotillas – especially in view of recent report that it had prevented such sails from leaving its shores, Droutsas treads carefully: "Greece understands Israel's legitimate security concerns perfectly. Simultaneously, we understand the humanitarian problems in Gaza. Israel's decision on mitigations was a step in the right direction, but the difficult situation in Gaza does not contribute to the peace process."
Gaza's frustration, he continued, "Pushed parts of the Palestinian people to the extreme and fuels the fires of radical groups, which in turn has various implications on Israel's security. The situation has prompted Greece and Cyprus to promote an initiative which may ease the flow of humanitarian aid to the Gaza Strip."
Greek public opinion of Israel, however, is less forgiving, but Droutsas believes that can be changed.
"Strengthening the ties between our countries reflects a sentiment shared by both nations...the harsh humanitarian situation in Gaza and the perpetuation of the Palestinian problem harm Israel's international image, not just its image in Greece.
"That is why I feel Prime Minister Benjamin Netanyahu's decision to pursue peace talks with Mahmud Abbas is so important. Both leaders deserve our support. They must develop mutual trust that would enable them to resolve the situation."
Droutsas also believes that the differences between Israelis and Greeks are minute.
"We have so much in common, in all aspects of life," he said. To illustrate, he points out that he has no idea how it is that the many successful Greek-style Israeli singers, such as iconic singer Yehuda Poliker, have yet to become mega-stars in Greece.
"I wish my visit had started on a Friday – I missed the chance to see Poliker at the Zapa Club in Tel Aviv," he said.
Δημοσιογράφος: Πώς εξηγείτε την ξαφνική σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου μετά από μακρόχρονο διάστημα αρκετά ψυχρών σχέσεων; Μήπως η σύσφιξη αυτή έχει σχέση αποκλειστικά και μόνο με την ένταση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ – Τουρκίας ή έχει πραγματική βάση;
κ. Δ. Δρούτσας: Υπάρχει μια παρανόηση που πρέπει να διαλυθεί: οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών δεν ήταν ποτέ ψυχρές. Το ακριβώς αντίθετο: δεν υπάρχει στιγμή σύγκρουσης στη μακρόχρονη ιστορία μας, ενώ η συμβίωση των δύο λαών, τόσο στην περιοχή, όσο και στην ίδια την Ελλάδα ήταν πάντοτε αρμονική. Ας μην ξεχνάμε την ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης και την προστασία που παρείχαν στα μέλη της, και μάλιστα με αυτοθυσία, οι ελληνικής καταγωγής συμπολίτες τους κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.
Τους δύο λαούς συνδέουν ισχυροί δεσμοί που ανάγονται στα βάθη της ιστορίας, αφού συγκαταλέγονται μεταξύ των αρχαιότερων πολιτισμών στον κόσμο και συνυπάρχουν επί αιώνες. Σήμερα οι δύο λαοί ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτισμική οικογένεια και μοιράζονται κοινές πολιτιστικές αξίες.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι υπήρξε έλλειμμα σε πολιτικό επίπεδο ως προς τον βαθμό ανάπτυξης της διακρατικής συνεργασίας, η οποία δεν βρίσκονταν σε αντιστοιχία με την πραγματική σχέση των δύο λαών. Αυτό το έλλειμμα εμείς, προσπαθήσαμε να καλύψουμε κατά την προηγούμενη θητεία μας στην κυβέρνηση της περίοδο 1999-2004. Αλλά και τώρα, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας, είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς. Συμπίπτουμε με την ισραηλινή Κυβέρνηση ως προς αυτό, όπως φάνηκε από τις συναντήσεις των δύο Πρωθυπουργών το καλοκαίρι, και είμαι βέβαιος ότι τα απτά αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να φανούν.
Δημοσιογράφος: Θα πρέπει να ανησυχήσει η Τουρκία από αυτή τη συνεργασία;
κ. Δ. Δρούτσας: Η συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ δεν στρέφεται εναντίον κανενός κράτους. Αντιθέτως, μια βασική παράμετρός της, είναι η ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας. Για την Ελλάδα η Μέση Ανατολή δεν είναι σημείο ενδιαφέροντος, αλλά ζωτικού συμφέροντος. Θεμελιώδης αρχή πάνω στην οποία η χώρα μου οικοδομεί την πολιτική της είναι η εδραίωση της ειρήνης και της καλής γειτονίας, που είναι η βάση για την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών της Ανατολικής Μεσογείου. Ο στόχος είναι κοινός. Δεν θα φεισθούμε προσπαθειών για να βρούμε τον δρόμο που θα οδηγήσει στον κοινό στόχο.
Δημοσιογράφος: Μπορείτε να αναφέρετε τους τομείς στους οποίους οι δύο χώρες πρόκειται να διευρύνουν τις σχέσεις μεταξύ τους; Ακούσαμε ότι πρόκειται για στρατηγική συνεργασία και για συνεργασία σε θέματα ασφαλείας. Ήδη αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν κοινά γυμνάσια ελικοπτέρων των δύο χωρών.
κ. Δ. Δρούτσας: Η σχέσεις των δύο χωρών οικοδομούνται σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, του πολιτισμού, της στρατιωτικής συνεργασίας. Η κοινή προσπάθεια και επιθυμία μας είναι να αναβαθμίσουμε τη διμερή συνεργασία μας σε στρατηγική σχέση, η οποία, θα ήθελα να επαναλάβω και να τονίσω, δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά αντιθέτως ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει σημαντικό κεφάλαιο για την εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής μας.
Δημοσιογράφος: Μπορείτε να σχολιάσετε τα δημοσιεύματα του Ελληνικού Τύπου για το ότι υπάρχει στην Ελλάδα προσδοκία να λάβει από το Ισραήλ υψηλή τεχνολογία ασφαλείας, να αναπτύξουν οι δύο χώρες από κοινού συστήματα ασφαλείας και να αυξήσουν την μεταξύ τους συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών;
κ. Δ. Δρούτσας: Όπως προανέφερα, η διμερής συνεργασία θα επεκταθεί και θα καλύψει όλους τους τομείς και μάλιστα κατά τρόπο ισόρροπο. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε πλήρως όλο το δυναμικό των σχέσεων των δύο χωρών, επί τη βάσει της συμπληρωματικότητας και της εκμετάλλευσης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει μια προφανής διαπίστωση, ότι, δηλαδή, το Ισραήλ είναι πρωτοπόρος χώρα στην υψηλή τεχνολογία και όχι μόνον. Θα είμαστε ευτυχείς να επωφεληθούμε από την συνεργασία στον τομέα αυτό.
Δημοσιογράφος: Μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι το Ισραήλ και η Ελλάδα συζητάνε για πιθανότητα εγκατάστασης αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ευρώπη – μέσω του οποίου το Ισραήλ θα μπορεί να εξάγει αέριο από τα αποθέματα και η Ελλάδα θα έχει και η ίδια κέρδος;
κ. Δ. Δρούτσας: Ξέρω ότι έχει δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στον ισραηλινό Τύπο στο θέμα αυτό. Ασφαλώς η ενέργεια σε κάθε μορφή της είναι πολύ σημαντικό θέμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, για το Ισραήλ, για όλους μας. Είναι ένας τομέας που ασφαλώς εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της διμερούς οικονομικής συνεργασίας που θέλουμε να θεμελιώσουμε. Είναι όμως νωρίς να συζητούμε για τόσο συγκεκριμένα σχέδια και ενδεχόμενα, όσο σημαντικά και αν είναι αυτά. Και μια που μιλάμε για ενέργεια θέλω να υπογραμμίσω τη σημασία που δίνουμε στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το μέλλον είναι εκεί, μην το ξεχνάμε αυτό.
Δημοσιογράφος: Στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα θεωρείτε σημαντική την αύξηση των Ισραηλινών επενδύσεων στην Ελληνική οικονομία; Τι θα προτείνετε στους Ισραηλινούς επενδυτές;
κ. Δ. Δρούτσας: Η Ελλάδα εξέρχεται σταδιακά από μια δυσχερή οικονομική συγκυρία. Αρχίζει ήδη να διαφαίνεται το μεγάλο οικονομικό δυναμικό της και οι πραγματικά αξιόλογες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει σε πληθώρα τομέων, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός και οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό, η προσέλκυση επενδύσεων από το Ισραήλ όχι μόνον είναι καλοδεχούμενη από ελληνικής πλευράς, αλλά πιστεύω ειλικρινά ότι θα αποδειχθεί αμοιβαία επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους ισραηλινούς επενδυτές. Πραγματικά, τώρα είναι η ευκαιρία για επενδύσεις στην Ελλάδα, που ως επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον αναμορφώνεται πλήρως. Ήδη το ενδιαφέρον που βλέπουμε είναι πολύ μεγάλο, κι αυτό μας δείχνει ότι έχουμε κάνει τις σωστές κινήσεις.
Δημοσιογράφος: Το καλοκαίρι πολλοί Ισραηλινοί επέλεξαν να κάνουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στα ελληνικά νησιά και όχι πλέον στην Αττάλεια – όπως συνήθιζαν κατά την διάρκεια πολλών ετών. Έχετε ενημερωμένα στοιχεία σχετικά με το πόσοι Ισραηλινοί επισκέφτηκαν το καλοκαίρι την Ελλάδα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια; Ακούσαμε ότι ο τουρισμός των Ισραηλινών βοήθησε πολύ αυτό το καλοκαίρι τους Έλληνες tour operators, στο πλαίσιο της μείωσης του εσωτερικού τουρισμού στην Ελλάδα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Τι μπορείτε να πείτε γενικώς για τον Ισραηλινό τουρίστα και την θέση του στην Ελλάδα; Πως θα πείσετε τους ισραηλινούς τουρίστες να συνεχίσουν να επιλέγουν τα ελληνικά νησιά για τις διακοπές τους στην Ελλάδα;
κ. Δ. Δρούτσας: Όπως ξέρετε ο τουρισμός μαζί με την ναυτιλία αποτελούν τη βαριά βιομηχανία μας. Γι’ αυτό προσπαθούμε να βελτιώνουμε συνεχώς τις υπηρεσίες που προσφέρουμε ώστε να διατηρήσουμε την ελληνική φιλοξενία στο ύψος της φήμης της.
Η αύξηση του τουρισμού από το Ισραήλ είναι πράγματι θεαματική: πάνω από 60%. Το 2009 είχαμε 155.000 τουρίστες, ενώ φέτος, μέχρι τώρα, ο αριθμός έχει φθάσει στους 250.000. Η προτίμηση των Ισραηλινών μας τιμά και μας χαροποιεί και ελπίζουμε να μην είναι συγκυριακή, αλλά να έχει αυξητική τάση.
Η Ελλάδα προσφέρει μεγάλη ποικιλία: νησιωτικό και ηπειρωτικό τοπίο, πολιτισμό, μουσική, ιστορία, πολυτέλεια και απλότητα, καλοκαίρι και χειμώνα. Όλη σου την ζωή να ταξιδεύεις δεν προλαβαίνεις να εξαντλήσεις τις ομορφιές της. Ο ισραηλινός τουρίστας είναι απαιτητικός και ξέρει να εκτιμήσει αυτά που προσφέρει η Ελλάδα, σε συνδυασμό βέβαια με την γεωγραφική εγγύτητά της. Να ξέρει ότι είναι καλοδεχούμενος. Να ξέρει ότι θέλουμε η τουριστική μας σχέση να έχει μακρύ μέλλον γιατί μεταξύ άλλων είναι και μια πολιτισμική γέφυρα που ενώνει τους δύο λαούς.
Δημοσιογράφος: Ανησυχεί και η Ελλάδα από την προσέγγιση της Τουρκίας στο Ιράν και το θεωρεί αυτό επικίνδυνη περιφερειακή εξέλιξη;
κ. Δ. Δρούτσας: Κάθε χώρα είναι ελεύθερη να επιλέγει τους στόχους και τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής και να διαμορφώνει τις θέσεις της με βάση το εθνικό της συμφέρον.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική κινείται σε δύο άξονες: στην προσήλωσή της σε σταθερές αρχές και αξίες και στη συνδιαμόρφωση της κοινής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος και η φωνή της τελευταίας στη διεθνή σκηνή.
Η στάση της Τουρκίας, η οποία είναι και υποψήφιο μέλος της ΕΕ, έναντι του Ιράν δεν ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις της Ένωσης και αυτό είναι μια παράμετρος που έχει τη σημασία της. Εκείνο όμως που πραγματικά μας ανησυχεί είναι η έλλειψη απτής προόδου στις προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος. Η Ελλάδα υποστηρίζει, όπως ξέρετε, τη διττή προσέγγιση που έχει η υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά την άποψή μας, χρειάζεται μια ισόρροπη προσέγγιση που δεν θα οξύνει τα πράγματα και θα οδηγήσει σε ειρηνική εκτόνωση της κατάστασης. Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό. Το ξέρετε καλύτερα. Είναι η ίδια η ειρήνη.
Δημοσιογράφος: Ποια είναι η θέση της Ελλάδας σχετικά με τους στολίσκους προς την Λωρίδα της Γάζας; Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα εμπόδισε τελευταίως τον απόπλου στολίσκων προς την Λωρίδα;
κ. Δ. Δρούτσας: Η Ελλάδα αντιλαμβάνεται πλήρως τις θεμιτές ανησυχίες και ευαισθησίες του Ισραήλ σχετικά με την ασφάλειά του. Παράλληλα, όμως, συνειδητοποιούμε τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις του αποκλεισμού της Γάζας. Η απόφαση του Ισραήλ για χαλάρωση των μέτρων ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, το να παραμείνει κακή η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα δεν συμβάλει στις προσπάθειες ώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ριζοσπαστικοποιεί τμήματα του παλαιστινιακού λαού και ρίχνει νερό στον μύλο των ακραίων ριζοσπαστικών στοιχείων, πράγμα που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια του Ισραήλ και δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο βίας. Ακριβώς αυτό μας ώθησε να διαμορφώσουμε μαζί με την Κύπρο μια πρόταση, που είναι ακόμη στο τραπέζι, και που, λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις παραμέτρους και τις ευαισθησίες των ενδιαφερομένων, μπορεί να συμβάλει στην ταχύτερη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Όσον αφορά τους στολίσκους, η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και τη διαφυλάσσει ως κόρη οφθαλμού. Είναι επίσης μια χώρα που έχει ισχυρή εμπορική ναυτιλία, και συνεπώς είναι πολύ ευαίσθητη σε θέματα ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, εφόσον πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις.
Παράλληλα, όμως, μπορείτε να είσθε βέβαιοι ότι η Ελλάδα ενεργεί όπως πρέπει, σε όποια κατεύθυνση μπορεί, ώστε να προλάβει ενέργειες ή καταστάσεις που θα μπορούσαν να διαταράξουν ή να παρεμποδίσουν την ειρηνευτική διαδικασία στην Μ. Ανατολή. Το παλαιστινιακό δεν μπορεί να λυθεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα, αλλά με εντατικές διαπραγματεύσεις και αναγκαίους συμβιβασμούς.
Δημοσιογράφος: Τι κοινά βλέπετε μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ;
κ. Δ. Δρούτσας: Η πιο εύκολη ερώτηση θα ήταν τι χωρίζει την Ελλάδα και το Ισραήλ: Τίποτα. Όσο για τα κοινά, είναι πάρα πολλά κι αγγίζουν κάθε πτυχή της ζωής Ελλήνων και Εβραίων.
Δημοσιογράφος: Οι Ισραηλινοί αγαπάνε πολύ την ελληνική κουλτούρα. Έλληνες τραγουδιστές όπως η Γλυκερία σημειώνουν μεγάλη επιτυχία στο Ισραήλ. Έχετε ακούσει για Ισραηλινούς τραγουδιστές που τραγουδάνε στα ελληνικά όπως, τον Γιούντα Πόλυκερ που είναι γόνος διασωθέντων του ολοκαυτώματος από την Ελλάδα ή τον Σλόμι Σαράγκα που τραγουδάει στα ελληνικά;
κ. Δ. Δρούτσας: Όχι μόνο τους έχω ακούσει αλλά απορώ πώς δεν έχουν ακόμα κάνει καριέρα και στην Ελλάδα. Λυπάμαι μάλιστα που η επίσκεψή μου δεν αρχίζει από Παρασκευή 15, πράγμα που θα μου έδινε την ευκαιρία να ακούσω τον Poliker στο περίφημο ZAPPA του ΤEL AVIV.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση μεταξύ βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ κυβερνήσεων και του τρόπου που το Ισραήλ εκλαμβάνεται από την ελληνική κοινή γνώμη, η οποία είναι ακόμη πολύ κριτική προς αυτό. Πως το Ισραήλ μπορεί κατά τη γνώμη σας να αλλάξει αυτή την κατάσταση;
κ. Δ. Δρούτσας: Η ενίσχυση των διακρατικών δεσμών Ελλάδας-Ισραήλ είναι αντανάκλαση των συναισθημάτων που τρέφουν οι δύο λαοί. Πολιτική χωρίς λαϊκό έρεισμα, στις δημοκρατίες, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί. Οι γενικεύσεις βέβαια ως προς τα συναισθήματα και την εικόνα ενός λαού δεν είναι ασφαλής σύμβουλος, ειδικά στη διπλωματία. Μια όμως που μιλάμε για την εικόνα του Ισραήλ, μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω ότι η κακή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και η διαιώνιση του παλαιστινιακού προβλήματος, πέραν από ζητήματα ασφαλείας, πλήττουν και την εικόνα του Ισραήλ, όχι στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Για αυτό το λόγο θεωρώ πραγματικά γενναία την απόφαση του Πρωθυπουργού Νετανιάχου να επενδύσει στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αμπάς. Θεωρώ ότι και οι δύο ηγέτες πρέπει να έχουν την υποστήριξη όλων μας στις προσπάθειές τους, αλλά και ότι μεταξύ τους πρέπει να αναπτύξουν ένα κώδικα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης που θα τους επιτρέψει να προβούν στις απαραίτητες υπερβάσεις που θα κάνουν πραγματικότητα την τελική, βιώσιμη λύση του παλαιστινιακού.
The Jerusalem Post
Dimitris Droutsas to 'Post': "We are writing new pages in the history of Greek-Israeli relations"; arrives for one-day visit.
Israeli-Greek ties have improved over the past few months at about the same pace Israeli- Turkish ties have deteriorated, but Greek Foreign Minister Dimitris Droutsas believes the two sets of relationships are unrelated.
Droutsas told The Jerusalem Post in an exclusive e-mail interview just before his arrival on Sunday night that the recent bloom in Jerusalem’s relations with Athens “categorically” has no connection to the Israeli-Turkish crisis.
International relations are not “a competitive game”, he said.
“We don’t see any competitive dimension between the relationship we are developing with Israel and our relationship with Turkey”, Droutsas said. “This is because each of these relationships has its own dynamic and its own historical background. What we are doing is writing new pages in the history of Greek- Israeli relations.”
Droutsas arrived Sunday night as part of a regional trip that will also take him to Jordan, the Palestinian Authority, Egypt and Lebanon.
His visit comes about a year after George Papandreou’s center-left Panhellenic Socialist Movement (PASOK) came into power. Initially, there were concerns in Jerusalem about this government, since Jerusalem generally prefers more conservative governments in Europe, and since Papandreou’s father, Andreas, was known for pro-Palestinian, anti-Israel leanings when he was Greece’s prime minister from 1981-1989 and from 1993-1996.
But those concerns evaporated as the younger Papandreou altered his country’s relationship with Israel for the better.
For many years visits by Greek ministers were few and far between, but since a visit here by Papandreou in July, his tourism minister, minister of state, deputy foreign minister and now foreign minister have all visited.
Israeli officials have also been visiting Athens with greater frequency: Prime Minister Binyamin Netanyahu went to Greece in August, and Amos Gilad, head of the Defense Ministry’s diplomatic-military bureau, was there earlier this month. Last week the Israeli and Greek air forces carried out a joint exercise.
In addition, the Foreign Ministry, acknowledging the change in the tone from Athens, named as its new ambassador to Greece one of its senior diplomats, Aryeh Mekel, who served in the past as foreign policy adviser to Yitzhak Shamir, director- general of the Israel Broadcast Authority, and consul-general in Atlanta and New York.
Mekel, according to diplomatic officials, has in only a short time been able to establish a close working relationship with the high echelons in the Greek government.
The following are excerpts from the interview with Droutsas:
What is the purpose of your visit, so soon after the Greek prime minister’s visit in the summer and the state minister’s visit last week?
Still more visits will follow, have no doubt... My arrival here is a clear manifestation of our readiness to contribute to the promotion of the peace process, which is going through a difficult moment, and our interest in pushing forward Greek- Israeli relations.
To what do you attribute the sudden romance between Israel and Greece?
The friendship between our peoples is nothing new. It is old, tested through difficult times, and it constitutes a stable basis for strong relations between our countries.
This is the basis upon which we developed relations with Israel the last time we were in office, back in 1999 to 2004.
From the moment the new PASOK government took office – a little over a year ago – we started working again with Prime Minister Netanyahu’s government on this strategic goal: to strengthen and deepen Greek-Israeli relations within a mutually beneficial framework. Our two countries have no competing interests and therefore cooperation comes naturally. I hope that we will soon be able to see the first results of our renewed relationship.
For years Greece was considered in Israel to be pro- Palestinian, and one of the more critical countries inside Europe towards Israel. Is the sudden change of government policy backed by the Greek public?
Greece has never been prejudiced – in favor of or against – any other people or any other state. Its foreign policy has always been a principled policy. It is based on the principles of international law, and more specifically on peace and on the resolution of disputes through dialogue.
This policy has the full and firm support of the Greek people. I am sure that the increasing number of Israeli tourists who experience Greek hospitality and have people-to-people contacts in Greece can confirm that.
There are those who say that the sudden bloom in the relationship is purely a result of the friction between Israel and Turkey, reflecting the notion that “the enemy of my enemy is my friend.” How much does the Turkey equation play in the relationship?
It doesn’t, and I mean that categorically. We don’t see any competitive dimension between the relationship we are developing with Israel and our relationship with Turkey. This is because each of these relationships has its own dynamic and its own historical background.
What we are doing is writing new pages in the history of Greek-Israeli relations. And – bearing in mind how close we are and how much we can do together – we have to admit that we are starting essentially from scratch.
So let’s not look at international relations as just a competitive game. I, at least, believe that everyone in the region stands to gain from the intensification of our bilateral relations.
Others say that given Greece’s difficult economy and need for Washington’s help, the feeling is that closer ties with Israel will help Athens in Washington. Is that a consideration – that the door to Washington goes through Jerusalem?
It is no secret that Greece has found itself in difficult economic straits this past year. But we are making an all-out effort – everyone, and particularly Greek citizens – to overcome and remedy the mistakes of the past.
And this effort is paying off.
The support we are getting from our friends and partners is invaluable, of course.
In particular with regard to the US, I must say that Greece – like Israel – already has close ties, both bilaterally and in the framework of NATO.
This is only natural. We are democracies who abide by the same rules and principles in international relations.
There is also a large Greek-American community that acts as a living bridge of friendship between the two countries. In this context, it is also natural that we help each other should the need arise.
Pro-Israel and pro-Greek lobbies in Washington recently worked together to push passage of a House resolution calling for protection of Greek Orthodox religious sites in Turkish-controlled northern Cyprus. Is that an indication of a growing alliance in Washington between the Greek and Jewish lobbies?
A common feature of our peoples is the strong diaspora all over the world, and more specifically in the United States. Another common feature is the close links we have with our communities abroad and the readiness of those communities to assist in the service of national interests.
These communities enjoy good relations and cooperate directly with each other.
The improvement in bilateral relations between our two countries can also be reflected in their direct contacts, which can only get closer.
Are the closer ties between Greece and Israel causing problems with Greece’s ties with the Arab world?
On the contrary. Closer ties between Greece and Israel improve Israel’s confidence in Greece, making the latter a more useful channel of communication with the Arab world, with which Greece already has traditional ties. Besides, Arab countries are very much aware of the fact that improving relations with Israel is not aimed against any other country.
Are these ties complicating matters between Athens and Turkey?
I would say, quite the opposite. Let me stress once again that the strengthening of bilateral relations among the countries of our region can only contribute to regional stability, given that bilateral ties are not aimed against any third country.
Will Turkey allow Israel Air Force planes to practice over Greece, as they did over Turkey a few years ago?
Development of military cooperation between Greece and Israel is a sovereign prerogative of the two countries.
All the more so when this cooperation is in full compliance with international law and is not directed against any other state.
Would Greece let flotillas heading for Gaza leave from Greek ports?
Greece fully understands Israel’s security concerns. At the same time, we should not forget the [Gaza] blockade’s serious implications on the humanitarian situation of the Palestinian people living in Gaza.
It is a fact – and the Israeli leadership acknowledged this by taking considerable steps in the right direction – that the unhindered flow of humanitarian aid into the area needs to be strengthened...
Beyond that, I must say that as a country with one of the strongest merchant fleets in the world, Greece has great respect for international law and the principle of freedom of – lawful, I would add – navigation.
Foreign Minister Avigdor Lieberman said recently the EU should first solve its own problems before coming and preaching to Israel about how to solve the conflict with the Palestinians. What is your reaction to that comment?
It is my conviction that – besides any difficulties a club of 27 countries may face when dealing with such a delicate issue like the Middle East – the European Union can play a very constructive role in the region.
It is in a position to contribute, with a vast array of tools, to the achievement and consolidation of peace in the Middle East.
I believe that its presence is valuable to all sides. And I believe that the EU and Israel can improve their cooperation, which is mutually beneficial and can contribute to the peace-building process.
Are comments such as Lieberman’s leading to an increasing isolation of Israel in Europe?
In the end of the day, it is political decisions and actions that define the course of diplomacy. But statements like the one you refer to serve as a reminder of the necessity to work on improving our relations.
Some say Israel is more isolated in the world, and in Europe, than it has been for 30 years. Do you agree with that assessment?
Israel has always had very strong historical and cultural ties with Europe. There are certainly ups and downs, but the overall trend in relations between Israel and Europe is on the rise. A lot more can be done, of course, and we are all working in that direction.
Do you think the Palestinians should recognize Israel as the nation-state of the Jewish people?
I am convinced that direct talks between Israel and the Palestinians are the only way to reach a peace agreement.
I also believe that leaders on both sides will spare no effort to overcome obstacles to achieving peace in the region.
We believe that the two-state solution, with a democratic, viable, peaceful and sovereign Palestinian state and Israel living side by side within secure and recognized borders is the only solution that can bring peace and stability in the whole area.
Have you sensed a marked increase in Israeli tourism to Greece following the deterioration in ties with Turkey?
It is true that the number of Israeli tourists to Greece has been much higher this year in comparison to the past. We welcome Israeli tourists to Greece... Tourism is a bridge of friendship between our peoples, which should grow ever stronger.
A Greek love affair
As tensions with Turkey grow, Israel bolsters ties with neighboring Greece. Foreign Minister Dimitris Droutsas says friendship between two nations can only get stronger. The relationship between Israel and Greece at this time can be described as a love affair. After a long period of cool relations, accompanied by harsh criticism of Israel, a new era has begun under the leadership of Greek Prime Minister George Papandreou. The reason for the rapprochement, and for the warm Israeli ties with Cyprus as well, has to do with the grave crisis in Israel-Turkey ties – with Ankara being a longtime rival of the two island states.
The love affair pertains to almost every aspect. Israeli tourists who abandoned Turkish resorts discovered Greece and saved the locals from the damages of the grave economic crisis. Meanwhile, Israeli and Greek gunships engaged in a joint maneuver last week, possibly as a hint to Turkish PM Erdogan, who put an end to such Israeli-Turkish cooperation. On another front, talks are underway on a future gas pipelines from Israel to Europe that would pass through Greece.
In recent weeks, Greek media outlets have reported at length about the dramatic improvement in ties between the two countries. A Greek military source said that Israel is mostly interested in aviation cooperation, while the Greeks expected to receive defense technologies and embark on joint projects to develop defense systems.
In August, Prime Minister Benjamin Netanyahu visited Greece as PM Papandreou's guest, and last week a senior Greek delegation visited Israel in order to identify areas for cooperation. In an unusual move, delegation members met with PM Netanyahu, as well as other senior officials.
In another development highlighting the current idyll, Greek Foreign Minister Dimitris Droutsas landed in Israel Sunday for a two-day visit. Among other things, he was expected to sign a new aviation cooperation agreement with his counterpart, Avigdor Lieberman.
Strategic interests
Ties between the two nations were never cold and have been conflict-free, despite their long history, Droutsas told Yedioth Ahronoth in a special interview, adding that the current Greek government intends to bolster the renewed tied further.
When asked if Turkey should be concerned, Droutsas said that the cooperation between Jerusalem and Athens would never go against any other nation. On the contrary, he said, "One of the main parameters here is to stabilize the entire region. The Middle East is of vital interest for Greece." Athens, he added, wishes to cultivate peaceful and neighborly relations in the region, which could only benefit its prosperity.
Israel and Greece share political, economic, cultural and defense ties, he continued, and also to create strategic ties which would span all areas equally. "One thing is very clear – Israel is a pioneering nation when it comes to high-tech and we would be thrilled if such cooperation proved fruitful."
As for the rumored Israeli-Greek gas line, Droutsas said that energy, in any form, is of great significance to Greece and Europe, and naturally – for Israel as well. Nevertheless, he qualified, it is still too early to discuss specific plans.
The Greek economy has been slowly recovering from one of the worst recessions in its history, and the gradual process – and underlying potential – has not escaped the attention of Israeli investors, who are eying Greek investments. According to Droutsas, the biggest potential currently lies in the tourism and renewable energy industries and the government in doing its best to attract foreign investors.
The deepening crisis between Israel and Turkey had a resounding effect on the Turkish tourism industry, as tension between the two leading Israelis to practically abandon their once-favorite vacation destination, in favor of nearby Greece.
"There is a very impressive 60% growth in tourism from Israel. If in 2009 155,000 Israelis visited us, in 2010, so far, we've had over 250,000. We are delighted and flattered that Israelis prefer Greece now, and we hope it will not be a fleeting phenomenon, but one that keeps growing," Droutsas said.
Greece's beauty, he added, is one that takes a lifetime to experience. "Israelis should know that we welcome them. We want to cultivate these ties, because a touristic link is also a cultural one between our people," he said.
'We understand Israel's concerns'
But what about Turkey's new affinity to Iran? According to the Greek FM, while naturally, every nation is free to prioritize policies as it sees fit, Greece's foreign policy focuses on two avenues: pursuing a set of values and principles which promote stability, and participating in formulating European Union policies, in a way which would bolster the EU's international standing and position. "Turkey's position on Iran does not coincide with that of the EU," Droutsas said – a point that cannot be taken lightly considering that Ankara wants to become a member nation.
Greece, he added, supports the EU's position that every peaceful way to resolve the Iranian problem should be exhausted. "We are truly concerned by the fact that no such progress has been made. Things today are perilous."
When asked where Athens stands on the issue of Gaza-bound flotillas – especially in view of recent report that it had prevented such sails from leaving its shores, Droutsas treads carefully: "Greece understands Israel's legitimate security concerns perfectly. Simultaneously, we understand the humanitarian problems in Gaza. Israel's decision on mitigations was a step in the right direction, but the difficult situation in Gaza does not contribute to the peace process."
Gaza's frustration, he continued, "Pushed parts of the Palestinian people to the extreme and fuels the fires of radical groups, which in turn has various implications on Israel's security. The situation has prompted Greece and Cyprus to promote an initiative which may ease the flow of humanitarian aid to the Gaza Strip."
Greek public opinion of Israel, however, is less forgiving, but Droutsas believes that can be changed.
"Strengthening the ties between our countries reflects a sentiment shared by both nations...the harsh humanitarian situation in Gaza and the perpetuation of the Palestinian problem harm Israel's international image, not just its image in Greece.
"That is why I feel Prime Minister Benjamin Netanyahu's decision to pursue peace talks with Mahmud Abbas is so important. Both leaders deserve our support. They must develop mutual trust that would enable them to resolve the situation."
Droutsas also believes that the differences between Israelis and Greeks are minute.
"We have so much in common, in all aspects of life," he said. To illustrate, he points out that he has no idea how it is that the many successful Greek-style Israeli singers, such as iconic singer Yehuda Poliker, have yet to become mega-stars in Greece.
"I wish my visit had started on a Friday – I missed the chance to see Poliker at the Zapa Club in Tel Aviv," he said.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου