Το ενημερωτικό δελτίο, το οποίο διέρρευσαν κυβερνητικές πηγές του Ισράηλ και το περιεχόμενο του οποίου πρώτο αποκάλυψε χθες το newscode.gr στο ρεπορτάζ με τίτλο «Ο ‘στολίσκος της Γάζας’, η ελληνική τρομοκρατία, η Αλ Κάιντα, η Χαμάς, η ΗΙΙ και ο γιος του Ερντογάν», εκτός από τις πληροφορίες, οι οποίες αφορούν στις σχέσεις και τις διασυνδέσεις της «Free Gaza» και του ελληνικού παραρτήματος με την επωνυμία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» με εγχώριους και διεθνείς εξτρεμιστικούς κύκλους, περιέχει μία σειρά πληροφοριών για το θέμα του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας.
Ως αιτιολογικό στοιχείο του αποκλεισμού της Γάζας, προς την οποία θα καταπλεύσει ο νέος «στολίσκος της Ελευθερίας» στα τέλη Ιουνίου, αναφέρεται το γεγονός ότι το Ισραήλ «Δεδομένου ότι βρίσκεται σε μια εμπόλεμη κατάσταση με την Χαμάς, το 2007, επέβαλε ένα ναυτικό αποκλεισμό στην Λωρίδα της Γάζας με στόχο να εμποδίσει την παράνομη μετακίνηση όπλων προς το καθεστώς εκεί. Οι συντεταγμένες του αποκλεισμού έχουν ανακοινωθεί και προσδιοριστεί και είναι απόλυτα σύννομος με το Διεθνές Δίκαιο».
Μάλιστα πραγματοποιείται αναφορά στη Σύμβαση του Σαν Ρέμο το 1994 για την Εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου για τις Ένοπλες Συγκρούσεις στη Θάλασσα, σύμφωνα με το οποίο και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ισραηλινό ενημερωτικό δελτίο «η διατήρηση του αποκλεισμού μπορεί να επιβληθεί με την αναχαίτιση πλοίων που προσπαθούν να τον παραβιάσουν καθώς εισέρχονται σε εμπόλεμη ζώνη, κάτι που περιλαμβάνει και την κατάληψή τους σε διεθνή ύδατα.
Επομένως, οι ισχυρισμοί των ακτιβιστών της ‘Free Gaza’ ότι το Ισραήλ παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο με τον αποκλεισμό ή ότι το παραβίασε όταν εμπόδισε τον τελευταίο στολίσκο να εισέρθει στη Γάζα τον Μάιο του 2010, δεν έχουν καμία πραγματική βάση».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το έγγραφο «Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ αποχώρησε πλήρως από την Λωρίδα της Γάζας διαλύοντας όλους τους οικισμούς και απομακρύνοντας δια της βίας όλους τους Ισραηλινούς εποίκους, έχει βρεθεί σε μια εμπόλεμη κατάσταση με το καθεστώς της Χαμάς που κυβερνά την Λωρίδα. Από τότε που αποχώρησαν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εξαπολυθεί 12.000 χιλιάδες ρουκέτες από την Γάζα εναντίον Ισραηλινών πολιτών μέσα στα σύνορα του Ισραήλ».
Το ενημερωτικό δελτίο αναφέρει ότι «Στο τέλος του 2008, το Ισραήλ αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας που διήρκησε έναν μήνα με στόχο να σταματήσει τις ρίψεις ρουκετών εναντίον Ισραηλινών πολιτών».
Η ΧΑΜΑΣ
Ειδικότερα γίνεται αναφορά στην Χαμάς, η οποία χαρακτηρίζεται ως «μία ακραία Ισλαμική οργάνωση, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ε.Ε.». Σε συνέχεια του χαρακτηρισμού της οργάνωσης Χαμάς το έγγραφο περιγράφει τους στόχους της ως εξής «Έχει ως δεδηλωμένο στόχο την εξόντωση του Κράτους του Ισραήλ. Παίρνει εντολές από την Τεχεράνη ενώ απορρίπτει την ύπαρξη του Ισραήλ καθώς και όλες τις προηγούμενες ειρηνευτικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με την Παλαιστινιακή Αρχή. Ευθύνεται για τον θάνατο τουλάχιστον 1.000 Ισραηλινών πολιτών σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και την ρίψη χιλιάδων ρουκετών εναντίον αμάχων στο Ισραήλ».
Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το εν λόγω ενημερωτικό δελτίο οι ρουκέτες, οι οποίες εξαπολύθηκαν εναντίον του Ισραήλ, από τις αρχές του 2009, έχουν υπερβεί τον αριθμό των 700, ενώ ακόμη πραγματοποιείται αναφορά στο γεγονός ότι στις 7 Απριλίου 2011, ρουκέτα της Χαμάς έπληξε ένα σχολικό λεωφορείο στο Ισραήλ σκοτώνοντας έναν δεκαεξάχρονο μαθητή.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το έγγραφο «η Χαμάς συνεχίζει να αποτελεί μια ξεκάθαρη απειλή για την ασφάλεια του Κράτους του Ισραήλ».
ΙΡΑΝΙΚΑ ΟΠΛΑ
Εξαιρετικά σημαντικές είναι οι πληροφορίες για την παράνομη διακίνηση όπλων προς την Λωρίδα της Γάζας, μέσω της θάλασσας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, τον περασμένο Μάρτιο του Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ σταμάτησε το πλοίο «Victoria» στο οποίο βρέθηκαν 50 τόνοι όπλων ιρανικής προέλευσης, τα οποία σύμφωνα με τις έρευνες των Ισραηλινών προορίζονταν για τη Χαμάς. Ανάμεσα στα όπλα υπήρχαν και πολλοί όλμοι.
Σε αυτή τη βάση το έγγραφο αναφέρει ότι «Η απειλή της παράνομης διακίνησης όπλων προς την Λωρίδα της Γάζας μέσω θαλάσσης δεν είναι θεωρητική». Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραηλινό Ναυτικό εντόπισε πλοίο που μετέφερε κρυφά παράνομα όπλα».
Τον Νοέμβριο του 2009 στο πλοίο «Francop», στην κατάληψη του οποίου προχώρησε το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό, εντοπίστηκαν 500 τόνοι όπλων επίσης ιρανικής προέλευσης, τα οποία όπως αναφέρει το έγγραφο «προορίζονταν για την Χεζμπολάχ στο Λίβανο».
Επίσης το 2003 η IDF πραγματοποίησε έρευνα στο πλοίο «Karine A», το οποίο μετέφερε 50 τόνους ρουκετών, όλμων και πυρομαχικών σε «Παλαιστίνιους εξτρεμιστές στη Λωρίδα της Γάζας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Ο «ΣΤΟΛΙΣΚΟΣ» ΚΑΙ Η ΓΑΖΑ
Με το επιχείρημα ότι η Γάζα δεν αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένο λιμάνι και η μεγάλη πλειονότητα των αγαθών που περνά μέσα στη Λωρίδα της Γάζας μεταφέρεται μέσω των «επίσημα αναγνωρισμένων χερσαίων περασμάτων», στο ενημερωτικό δελτίο αναφέρεται ότι «Με την επιβολή του ναυτικού αποκλεισμού, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να καθορίσει τα λιμάνια στα οποία μπορεί να μεταφερθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου να γίνει πρώτα έλεγχος και στη συνέχεια να διακομιστεί στην Γάζα μέσω των χερσαίων περασμάτων».
Μάλιστα προστίθεται ότι «Κατά την διάρκεια της αποστολής του προηγούμενου στολίσκου τον Μάιο του 2010, το Ισραήλ έκανε έκκληση στους ακτιβιστές να μεταφέρουν την βοήθειά τους στο ισραηλινό λιμάνι Αστόντ στη Γάζα για να ελεγχθεί και έπειτα να στείλουν εκπροσώπους τους να παρακολουθήσουν την παράδοση των αγαθών τους στην Λωρίδα της Γάζας μέσω των επίσημων χερσαίων περασμάτων. Οι ακτιβιστές αρνήθηκαν».
Εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πληροφορίες αναφορικά με το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας, την οποία μετέφερε ο «στολίσκος της Ελευθερίας» τον Μάιο του 2010, πετάχτηκε καθώς φάρμακα, τρόφιμα και άλλα προϊόντα είχαν λήξει και ως εκ τούτου ήταν ακατάλληλα για κατανάλωση ή χρήση.
Επίσης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «Η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που περνά μέσα στην Λωρίδα της Γάζα από τα επίσημα χερσαία Ισραηλινά περάσματα είναι πολύ μεγαλύτερη από την υποτιθέμενη βοήθεια που έχει μεταφερθεί στην Λωρίδα από την οργάνωση ‘Free Gaza’».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται η «Free Gaza» τα τρία τελευταία χρόνια και στις εννέα προηγούμενες αποστολές της έχει μεταφέρει μόλις 10.010 τόνους βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας, βοήθεια η οποία χαρακτηρίζεται «μηδαμινή».
Όπως αναφέρουν στοιχεία της COGAT (Συντονιστική Αρχή της Ισραηλινής Κυβέρνησης στις παλαιστινιακές περιοχές), τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα στοιχεία του ισραηλινού ενημερωτικού δελτίου, τον Μάρτιο του 2011, μεταφέρθηκαν στη Γάζα 121,970 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας όπως τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός καθώς και δομικά υλικά, ενώ πραγματοποιείται αναφορά στο γεγονός ότι «η COGAT συντονίζει τις δραστηριότητές της με όλες τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις και την Παλαιστινιακή Αρχή».
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Στο έγγραφο παρουσιάζονται οι ισχυρισμοί της ισραηλινής πλευρά γύρω από το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης. Όπως αναφέρεται «Οι ισχυρισμοί της οργάνωσης Free Gaza ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Λωρίδα δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα».
Επίσης παρατίθενται δηλώσεις της Μαθίλντ Ρέντμαντ, αναπληρώτριας Διευθύντριας του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στη Γάζα δηλώσεις της προς τα Ισραηλινά ΜΜΕ τον Απρίλιο του 2011, σύμφωνα με τις οποίες «δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Εάν πάτε στα σουπερμάρκετ υπάρχουν προϊόντα. Υπάρχουν εστιατόρια και μια ωραία παραλία». Μάλιστα αναφέρεται ότι η Ρέντμαντν, η οποία είχε πραγματοποιήσει έκκληση προς την ισραηλινή κυβέρνηση αναφορικά με τη μεταφορά περισσότερων οικοδομικών υλικών στη Γάζα, καταδίκασε τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών αμάχων.
Σε σχέση με την μεταφορά δομικών υλικών στη Γάζα αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «Πρέπει να υπάρχει αυστηρός έλεγχος των δομικών υλικών που μεταφέρονται στη Γάζα διότι πολλά απ’ αυτά τα υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Χαμάς για την κατασκευή ρουκετών και ενισχυμένων οχυρών».
Σε συνέχεια αυτής της πληροφόρησης παρατίθενται στοιχεία για την έγκριση 121 έργων υποδομής σε συνεργασία με διεθνείς οργανώσεις, αλλά και για τη μεταφορά 51,238 τόνων δομικών υλικών».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το έγγραφο «Τον Φεβρουάριο του 2011, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε την περαιτέρω βούληση του Ισραήλ να επιτρέψει την ανάπτυξη των υποδομών της Λωρίδας της Γάζας έπειτα από συνάντηση τού με τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, Τόνυ Μπλέρ».
ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΝ
Στο ενημερωτικό δελτίο γίνεται λόγος στις τοποθετήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, αλλά και του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με την πρόκληση έντασης από την πλευρά των «στολίσκων».
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «Σε επιστολή του προς τα κράτη της Μεσογείου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μούν, δήλωσε ότι οι στολίσκοι δημιουργούν ένταση και έκανε έκκληση στις οργανώσεις που μεταφέρουν βοήθεια στη Γάζα να το πράξουν μέσω των επίσημων επίγειων περασμάτων. Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος του Στείτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, λέγοντας ότι οι στολίσκοι είναι προκλητικοί και ότι το Ισραήλ διαθέτει πολύ αποτελεσματικούς μηχανισμούς στα επίσημα περάσματα με την Γάζα για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας».
Επίσης γίνεται λόγος για την απόφαση της Αιγύπτου να προχωρήσει, πρόσφατα, σε άνοιγμα των συνόρων της με τη Γάζα στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, γεγονός το οποίο σύμφωνα με την πλευρά του Ισραήλ, συνιστά αποκλεισμό της Λωρίδας.
Ως αιτιολογικό στοιχείο του αποκλεισμού της Γάζας, προς την οποία θα καταπλεύσει ο νέος «στολίσκος της Ελευθερίας» στα τέλη Ιουνίου, αναφέρεται το γεγονός ότι το Ισραήλ «Δεδομένου ότι βρίσκεται σε μια εμπόλεμη κατάσταση με την Χαμάς, το 2007, επέβαλε ένα ναυτικό αποκλεισμό στην Λωρίδα της Γάζας με στόχο να εμποδίσει την παράνομη μετακίνηση όπλων προς το καθεστώς εκεί. Οι συντεταγμένες του αποκλεισμού έχουν ανακοινωθεί και προσδιοριστεί και είναι απόλυτα σύννομος με το Διεθνές Δίκαιο».
Μάλιστα πραγματοποιείται αναφορά στη Σύμβαση του Σαν Ρέμο το 1994 για την Εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου για τις Ένοπλες Συγκρούσεις στη Θάλασσα, σύμφωνα με το οποίο και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ισραηλινό ενημερωτικό δελτίο «η διατήρηση του αποκλεισμού μπορεί να επιβληθεί με την αναχαίτιση πλοίων που προσπαθούν να τον παραβιάσουν καθώς εισέρχονται σε εμπόλεμη ζώνη, κάτι που περιλαμβάνει και την κατάληψή τους σε διεθνή ύδατα.
Επομένως, οι ισχυρισμοί των ακτιβιστών της ‘Free Gaza’ ότι το Ισραήλ παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο με τον αποκλεισμό ή ότι το παραβίασε όταν εμπόδισε τον τελευταίο στολίσκο να εισέρθει στη Γάζα τον Μάιο του 2010, δεν έχουν καμία πραγματική βάση».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το έγγραφο «Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ αποχώρησε πλήρως από την Λωρίδα της Γάζας διαλύοντας όλους τους οικισμούς και απομακρύνοντας δια της βίας όλους τους Ισραηλινούς εποίκους, έχει βρεθεί σε μια εμπόλεμη κατάσταση με το καθεστώς της Χαμάς που κυβερνά την Λωρίδα. Από τότε που αποχώρησαν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εξαπολυθεί 12.000 χιλιάδες ρουκέτες από την Γάζα εναντίον Ισραηλινών πολιτών μέσα στα σύνορα του Ισραήλ».
Το ενημερωτικό δελτίο αναφέρει ότι «Στο τέλος του 2008, το Ισραήλ αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας που διήρκησε έναν μήνα με στόχο να σταματήσει τις ρίψεις ρουκετών εναντίον Ισραηλινών πολιτών».
Η ΧΑΜΑΣ
Ειδικότερα γίνεται αναφορά στην Χαμάς, η οποία χαρακτηρίζεται ως «μία ακραία Ισλαμική οργάνωση, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ε.Ε.». Σε συνέχεια του χαρακτηρισμού της οργάνωσης Χαμάς το έγγραφο περιγράφει τους στόχους της ως εξής «Έχει ως δεδηλωμένο στόχο την εξόντωση του Κράτους του Ισραήλ. Παίρνει εντολές από την Τεχεράνη ενώ απορρίπτει την ύπαρξη του Ισραήλ καθώς και όλες τις προηγούμενες ειρηνευτικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με την Παλαιστινιακή Αρχή. Ευθύνεται για τον θάνατο τουλάχιστον 1.000 Ισραηλινών πολιτών σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και την ρίψη χιλιάδων ρουκετών εναντίον αμάχων στο Ισραήλ».
Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το εν λόγω ενημερωτικό δελτίο οι ρουκέτες, οι οποίες εξαπολύθηκαν εναντίον του Ισραήλ, από τις αρχές του 2009, έχουν υπερβεί τον αριθμό των 700, ενώ ακόμη πραγματοποιείται αναφορά στο γεγονός ότι στις 7 Απριλίου 2011, ρουκέτα της Χαμάς έπληξε ένα σχολικό λεωφορείο στο Ισραήλ σκοτώνοντας έναν δεκαεξάχρονο μαθητή.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το έγγραφο «η Χαμάς συνεχίζει να αποτελεί μια ξεκάθαρη απειλή για την ασφάλεια του Κράτους του Ισραήλ».
ΙΡΑΝΙΚΑ ΟΠΛΑ
Εξαιρετικά σημαντικές είναι οι πληροφορίες για την παράνομη διακίνηση όπλων προς την Λωρίδα της Γάζας, μέσω της θάλασσας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, τον περασμένο Μάρτιο του Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ σταμάτησε το πλοίο «Victoria» στο οποίο βρέθηκαν 50 τόνοι όπλων ιρανικής προέλευσης, τα οποία σύμφωνα με τις έρευνες των Ισραηλινών προορίζονταν για τη Χαμάς. Ανάμεσα στα όπλα υπήρχαν και πολλοί όλμοι.
Σε αυτή τη βάση το έγγραφο αναφέρει ότι «Η απειλή της παράνομης διακίνησης όπλων προς την Λωρίδα της Γάζας μέσω θαλάσσης δεν είναι θεωρητική». Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραηλινό Ναυτικό εντόπισε πλοίο που μετέφερε κρυφά παράνομα όπλα».
Τον Νοέμβριο του 2009 στο πλοίο «Francop», στην κατάληψη του οποίου προχώρησε το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό, εντοπίστηκαν 500 τόνοι όπλων επίσης ιρανικής προέλευσης, τα οποία όπως αναφέρει το έγγραφο «προορίζονταν για την Χεζμπολάχ στο Λίβανο».
Επίσης το 2003 η IDF πραγματοποίησε έρευνα στο πλοίο «Karine A», το οποίο μετέφερε 50 τόνους ρουκετών, όλμων και πυρομαχικών σε «Παλαιστίνιους εξτρεμιστές στη Λωρίδα της Γάζας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Ο «ΣΤΟΛΙΣΚΟΣ» ΚΑΙ Η ΓΑΖΑ
Με το επιχείρημα ότι η Γάζα δεν αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένο λιμάνι και η μεγάλη πλειονότητα των αγαθών που περνά μέσα στη Λωρίδα της Γάζας μεταφέρεται μέσω των «επίσημα αναγνωρισμένων χερσαίων περασμάτων», στο ενημερωτικό δελτίο αναφέρεται ότι «Με την επιβολή του ναυτικού αποκλεισμού, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να καθορίσει τα λιμάνια στα οποία μπορεί να μεταφερθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου να γίνει πρώτα έλεγχος και στη συνέχεια να διακομιστεί στην Γάζα μέσω των χερσαίων περασμάτων».
Μάλιστα προστίθεται ότι «Κατά την διάρκεια της αποστολής του προηγούμενου στολίσκου τον Μάιο του 2010, το Ισραήλ έκανε έκκληση στους ακτιβιστές να μεταφέρουν την βοήθειά τους στο ισραηλινό λιμάνι Αστόντ στη Γάζα για να ελεγχθεί και έπειτα να στείλουν εκπροσώπους τους να παρακολουθήσουν την παράδοση των αγαθών τους στην Λωρίδα της Γάζας μέσω των επίσημων χερσαίων περασμάτων. Οι ακτιβιστές αρνήθηκαν».
Εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πληροφορίες αναφορικά με το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας, την οποία μετέφερε ο «στολίσκος της Ελευθερίας» τον Μάιο του 2010, πετάχτηκε καθώς φάρμακα, τρόφιμα και άλλα προϊόντα είχαν λήξει και ως εκ τούτου ήταν ακατάλληλα για κατανάλωση ή χρήση.
Επίσης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «Η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που περνά μέσα στην Λωρίδα της Γάζα από τα επίσημα χερσαία Ισραηλινά περάσματα είναι πολύ μεγαλύτερη από την υποτιθέμενη βοήθεια που έχει μεταφερθεί στην Λωρίδα από την οργάνωση ‘Free Gaza’».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται η «Free Gaza» τα τρία τελευταία χρόνια και στις εννέα προηγούμενες αποστολές της έχει μεταφέρει μόλις 10.010 τόνους βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας, βοήθεια η οποία χαρακτηρίζεται «μηδαμινή».
Όπως αναφέρουν στοιχεία της COGAT (Συντονιστική Αρχή της Ισραηλινής Κυβέρνησης στις παλαιστινιακές περιοχές), τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα στοιχεία του ισραηλινού ενημερωτικού δελτίου, τον Μάρτιο του 2011, μεταφέρθηκαν στη Γάζα 121,970 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας όπως τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός καθώς και δομικά υλικά, ενώ πραγματοποιείται αναφορά στο γεγονός ότι «η COGAT συντονίζει τις δραστηριότητές της με όλες τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις και την Παλαιστινιακή Αρχή».
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Στο έγγραφο παρουσιάζονται οι ισχυρισμοί της ισραηλινής πλευρά γύρω από το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης. Όπως αναφέρεται «Οι ισχυρισμοί της οργάνωσης Free Gaza ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Λωρίδα δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα».
Επίσης παρατίθενται δηλώσεις της Μαθίλντ Ρέντμαντ, αναπληρώτριας Διευθύντριας του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στη Γάζα δηλώσεις της προς τα Ισραηλινά ΜΜΕ τον Απρίλιο του 2011, σύμφωνα με τις οποίες «δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Εάν πάτε στα σουπερμάρκετ υπάρχουν προϊόντα. Υπάρχουν εστιατόρια και μια ωραία παραλία». Μάλιστα αναφέρεται ότι η Ρέντμαντν, η οποία είχε πραγματοποιήσει έκκληση προς την ισραηλινή κυβέρνηση αναφορικά με τη μεταφορά περισσότερων οικοδομικών υλικών στη Γάζα, καταδίκασε τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών αμάχων.
Σε σχέση με την μεταφορά δομικών υλικών στη Γάζα αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «Πρέπει να υπάρχει αυστηρός έλεγχος των δομικών υλικών που μεταφέρονται στη Γάζα διότι πολλά απ’ αυτά τα υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Χαμάς για την κατασκευή ρουκετών και ενισχυμένων οχυρών».
Σε συνέχεια αυτής της πληροφόρησης παρατίθενται στοιχεία για την έγκριση 121 έργων υποδομής σε συνεργασία με διεθνείς οργανώσεις, αλλά και για τη μεταφορά 51,238 τόνων δομικών υλικών».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το έγγραφο «Τον Φεβρουάριο του 2011, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε την περαιτέρω βούληση του Ισραήλ να επιτρέψει την ανάπτυξη των υποδομών της Λωρίδας της Γάζας έπειτα από συνάντηση τού με τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, Τόνυ Μπλέρ».
ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΝ
Στο ενημερωτικό δελτίο γίνεται λόγος στις τοποθετήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, αλλά και του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με την πρόκληση έντασης από την πλευρά των «στολίσκων».
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «Σε επιστολή του προς τα κράτη της Μεσογείου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μούν, δήλωσε ότι οι στολίσκοι δημιουργούν ένταση και έκανε έκκληση στις οργανώσεις που μεταφέρουν βοήθεια στη Γάζα να το πράξουν μέσω των επίσημων επίγειων περασμάτων. Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος του Στείτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, λέγοντας ότι οι στολίσκοι είναι προκλητικοί και ότι το Ισραήλ διαθέτει πολύ αποτελεσματικούς μηχανισμούς στα επίσημα περάσματα με την Γάζα για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας».
Επίσης γίνεται λόγος για την απόφαση της Αιγύπτου να προχωρήσει, πρόσφατα, σε άνοιγμα των συνόρων της με τη Γάζα στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, γεγονός το οποίο σύμφωνα με την πλευρά του Ισραήλ, συνιστά αποκλεισμό της Λωρίδας.
του Δημήτρη Μπεκιάρη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου