28/5/11

Ερρίκος Ντυνάν, ο πρώτος «Χριστιανός Σιωνιστής»

Η συγκλονιστική ζωή του ιδρυτή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και πρώτου αποδέκτη του βραβείου Νόμπελ, του Ερρίκου Ντυνάν, τιμήθηκε το Σάββατο (1 Νοεμβρίου, 2010) σε ιδιωτική τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη παρουσία απογόνων της οικογένειας Ντυνάν και της Αμερικανίδας πρέσβειρας στα Ηνωμένα Έθνη, Betty E. King. Το Σάββατο συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τον θάνατο του Ερρίκου Ντυνάν.

Οι περισσότεροι θυμούνται τον Ερρίκο Ντυνάν κυρίως ως ιδρυτή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, ενώ πολύ λίγοι γνωρίζουν τον άνθρωπο που συνέλαβε το όραμα αυτό.

«Ο Ερρίκος Ντυνάν ήταν άνθρωπος της πίστης που ήδη σε ηλικία 20 ετών είχε βάλει ως σκοπό της ζωής του να γίνει αποτελεσματικότερος στη χριστιανική φιλανθρωπία, να γεμίσει με τη θέρμη του τους χλιαρούς πιστούς και να προσηλυτίσει όσους δεν είχαν συναντήσει τον Θεό», ανέφερε στην εκδήλωση ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας υπέρ του Ισραήλ, Tomas Sandell, παραθέτοντας σχετικό κείμενο της Ένωσης Henry Dunant.

«Πρόκειται για μια πλευρά της ζωής του την οποία σπάνια αναφέρουν τα ντοκιμαντέρ, αλλά η οποία μας βοηθά να κατανοήσουμε τη ζωή και το όραμά του. Ο Ερρίκος Ντυνάν ήταν χριστιανός αγωνιστής (συνέβαλε στην ίδρυση της Χριστιανικής Ένωσης Νέων, γνωστής ως YMCA, το 1855), και πίστευε με θέρμη στην επιστροφή του εβραϊκού λαού στην αρχαία πατρίδα του την Παλαιστίνη. Ήδη το 1866, 30 ολόκληρα χρόνια πριν από το Α' Σιωνιστικό Συνέδριο, ο Ερρίκος Ντυνάν είχε προτείνει την εκ νέου εγκατάσταση των Εβραίων στην Παλαιστίνη. Ως προσωπικός φίλος του Θεόδωρου Χερτσλ, ήταν ένας από τους ελάχιστους μη Εβραίους που συμμετείχαν στο Α' Σιωνιστικό Συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Βασιλεία της Ελβετίας το 1897. Ο Χερτσλ τον χαρακτήρισε κάποτε ‘Χριστιανό Σιωνιστή’ (ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ο όρος αυτός)».

«Ο Ερρίκος Ντυνάν συνειδητοποίησε ήδη το 1866 αυτό που άλλοι χρειάστηκαν 80 ακόμα χρόνια για να καταλάβουν, δηλαδή ότι ο εβραϊκός λαός είχε το δικαίωμα να ζει ελεύθερος στη δική του αρχαία πατρίδα, την Παλαιστίνη, συνυπάρχοντας ειρηνικά με τους Άραβες γείτονές του. Μπορείτε να φανταστείτε πόσες ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν είχε εκπληρωθεί στη διάρκεια της ζωής του αυτό το μεγάλο όραμα;» ρώτησε ο Tomas Sandell καταλήγοντας την ομιλία του.

Ο Calev Myers του Jerusalem Institute of Justice μετέφερε τα χαιρετίσματα της πόλης της Ιερουσαλήμ δείχνοντας πώς τα ιδανικά του Ερρίκου Ντυνάν εμπνέουν σήμερα την κοινωνία του σύγχρονου Ισραήλ.

«Στο νοσοκομείο της πόλης Aσκελόν, στα σύνορα με τη Γάζα, ακολουθούμε τη διδασκαλία του Ερρίκου Ντυνάν. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική δεν παίζει κανένα ρόλο μέσα στο νοσοκομείο: θεραπεύουμε δίπλα-δίπλα Παλαιστινίους από τη Γάζα και Ισραηλινούς στρατιώτες. Αυτό είναι το πραγματικό πνεύμα του ανθρωπισμού που ονειρευόταν ο Ερρίκος Ντυνάν», ανέφερε ο Calev Myers.

Η τελετή για τον Ερρίκο Ντυνάν περιελάμβανε ξενάγηση το Alabama Hall του Δημαρχείου της Γενεύης, όπου το 1864 υπεγράφη η πρώτη Σύμβαση της Γενεύης. Την ξενάγηση ακολούθησε βραδινή εκδήλωση στην Chapelle de L’ Oratoire, την εκκλησία στην οποία ήταν μέλος ο Ερρίκος Ντυνάν και η οποία αποτέλεσε την κοιτίδα μιας πνευματικής αναγέννησης που κατέκλυσε την Γενεύη πριν από 150 χρόνια περίπου.

«Οι αναγεννήσεις φέρνουν μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στην κοινωνία», ανέφερε ο Bedros Nassanian, διευθυντής της Association Beyond Resources, μιας νέας ανθρωπιστικής οργάνωσης με έδρα τη Γενεύη η οποία συνδιοργάνωσε την εκδήλωση από κοινού με την Ευρωπαϊκή Συμμαχία υπέρ του Ισραήλ.

«Σε αυτήν ακριβώς την εκκλησία γεννήθηκε τόσο η ιδέα της ίδρυσης του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού όσο και της πρώτης Σύμβασης της Γενεύης», τόνισε.

Η εκδήλωση οργανώθηκε με σκοπό να αποτίσουμε φόρο τιμής στον Ερρίκο Ντυνάν και συγχρόνως να παρουσιάσουμε τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από το όνομα αυτό και τα ιδανικά που ενέπνευσαν τη ζωή του.

«Οι αξίες του Ερρίκου Ντυνάν ήταν οι αξίες των περισσότερων χριστιανών κοινωνικών μεταρρυθμιστών κατά τα τελευταία 300 χρόνια, από τον William Wilberforce, 100 χρόνια πριν από τον Ντυνάν, έως τον Mάρτιν Λούθερ Κίνγκ, 100 χρόνια μετά από αυτόν. Αυτοί οι μεγάλοι άνδρες της πίστης και της κοινωνικής δικαιοσύνης κατανόησαν βαθιά τους αγώνες του εβραϊκού λαού και υποστήριξαν το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση», υπογράμμισε ο Tomas Sandell.

Η εκδήλωση έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο ότι, την ώρα που το σύγχρονο κράτος του Ισραήλ αντιμετωπίζει μια αδυσώπητη εκστρατεία από διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις με σκοπό την απονομιμοποίηση και τη δαιμονοποίησή του, οι πρωτοπόροι των κοινωνικών αγώνων που ίδρυσαν αυτά τα μη κυβερνητικά κινήματα ήταν στην πλειονότητά τους ένθερμοι φίλοι του Ισραήλ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Make sure you only use clean balls for playing on indoor simulator.
These originally were quartz crystals from the River Rhine in
a region noted for gem-cutting, particularly the town of
Idar-Oberstein. The students are imparted cost-effective training into experiencing and learning how situations of emergency can be handled.
If you are running your simulator for commercial purpose and there are people playing
with their own golf clubs, ask them to wipe their clubs with a wet clean
piece cloth. If you want to manage your own virtual airline then you
need to visit the main Sim - Miles website and complete a virtual airline application form.

Ανώνυμος είπε...

In the US, we still express this as cubic inches, feet, or yards.
Polished concrete floors come in different colours
and types to suit the different decorative and functional requirements of domestic
or commercial customers. * Not Ideal For Floors:
While this is a great option for the walls, it's a less-than-impressive option for the floors.