14/1/12

Πόλεις του Ισραήλ που θα έπρεπε να αναφέρουμε

Γιάφα
Η Γιάφα, γνωστή και ως Ιόππη από τη μυθική σύζυγο του Κηφέα, είναι ένα αρχαίο λιμάνι που βρέχεται από τη Μεσόγειο, και βρίσκεται στα νότια του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ. Ήταν επίνειο της Ιερουσαλήμ, περίπου 56 χλμ. μακριά. Αναφέρεται 4 φορές στην εβραϊκή Βίβλο, ως μια από τις πόλεις της φυλής του Δαν, ως πύλη εισόδου για τους κέδρους του Λιβάνου για το Ναό του Σολομώντα (Β' Χρονικών 2:16), ως το μέρος απ’ όπου ο προφήτης Ιωνάς απέπλευσε για τη Ταρσό (Ιωνάς 1:3) και σαν πύλη εισόδου για τους κέδρους του Λιβάνου για το δεύτερο Ναό των Ιεροσολύμων. Στην Ιόππη ο απόστολος Πέτρος ανέστησε τη Δορκάδα (Ταβιθά) κι εκεί είδε όραμα για να καταλάβει πως το ευαγγέλιο ήταν για όλα τα έθνη και όχι μόνο για τους Ιουδαίους (Πράξεις κεφ. 10,11). Υπήρξε επίσης σημαντική πόλη για την αραβική Μέση Ανατολή. Κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών ήταν προπύργιο του Βασιλείου της Ιερουσαλήμ. Η πόλη αποτέλεσε τόπο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων στα 1947-1948 και καταλήφθηκε από τη Χαγκανά αμέσως πριν την έναρξη του Αραβοϊσραηλινού πολέμου το 1948, οπότε την εγκατέλειψαν οι Άραβες κάτοικοί της. Μετά τον πόλεμο, Εβραίοι έποικοι εγκαταστάθηκαν στην πόλη. Σήμερα αποτελεί σήμερα τμήμα του δήμου του Τελ Αβίβ.

Ασντόντ
H Ασντόντ ή Αστόντ, είναι η πέμπτη σε μέγεθος πόλη του Ισραήλ, που βρίσκεται στα νότια περιοχή της χώρας, στις ακτές της Μεσογείου, με πληθυσμό 207.000. Είναι ένα σημαντικό περιφερειακό βιομηχανικό κέντρο. Το λιμάνι της Ασντόντ είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας για εισαγόμενα εμπορεύματα. Την 1η Μαΐου 1955, ο υπουργός οικονομικών Λευί Εσκόλ ενέκρινε την ίδρυση της σύγχρονης Ασντόντ. Οι πρώτοι κάτοικοι, 22 οικογένειες μεταναστών από το Μαρόκο, έφτασαν τον Νοέμβριο του 1956. Η κυβέρνηση χορήγησε 24 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου 32 χιλιόμετρα μακριά από το Τελ Αβίβ, στην κατασκευαστική εταιρεία Ashdod Company Ltd για την οικοδόμηση της σύγχρονης πόλης. Η μονάδα παραγωγής ισχύος Eshkol Α στην Ασντόντ ολοκληρώθηκε το 1958 και περιελάμβανε 3 μονάδες: 2 μονάδες των 50 μεγαβάτ, και μία μονάδα των 45 μεγαβάτ (με ικανότητες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού). Το πρώτο τοπικό συμβούλιο διορίστηκε τον Οκτώβριο του 1959. Η εκρηκτική ανάπτυξη της πόλης άρχισε το 1991, με τη μαζική άφιξη μεταναστών από τη Σοβιετική Ένωση και την ανάπτυξη της υποδομής. Όλες οι βιομηχανικές δραστηριότητες στην πόλη βρίσκονται στις βορειότερες περιοχές, όπως ο χώρος του λιμένα, η βόρεια βιομηχανική ζώνη, καθώς και γύρω από τον ποταμό Λαχίς. Το λιμάνι της Ασντόντ έχει κυρίως αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια και θα είναι κατάλληλο για Panamax πλοία. Διάφορες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν επίσης τα γραφεία τους στην περιοχή του λιμανιού, στην οποία βρίσκεται επίσης ο σταθμός παραγωγής ενέργειας Eshkol A. Η βόρεια βιομηχανική ζώνη βρίσκεται στη εθνική οδό 41 και περιλαμβάνει διάφορες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένου διυλιστηρίου πετρελαίου, τα οποία είναι ένα από τα μόλις δύο στη χώρα. Η βιομηχανική ζώνη νότια του ποταμού Λαχίς ήταν κάποτε το κύριο βιομηχανικό κέντρο στην Ασντόντ. Υπάρχουν ωστόσο ακόμη κάποιες βιομηχανίες εκεί, όπως η Teva Pharmaceutical Industries, η Ashtrom και η Solbar, ένας παραγωγός σογιέλαιου. Η Ασντόντ είναι επίσης έδρα της ΕLTA, ενός μέρους της Ιsrael Aircraft Industries (εξοπλισμού ραντάρ) και της ELINT (συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου).

Άκρα
Η Άκρα (εβραϊκά: עַכּוֹ‎, Ako) είναι πόλη της Δυτικής Γαλιλαίας στο βόρειο Ισραήλ. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του κόλπου της Χάιφα. Είχε πληθυσμό 46.000 (2007). Ιστορικά θεωρείτο το κλειδί του Λεβάντε λόγω της στρατηγικής της θέσης. Ήταν φοινικικό λιμάνι και όρμος που μέχρι το 266 π.Χ., έφερε το όνομα Ακκ (η γνωστή Άκη των Ελλήνων ή Άκκα των Αράβων). Μετονομάστηκε σε Αντιόχεια από Πτολεμαΐδα, που έτσι συνέχισε να ονομάζεται η περιοχή, αλλά αργότερα παρέμεινε γνωστή για τους Ευρωπαίους ως πόλη «Σαίν Ζαν ντ’ Ακρ» (Saint Jean d’ Acre, Άγιος Ιωάννης της Άκρας) της Παλαιστίνης. Η πολιορκία της Άκρας ήταν ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της Γ' Σταυροφορίας. Κράτησε περίπου δύο χρόνια, από τον Αύγουστο του 1189 μέχρι τον Ιούλιο του 1191.

Μπερ Σεβά
Η Μπερ Σεβά είναι μια πόλη στο νότιο μέρος του Ισραήλ και με πληθυσμό 194.000 η έβδομη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Πρωτοαναφέρεται στη ιστορία ήδη τον 15ο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με τη Βίβλο, τα πηγάδια έχουν σκαφτεί από τον Αβραάμ και τον Ισαάκ, όταν έφτασαν εκεί. Στη διάρκεια της ρωμαϊκής κι αργότερα βυζαντινής περιόδου, η πόλη χρησίμευσε ως πρώτη γραμμή άμυνας κατά των Ναβαταίων. Οι τελευταίοι κάτοικοι του Τελ Μπερ Σεβά ήταν οι Βυζαντινοί, που εγκατέλειψαν την πόλη στη διάρκεια της αραβικής κατάκτησης της Παλαιστίνης, τον 7ο αιώνα. Απέκτησε μεγαλύτερη σημασία κατά τον 19ο αιώνα, όταν οι Οθωμανοί Τούρκοι δημιούργησαν ένα περιφερειακό αστυνομικό τμήμα εκεί. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αποτελείται από τους Εβραίους που μετανάστευσαν από τις αραβικές χώρες μετά το 1948, και έχει αυξηθεί σημαντικά από το 1990 από τους μετανάστες από την Αιθιοπία και την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Ναζαρέτ
Η Ναζαρέτ (εβραϊκά נָצְרַת) είναι μια αρχαία πόλη στη βόρεια περιφέρεια του Ισραήλ. Κατά την Κ. Διαθήκη, στη Ναζαρέτ μεγάλωσε μετά την επιστροφή του από την Αίγυπτο ο Ιησούς. Σήμερα αποτελεί κέντρο χριστιανικού προσκυνήματος. Είναι η πόλη της Γαλιλαίας όπου ευαγγελίστηκε η Μαριάμ. Διαδοχικά κυριαρχήθηκε από Άραβες, Σταυροφόρους, πάλι Άραβες, από τον Φρειδερίκο τον Β' της Γερμανίας, τους Μαμελούκους, τους Τούρκους και τελευταία από τους Βρετανούς.

Νετάνια
Η Νετάνια (στα Εβραϊκά נְתַנְיָה) είναι πόλη του κεντρικού Ισραήλ, στις ακτές της Μεσογείου, 30 χλμ. βόρεια του Τελ Αβίβ και 56 χλμ. νότια της Χάιφα. Με 14 χλμ. ακτών θεωρείται η κατ’ εξοχήν τουριστική πόλη της χώρας, ιδιαίτερα δημοφιλής στους Γάλλους, αλλά και Ρώσους. Έχει 183.200 κατοίκους, με προβλέψεις για 350.000 το 2020, πολλοί από τους οποίους είναι μετανάστες από αγγλόφωνες χώρες. Η Νετάνια είναι γνωστή ως την πόλη όπου άνοιξε το πρώτο κατάστημα ΙΚΕΑ στο Ισραήλ. Διαθέτει τέσσερα βιομηχανικά πάρκα με εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και κινητής τηλεφωνίας. Άλλος σημαντικός τομέας είναι ο τουρισμός.

Πετάχ Τίκβα
Το Πετάχ Τίκβα είναι μια πόλη ανατολικά του Τελ Αβίβ με 182.000 κατοίκους. Η πόλη αποτελεί σημαντικό βιομηχανικό κέντρο τις χώρας. Το όνομά της σημαίνει πύλη της ελπίδας. Ιδρύθηκε το 1878 και ήταν η πρώτη νέα ίδρυση εβραϊκής πόλης στην οθωμανική Παλαιστίνη. Από το 1937 είναι δήμος. Στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, πρόσφυγες από τη Γιάφα και το Τελ Αβίβ κατοίκησαν στη πόλη.

Ρισόν Λε Ζιόν
Η Ρισόν Λε Ζιόν (η Ρισόν Λέτζιον) είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος δήμος του Ισραήλ και βρίσκεται 12 χλμ. νότια του Τελ Αβίβ. Ιδρύθηκε το 1882 από Ευρωπαίους Εβραίους, ως δεύτερη νέα πόλη μετά την Πετάχ Τίκβα. Σήμερα έχει 228.000 κατοίκους. Σημαντικοί κλάδοι της τοπικής οικονομίας είναι φαρμακοβιομηχανίες και εταιρίες ηλεκτρονικών. Στην πόλη εδρεύει η φιλαρμονική Israel Symphony Orchestra Rischon LeZion.

Χολόν
Η Χολόν είναι ένα προάστιο του Τελ Αβίβ. Το 2009, με πληθυσμό 184.700. Έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη του Ισραήλ, μετά τη Χάιφα. Το όνομα της πόλης, που εμφανίζεται και στην Αγία Γραφή, προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Χολόν, που σημαίνει «(μικρή) άμμος». Η σύγχρονη πόλη ιδρύθηκε το 1935. Η Łódzia (εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας) ιδρύθηκε εκεί από Εβραίους μετανάστες από το Λοτζ (Łódź). Το Design Museum Holon, το οποίο άνοιξε το 2010 κοντά στο «médiathèque» και το Τμήμα Σχεδιασμού του Holon Institute of Technology, είναι το πρώτο ισραηλινό μουσείο σχεδιασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: