Υπάρχουν ρητές διαβεβαιώσεις στη Βίβλο ότι, όταν θα έχει πραγματοποιηθεί η δίκαιη τιμωρία του λαού Ισραήλ, τότε θα αποκατασταθεί και πάλι στη γη του. «Θα σε οικοδομήσω πάλι, και θα οικοδομηθείς, παρθένα του Ισραήλ... Να, εγώ θα τους φέρω από τη γη του βορρά, και τους συγκεντρώσω από τα έσχατα της γης... πείτε: Αυτός που διασκόρπισε τον Ισραήλ, θα τον συγκεντρώσει και θα τον φυλάξει, όπως ο ποιμένας το ποίμνιό του» (Ιερεμίας 31:4,8,10).
Από όλες τις προφητείες που υπάρχουν στη Βίβλο, σχετικά με το ζήτημα αυτό, προκύπτει σαφώς, ότι θα γίνει και πάλι η επιστροφή και η αποκατάσταση του λαού Ισραήλ στην πατρίδα του και ότι η επιστροφή αυτή στη Γη της Υπόσχεσης, θα γίνει πριν από την επιστροφή του έθνους στον Μεσσία. Αυτό σημαίνει ότι στο μεταξύ θα έχουν επιστρέψει στην Ιουδαία, χωρίς να έχουν αποδεχθεί το Χριστό, ως Μεσσία τους, επειδή θα πρέπει να βρίσκονται στη γη των πατέρων τους όταν ο Κύριος επανέλθει. Αυτό προκύπτει σαφέστατα και από τα λόγια του προφήτη Ζαχαρία, ο οποίος λέει ότι «θα επιβλέψουν σε μένα (τον Μεσσία), τον οποίον διατρύπησαν, και θα πενθήσουν γι’ αυτόν, όπως κάποιος πενθεί για τον μονογενή του, και θα λυπηθούν γι’ αυτόν, όπως αυτός που λυπάται για τον πρωτότοκό του» (12:10). Ποια άλλη εξήγηση μπορεί να δοθεί στα προφητικά αυτά λόγια; Επειδή ποιος άλλος είναι εκείνος τον οποίον τρύπησαν, παρά ο Ιησούς, τον οποίον είχαν τότε απορρίψει ως Μεσσία τους;
Συνεπώς, η επιστροφή του λαού Ισραήλ στη γη τους, την οποία βλέπουμε να πραγματοποιείται στις ημέρες μας, έχει προφητευθεί και είναι το αποτέλεσμα της θείας ενέργειας, όπως θα δούμε στη συνέχεια. Όχι μόνον η επιστροφή, αλλά και η ανασύσταση του κράτους του Ισραήλ, ύστερα από αφάνεια 2.000 περίπου ετών ανάμεσα στους άσπονδους εχθρούς του και μάλιστα παρά τις ανυπέρβλητες δυσκολίες, είναι το αποτέλεσμα θεϊκής ενέργειας. Κατά τη δική μου άποψη, αυτό σαφώς προκύπτει και από τα συνταρακτικά γεγονότα που σχετίζονται με την ανασύσταση του κράτους του Ισραήλ, και τα οποία διαδραματίστηκαν το 1947-48. Στα γεγονότα αυτά διακρίνεται πολύ καθαρά ότι πίσω από τα διάφορα γεγονότα και τις ενέργειες των ενδιαφερομένων κρατών στο θέμα της ανεξαρτησίας του Ισραήλ, υπήρξε η κυρίαρχη εξουσία του Θεού, ο Οποίος και κατευθύνει τη ροή της Ιστορίας, ώστε να πραγματοποιούνται οι αιώνιες βουλές Του.
ΠΩΣ Ο ΟΗΕ ΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
Θα αναφέρουμε πολύ σύντομα τα γεγονότα που μαρτυρούν τη θεϊκή επέμβαση στο θέμα της ανασύστασης του κράτους του Ισραήλ. Λίγο πριν την ψήφο των Ηνωμένων Εθνών στις 29 Νοεμβρίου 1947, χάρη στην οποία αποφασίστηκε η ανασύσταση του κράτους του Ισραήλ, ο Δρ. Χάιμ Βάιτζμαν, που μπορεί να θεωρηθεί ως ένας σύγχρονος προφήτης του Ισραήλ και ο οποίος είχε πλήρη επίγνωση της σημασίας που είχε για το Ισραήλ μια διέξοδός του προς την Ερυθρά Θάλασσα, την οποία του αρνούνταν, ζήτησε ακρόαση από τον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τρούμαν, για να του αναπτύξει τις απόψεις του. Ο Τρούμαν τον δέχτηκε, και οι δυο άντρες συζήτησαν το ζήτημα με τον χάρτη στα χέρια τους. Τα επιχειρήματα του Βάιτζμαν έπεισαν τον Τρούμαν, ο οποίος έδωσε τις αναγκαίες εντολές προς την αμερικανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη. Με τον τρόπο αυτόν, τόσο το Εϊλάτ, που αποτελεί τη διέξοδο του Ισραήλ προς την Ερυθρά Θάλασσα, όσο και η Μπεερ-Σεβά, που είναι η πρωτεύουσα της ερήμου Νεγκέβ, εξασφαλίστηκαν για το νέο κράτος.
Κατά την εποχή εκείνη, όταν κρινόταν η τύχη του Ισραήλ, η διπλωματία όλων των κρατών στα Ηνωμένα Έθνη βρισκόταν σε πυρετώδη δραστηριότητα. Όλα γενικά τα έθνη ενδιαφέρονταν πάρα πολύ για το ζήτημα αυτό. Για πολλοστή φορά, είχε συστηθεί τότε μια νέα επιτροπή από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για να μελετήσει το ζήτημα της διανομής της Παλαιστίνης. Ήταν η 19η επιτροπή, η οποία και αποφάσισε τελικά υπέρ της διανομής, με ψήφους 25 έναντι 13. Έλειπε όμως μια ψήφος για να είναι έγκυρη η απόφαση, επειδή σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, η πλειοψηφία θα έπρεπε να συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων. Τότε ακριβώς, στο πιο κρίσιμο σημείο, φάνηκε πολύ καθαρά το χέρι του Θεού στην υπόθεση του Ισραήλ. Στις 27 Νοεμβρίου 1947, ο αντιπρόσωπος του Σιάμ, ο οποίος είχε ψηφίσει εναντίον της διανομής της Παλαιστίνης, απαλλάχθηκε με μυστηριώδη τρόπο από τα καθήκοντά του. Η τύχη της Παλαιστίνης φαινόταν να εξαρτάται τότε από την ψήφο του αντιπροσώπου των Φιλιππίνων, του οποίου όμως η στάση ήταν διφορούμενη. Το ίδιο βράδυ της μέρας εκείνης, ο Αρχιραβίνος της Ιερουσαλήμ, κάλεσε όλους τους πιστούς Εβραίους να νηστέψουν και να προσευχηθούν στο Τείχος των Δακρύων, όπως άλλοτε. Και η προσευχή εκείνη εισακούστηκε, επειδή, την επόμενη μέρα, ο αντιπρόσωπος της Αϊτής, που μέχρι τότε ήταν αντίθετος για τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, μετάβαλε ξαφνικά γνώμη. Εξάλλου, στη διάρκεια των 48 ωρών που ακολούθησαν μέχρι την τελική συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών, 12 κυβερνήσεις είχαν στείλει αντιφατικές οδηγίες προς τους αντιπροσώπους τους.
Στις 29 Νοεμβρίου 1947, την πιο κρίσιμη ημέρα, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, αποδέχθηκε τη διανομή με ψήφους 33 υπέρ και 13 κατά. Την ιστορική εκείνη ημέρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ψήφισαν μαζί με τη Σοβιετική Ένωση υπέρ του Ισραήλ, ενώ η Μ. Βρετανία απείχε από την ψηφοφορία. Δυστυχώς η Ελλάδα έδωσε αρνητική ψήφο.
Η ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ
Είναι λοιπόν τόσο καταπληκτική και πέρα από κάθε ανθρώπινη πρόβλεψη η αναγέννηση του Ισραήλ, ώστε δίκαια να θεωρείται ότι αποτελεί το μεγαλύτερο γεγονός, ή μάλλον, το μεγαλύτερο θαύμα του 20ου αιώνα.
Όσοι έζησαν την ιστορική αυτή περίοδο και ήταν αυτόπτες μάρτυρες των δραματικών γεγονότων που σχετίζονται με την ανασύσταση του κράτους αυτού, ιδιαίτερα ως Χριστιανοί και ως μελετητές της Βίβλου, έχουν την υποχρέωση, καθώς εμβαθύνουν στα πράγματα, να αναγνωρίσουν ότι η νεκρανάσταση του Ισραήλ οφείλεται αποκλειστικά στη θεϊκή επέμβαση.
Πολύ χαρακτηριστικά, αλλά και επίκαιρα, από την άποψη που μας ενδιαφέρει, είναι και τα παρακάτω λόγια του προφήτη Ησαΐα:
«Ποιος άκουσε τέτοιο πράγμα; Ποιος είδε τέτοια; Θα γεννούσε η γη μέσα σε μια ημέρα; Ή ένα έθνος θα γεννιόταν μονομιάς; Αλλά η Σιών μόλις κοιλοπόνεσε, γέννησε τα παιδιά της» (66:8).
ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΗ
Η ανασύσταση του Ισραήλ έχει ιδιαίτερη σημασία για όλα τα έθνη, όπως και για την Ελλάδα, αλλά και για όλους τους ανθρώπους. Και τούτο επειδή αποτελεί ένα σοβαρό «σημάδι», μια σοβαρή προειδοποίηση του Θεού. Και είναι «σημάδι», επειδή, πρώτα απ’ όλα, η ανασύσταση του Ισραήλ αποτελεί ένα θαύμα. Όταν ρωτήθηκε ο τότε αρχηγός των Ισραηλινών Ένοπλων Δυνάμεων (IDF), στρατηγός Γιαντίν, πώς κατόρθωσαν οι Εβραίοι να νικήσουν εναντίον τόσων πολλών εχθρών τους, αυτός απάντησε:
«Δεν υπάρχει παρά μια απάντηση και μια εξήγηση: ο Θεός». Οι ίδιοι οι Εβραίοι, λοιπόν, αναγνωρίζουν ότι μόνον η επέμβαση του Θεού τους έδωσε την ανεξαρτησία και την επιβίωσή τους στον εναντίον τους σκληρό πόλεμο.
ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΛΛΩΝ ΕΥΛΟΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Αλλά η ανασύσταση του Ισραήλ αποτελεί και «σημάδι» πολλών ευλογιών του Θεού για τον εβραϊκό λαό, οι οποίες εκδηλώνονται σε όλους τους τομείς της ζωής του.
Τέτοιο σημάδι ευλογιών είναι η φυσική αναγέννηση της χώρας. Από έρημη και άγονη, σήμερα η Παλαιστίνη σκεπάζεται από βλάστηση, με φυτείες και πολλά δέντρα. Πηγές νερών ξεπηδούν στις κοιλάδες της. Και βλέπουμε σήμερα να επαληθεύονται τα προφητικά εκείνα λόγια του Ησαΐα, ότι «η έρημος και η ακατοίκητη γη θα φυτευτεί και η ερημιά θα ανθίσει σαν ρόδο».
Δάση πολλά άρχισαν να καλύπτουν το κατάξερο έδαφος της Παλαιστίνης. Και ενώ άλλοτε η καταστροφή του πράσινου κυριαρχούσαν στον τόπο αυτόν, τώρα άρχισε και πάλι η γη να πρασινίζει και να φυτρώνουν δάση στους λόφους και στα βουνά. Ολόκληρο το έθνος του Ισραήλ κατέχεται από το πάθος της δεντροφύτευσης.
Παντού φυτεύονται δέντρα, οπωροφόρα και μη. Σε κάθε γέννηση παιδιού φυτεύεται κι ένα δέντρο, σύμφωνα με της παραδόσεις τους. Και κάθε παιδί θα πρέπει να φυτέψει από ένα νέο δέντρο, το οποίο οφείλει να ποτίζει και να περιποιείται καθημερινά. Οποιοδήποτε εθνικό γεγονός γιορτάζεται με τη δημιουργία ενός δάσους.
Έχουν καταρτιστεί και συνεχώς εφαρμόζονται τα πιο θαρραλέα και γιγαντιαία σχέδια για τη δεντροφύτευση της χώρας. Υπολογίζεται ότι στη Γαλιλαία έχουν φυτευτεί γύρω στα 25 εκατομμύρια δέντρα! Ο λαός Ισραήλ θέτει σε εφαρμογή τα λόγια του Μωυσή που είχε πει στους Ισραηλίτες, όταν επρόκειτο να εισέλθουν στη Χαναάν: «Όταν μπείτε στη γη, θα φυτέψετε κάθε δέντρο για τροφή» (19:23).
Αλλά η φυσική αυτή αναγέννηση της χώρας, που είχε προαναγγείλει ο προφήτης Ησαΐας, καθώς και άλλοι προφήτες, αποτελεί ένα ακόμα χαρακτηριστικό σημείο της επιστροφής του Μεσσία.
Για να πρασινίσει η Παλαιστίνη χρειαζόταν άφθονο νερό. Πώς όμως θα ήταν τούτο δυνατόν, εφόσον για πολλούς αιώνες η κατάρα του Θεού ήταν εξαπλωμένη πάνω της; Η ξηρασία και η εγκατάλειψη, καθώς και η έλλειψη μεγάλων ποταμών, εκτός από τον Ιορδάνη, είχαν μεταβάλλει τη χώρα σε γη άγονη και άνυδρη.
Στον προφήτη Ιεζεκιήλ διαβάζουμε: «Θα παραδώσω τη γη σε όλεθρο και ερήμωση... τα βουνά του Ισραήλ θα ερημωθούν... εξαιτίας όλων των βδελυγμάτων τους, που έπραξαν» (33:28-29). Σήμερα, όμως, η κατάσταση άλλαξε ριζικά. Πριν ακόμα γίνει η ανασύσταση του κράτους, οι νέοι κάτοικοι της χώρας, που έρχονταν ως πρόσφυγες από διάφορα μέρη, παρά τα εμπόδια και τις απειλές των Αράβων και τη μεροληπτική συμπεριφορά των βρετανικών αρχών, έδιναν τη μάχη ενάντια στην έρημο με πείσμα και με όλα τα σύγχρονα τεχνικά μέσα. Και η γιγαντιαία αυτή προσπάθεια ύδρευσης εξακολουθεί να γίνεται μεθοδικά.
Κάθε σταγόνα νερού θεωρείται πολύτιμη και χρησιμοποιείται με τον καλύτερο τρόπο. Φράγματα έχουν κατασκευαστεί στον Ιορδάνη. Τα έλη που σχηματίζονταν από τα νερά του και ήταν διαρκείς εστίες ασθενειών και μόλυνσης, έχουν εξυγιανθεί. Εκτάσεις με χιλιάδες στρέμματα που ήταν γνωστά ως τα έλη της Χουλέ, τα νερά δηλαδή της Μερώμ, κατά τη Βίβλο, έχουν τώρα μεταβληθεί σε εύφορες πεδιάδες.
Αλλά η χρησιμοποίηση του νερού στην Παλαιστίνη δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Για να αξιοποιηθεί η λίμνη της Τιβεριάδας έγιναν τεράστια έργα. Έγινε ένα φράγμα με γιγαντιαίες εγκαταστάσεις άντλησης, επειδή το έδαφος είναι χαμηλότερο από την επιφάνεια της θάλασσας κατά 200 μέτρα και το νερό θα έπρεπε να ανέβει πάνω από τα 400 μέτρα, στα ύψη της Γαλιλαίας.
Εκτός όμως από την Τιβεριάδα, υπάρχει και ένας μικρός ποταμός, ο Γιαρκών, που εκβάλλει κοντά στο Τελ-Αβίβ, αφού έχει στο μεταξύ αρδεύσει την κοιλάδα του Σαρόν.
Από τον ποταμό αυτόν, με μεγάλους αγωγούς, διαμέτρου 1,70 μέτρου και μήκους 100 χιλιομέτρων, διοχετεύεται το νερό προς την έρημο Νεγκέβ, όπου αρδεύεται έκταση 20.000 εκταρίων. Το τεράστιο αυτό έργο, όταν κατασκευάστηκε, κόστισε 100 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Το λαμπρό όμως αποτέλεσμα της γιγάντιας αυτής προσπάθειας, ήταν να αρχίσει η έρημος να πρασινίζει και να ανθίζει.
Η άμμος άρχισε να υποχωρεί μπροστά στις φυτείες και τα δάση. Και μπορεί κανείς να πει ότι η κοιλάδα του Σαρόν τροφοδοτεί και δίνει ζωή στην έρημο του Ιούδα. Άραγε ο προφήτης Ησαΐας είχε δει εκ των προτέρων τον μεγάλο αυτόν αγωγό του ποταμού Γιαρκών, όταν έλεγε:
«Η έρημος και η άνυδρη γη θα ευφρανθούν γι’ αυτά, και η ερημιά θα αγαλλιάσει, και θα ανθίσει σαν ρόδο. Θα ανθίσει άφθονα, και μάλιστα θα αγαλλιάσει χαίροντας και αλαλάζοντας».
Αλλά και άλλα σχέδια μεγαλόπνοα για την άρδευση της ερήμου καταρτίστηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή, για να διοχετεύεται νερό στη Νεγκέβ από τη λίμνη της Τιβεριάδας. Υπολογίζεται ότι μεταφέρονται εκεί γύρω στα 320 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως.
Από όλες τις προφητείες που υπάρχουν στη Βίβλο, σχετικά με το ζήτημα αυτό, προκύπτει σαφώς, ότι θα γίνει και πάλι η επιστροφή και η αποκατάσταση του λαού Ισραήλ στην πατρίδα του και ότι η επιστροφή αυτή στη Γη της Υπόσχεσης, θα γίνει πριν από την επιστροφή του έθνους στον Μεσσία. Αυτό σημαίνει ότι στο μεταξύ θα έχουν επιστρέψει στην Ιουδαία, χωρίς να έχουν αποδεχθεί το Χριστό, ως Μεσσία τους, επειδή θα πρέπει να βρίσκονται στη γη των πατέρων τους όταν ο Κύριος επανέλθει. Αυτό προκύπτει σαφέστατα και από τα λόγια του προφήτη Ζαχαρία, ο οποίος λέει ότι «θα επιβλέψουν σε μένα (τον Μεσσία), τον οποίον διατρύπησαν, και θα πενθήσουν γι’ αυτόν, όπως κάποιος πενθεί για τον μονογενή του, και θα λυπηθούν γι’ αυτόν, όπως αυτός που λυπάται για τον πρωτότοκό του» (12:10). Ποια άλλη εξήγηση μπορεί να δοθεί στα προφητικά αυτά λόγια; Επειδή ποιος άλλος είναι εκείνος τον οποίον τρύπησαν, παρά ο Ιησούς, τον οποίον είχαν τότε απορρίψει ως Μεσσία τους;
Συνεπώς, η επιστροφή του λαού Ισραήλ στη γη τους, την οποία βλέπουμε να πραγματοποιείται στις ημέρες μας, έχει προφητευθεί και είναι το αποτέλεσμα της θείας ενέργειας, όπως θα δούμε στη συνέχεια. Όχι μόνον η επιστροφή, αλλά και η ανασύσταση του κράτους του Ισραήλ, ύστερα από αφάνεια 2.000 περίπου ετών ανάμεσα στους άσπονδους εχθρούς του και μάλιστα παρά τις ανυπέρβλητες δυσκολίες, είναι το αποτέλεσμα θεϊκής ενέργειας. Κατά τη δική μου άποψη, αυτό σαφώς προκύπτει και από τα συνταρακτικά γεγονότα που σχετίζονται με την ανασύσταση του κράτους του Ισραήλ, και τα οποία διαδραματίστηκαν το 1947-48. Στα γεγονότα αυτά διακρίνεται πολύ καθαρά ότι πίσω από τα διάφορα γεγονότα και τις ενέργειες των ενδιαφερομένων κρατών στο θέμα της ανεξαρτησίας του Ισραήλ, υπήρξε η κυρίαρχη εξουσία του Θεού, ο Οποίος και κατευθύνει τη ροή της Ιστορίας, ώστε να πραγματοποιούνται οι αιώνιες βουλές Του.
ΠΩΣ Ο ΟΗΕ ΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
Θα αναφέρουμε πολύ σύντομα τα γεγονότα που μαρτυρούν τη θεϊκή επέμβαση στο θέμα της ανασύστασης του κράτους του Ισραήλ. Λίγο πριν την ψήφο των Ηνωμένων Εθνών στις 29 Νοεμβρίου 1947, χάρη στην οποία αποφασίστηκε η ανασύσταση του κράτους του Ισραήλ, ο Δρ. Χάιμ Βάιτζμαν, που μπορεί να θεωρηθεί ως ένας σύγχρονος προφήτης του Ισραήλ και ο οποίος είχε πλήρη επίγνωση της σημασίας που είχε για το Ισραήλ μια διέξοδός του προς την Ερυθρά Θάλασσα, την οποία του αρνούνταν, ζήτησε ακρόαση από τον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τρούμαν, για να του αναπτύξει τις απόψεις του. Ο Τρούμαν τον δέχτηκε, και οι δυο άντρες συζήτησαν το ζήτημα με τον χάρτη στα χέρια τους. Τα επιχειρήματα του Βάιτζμαν έπεισαν τον Τρούμαν, ο οποίος έδωσε τις αναγκαίες εντολές προς την αμερικανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη. Με τον τρόπο αυτόν, τόσο το Εϊλάτ, που αποτελεί τη διέξοδο του Ισραήλ προς την Ερυθρά Θάλασσα, όσο και η Μπεερ-Σεβά, που είναι η πρωτεύουσα της ερήμου Νεγκέβ, εξασφαλίστηκαν για το νέο κράτος.
Κατά την εποχή εκείνη, όταν κρινόταν η τύχη του Ισραήλ, η διπλωματία όλων των κρατών στα Ηνωμένα Έθνη βρισκόταν σε πυρετώδη δραστηριότητα. Όλα γενικά τα έθνη ενδιαφέρονταν πάρα πολύ για το ζήτημα αυτό. Για πολλοστή φορά, είχε συστηθεί τότε μια νέα επιτροπή από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για να μελετήσει το ζήτημα της διανομής της Παλαιστίνης. Ήταν η 19η επιτροπή, η οποία και αποφάσισε τελικά υπέρ της διανομής, με ψήφους 25 έναντι 13. Έλειπε όμως μια ψήφος για να είναι έγκυρη η απόφαση, επειδή σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, η πλειοψηφία θα έπρεπε να συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων. Τότε ακριβώς, στο πιο κρίσιμο σημείο, φάνηκε πολύ καθαρά το χέρι του Θεού στην υπόθεση του Ισραήλ. Στις 27 Νοεμβρίου 1947, ο αντιπρόσωπος του Σιάμ, ο οποίος είχε ψηφίσει εναντίον της διανομής της Παλαιστίνης, απαλλάχθηκε με μυστηριώδη τρόπο από τα καθήκοντά του. Η τύχη της Παλαιστίνης φαινόταν να εξαρτάται τότε από την ψήφο του αντιπροσώπου των Φιλιππίνων, του οποίου όμως η στάση ήταν διφορούμενη. Το ίδιο βράδυ της μέρας εκείνης, ο Αρχιραβίνος της Ιερουσαλήμ, κάλεσε όλους τους πιστούς Εβραίους να νηστέψουν και να προσευχηθούν στο Τείχος των Δακρύων, όπως άλλοτε. Και η προσευχή εκείνη εισακούστηκε, επειδή, την επόμενη μέρα, ο αντιπρόσωπος της Αϊτής, που μέχρι τότε ήταν αντίθετος για τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, μετάβαλε ξαφνικά γνώμη. Εξάλλου, στη διάρκεια των 48 ωρών που ακολούθησαν μέχρι την τελική συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών, 12 κυβερνήσεις είχαν στείλει αντιφατικές οδηγίες προς τους αντιπροσώπους τους.
Στις 29 Νοεμβρίου 1947, την πιο κρίσιμη ημέρα, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, αποδέχθηκε τη διανομή με ψήφους 33 υπέρ και 13 κατά. Την ιστορική εκείνη ημέρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ψήφισαν μαζί με τη Σοβιετική Ένωση υπέρ του Ισραήλ, ενώ η Μ. Βρετανία απείχε από την ψηφοφορία. Δυστυχώς η Ελλάδα έδωσε αρνητική ψήφο.
Η ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ
Είναι λοιπόν τόσο καταπληκτική και πέρα από κάθε ανθρώπινη πρόβλεψη η αναγέννηση του Ισραήλ, ώστε δίκαια να θεωρείται ότι αποτελεί το μεγαλύτερο γεγονός, ή μάλλον, το μεγαλύτερο θαύμα του 20ου αιώνα.
Όσοι έζησαν την ιστορική αυτή περίοδο και ήταν αυτόπτες μάρτυρες των δραματικών γεγονότων που σχετίζονται με την ανασύσταση του κράτους αυτού, ιδιαίτερα ως Χριστιανοί και ως μελετητές της Βίβλου, έχουν την υποχρέωση, καθώς εμβαθύνουν στα πράγματα, να αναγνωρίσουν ότι η νεκρανάσταση του Ισραήλ οφείλεται αποκλειστικά στη θεϊκή επέμβαση.
Πολύ χαρακτηριστικά, αλλά και επίκαιρα, από την άποψη που μας ενδιαφέρει, είναι και τα παρακάτω λόγια του προφήτη Ησαΐα:
«Ποιος άκουσε τέτοιο πράγμα; Ποιος είδε τέτοια; Θα γεννούσε η γη μέσα σε μια ημέρα; Ή ένα έθνος θα γεννιόταν μονομιάς; Αλλά η Σιών μόλις κοιλοπόνεσε, γέννησε τα παιδιά της» (66:8).
ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΗ
Η ανασύσταση του Ισραήλ έχει ιδιαίτερη σημασία για όλα τα έθνη, όπως και για την Ελλάδα, αλλά και για όλους τους ανθρώπους. Και τούτο επειδή αποτελεί ένα σοβαρό «σημάδι», μια σοβαρή προειδοποίηση του Θεού. Και είναι «σημάδι», επειδή, πρώτα απ’ όλα, η ανασύσταση του Ισραήλ αποτελεί ένα θαύμα. Όταν ρωτήθηκε ο τότε αρχηγός των Ισραηλινών Ένοπλων Δυνάμεων (IDF), στρατηγός Γιαντίν, πώς κατόρθωσαν οι Εβραίοι να νικήσουν εναντίον τόσων πολλών εχθρών τους, αυτός απάντησε:
«Δεν υπάρχει παρά μια απάντηση και μια εξήγηση: ο Θεός». Οι ίδιοι οι Εβραίοι, λοιπόν, αναγνωρίζουν ότι μόνον η επέμβαση του Θεού τους έδωσε την ανεξαρτησία και την επιβίωσή τους στον εναντίον τους σκληρό πόλεμο.
ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΛΛΩΝ ΕΥΛΟΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Αλλά η ανασύσταση του Ισραήλ αποτελεί και «σημάδι» πολλών ευλογιών του Θεού για τον εβραϊκό λαό, οι οποίες εκδηλώνονται σε όλους τους τομείς της ζωής του.
Τέτοιο σημάδι ευλογιών είναι η φυσική αναγέννηση της χώρας. Από έρημη και άγονη, σήμερα η Παλαιστίνη σκεπάζεται από βλάστηση, με φυτείες και πολλά δέντρα. Πηγές νερών ξεπηδούν στις κοιλάδες της. Και βλέπουμε σήμερα να επαληθεύονται τα προφητικά εκείνα λόγια του Ησαΐα, ότι «η έρημος και η ακατοίκητη γη θα φυτευτεί και η ερημιά θα ανθίσει σαν ρόδο».
Δάση πολλά άρχισαν να καλύπτουν το κατάξερο έδαφος της Παλαιστίνης. Και ενώ άλλοτε η καταστροφή του πράσινου κυριαρχούσαν στον τόπο αυτόν, τώρα άρχισε και πάλι η γη να πρασινίζει και να φυτρώνουν δάση στους λόφους και στα βουνά. Ολόκληρο το έθνος του Ισραήλ κατέχεται από το πάθος της δεντροφύτευσης.
Παντού φυτεύονται δέντρα, οπωροφόρα και μη. Σε κάθε γέννηση παιδιού φυτεύεται κι ένα δέντρο, σύμφωνα με της παραδόσεις τους. Και κάθε παιδί θα πρέπει να φυτέψει από ένα νέο δέντρο, το οποίο οφείλει να ποτίζει και να περιποιείται καθημερινά. Οποιοδήποτε εθνικό γεγονός γιορτάζεται με τη δημιουργία ενός δάσους.
Έχουν καταρτιστεί και συνεχώς εφαρμόζονται τα πιο θαρραλέα και γιγαντιαία σχέδια για τη δεντροφύτευση της χώρας. Υπολογίζεται ότι στη Γαλιλαία έχουν φυτευτεί γύρω στα 25 εκατομμύρια δέντρα! Ο λαός Ισραήλ θέτει σε εφαρμογή τα λόγια του Μωυσή που είχε πει στους Ισραηλίτες, όταν επρόκειτο να εισέλθουν στη Χαναάν: «Όταν μπείτε στη γη, θα φυτέψετε κάθε δέντρο για τροφή» (19:23).
Αλλά η φυσική αυτή αναγέννηση της χώρας, που είχε προαναγγείλει ο προφήτης Ησαΐας, καθώς και άλλοι προφήτες, αποτελεί ένα ακόμα χαρακτηριστικό σημείο της επιστροφής του Μεσσία.
Για να πρασινίσει η Παλαιστίνη χρειαζόταν άφθονο νερό. Πώς όμως θα ήταν τούτο δυνατόν, εφόσον για πολλούς αιώνες η κατάρα του Θεού ήταν εξαπλωμένη πάνω της; Η ξηρασία και η εγκατάλειψη, καθώς και η έλλειψη μεγάλων ποταμών, εκτός από τον Ιορδάνη, είχαν μεταβάλλει τη χώρα σε γη άγονη και άνυδρη.
Στον προφήτη Ιεζεκιήλ διαβάζουμε: «Θα παραδώσω τη γη σε όλεθρο και ερήμωση... τα βουνά του Ισραήλ θα ερημωθούν... εξαιτίας όλων των βδελυγμάτων τους, που έπραξαν» (33:28-29). Σήμερα, όμως, η κατάσταση άλλαξε ριζικά. Πριν ακόμα γίνει η ανασύσταση του κράτους, οι νέοι κάτοικοι της χώρας, που έρχονταν ως πρόσφυγες από διάφορα μέρη, παρά τα εμπόδια και τις απειλές των Αράβων και τη μεροληπτική συμπεριφορά των βρετανικών αρχών, έδιναν τη μάχη ενάντια στην έρημο με πείσμα και με όλα τα σύγχρονα τεχνικά μέσα. Και η γιγαντιαία αυτή προσπάθεια ύδρευσης εξακολουθεί να γίνεται μεθοδικά.
Κάθε σταγόνα νερού θεωρείται πολύτιμη και χρησιμοποιείται με τον καλύτερο τρόπο. Φράγματα έχουν κατασκευαστεί στον Ιορδάνη. Τα έλη που σχηματίζονταν από τα νερά του και ήταν διαρκείς εστίες ασθενειών και μόλυνσης, έχουν εξυγιανθεί. Εκτάσεις με χιλιάδες στρέμματα που ήταν γνωστά ως τα έλη της Χουλέ, τα νερά δηλαδή της Μερώμ, κατά τη Βίβλο, έχουν τώρα μεταβληθεί σε εύφορες πεδιάδες.
Αλλά η χρησιμοποίηση του νερού στην Παλαιστίνη δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Για να αξιοποιηθεί η λίμνη της Τιβεριάδας έγιναν τεράστια έργα. Έγινε ένα φράγμα με γιγαντιαίες εγκαταστάσεις άντλησης, επειδή το έδαφος είναι χαμηλότερο από την επιφάνεια της θάλασσας κατά 200 μέτρα και το νερό θα έπρεπε να ανέβει πάνω από τα 400 μέτρα, στα ύψη της Γαλιλαίας.
Εκτός όμως από την Τιβεριάδα, υπάρχει και ένας μικρός ποταμός, ο Γιαρκών, που εκβάλλει κοντά στο Τελ-Αβίβ, αφού έχει στο μεταξύ αρδεύσει την κοιλάδα του Σαρόν.
Από τον ποταμό αυτόν, με μεγάλους αγωγούς, διαμέτρου 1,70 μέτρου και μήκους 100 χιλιομέτρων, διοχετεύεται το νερό προς την έρημο Νεγκέβ, όπου αρδεύεται έκταση 20.000 εκταρίων. Το τεράστιο αυτό έργο, όταν κατασκευάστηκε, κόστισε 100 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Το λαμπρό όμως αποτέλεσμα της γιγάντιας αυτής προσπάθειας, ήταν να αρχίσει η έρημος να πρασινίζει και να ανθίζει.
Η άμμος άρχισε να υποχωρεί μπροστά στις φυτείες και τα δάση. Και μπορεί κανείς να πει ότι η κοιλάδα του Σαρόν τροφοδοτεί και δίνει ζωή στην έρημο του Ιούδα. Άραγε ο προφήτης Ησαΐας είχε δει εκ των προτέρων τον μεγάλο αυτόν αγωγό του ποταμού Γιαρκών, όταν έλεγε:
«Η έρημος και η άνυδρη γη θα ευφρανθούν γι’ αυτά, και η ερημιά θα αγαλλιάσει, και θα ανθίσει σαν ρόδο. Θα ανθίσει άφθονα, και μάλιστα θα αγαλλιάσει χαίροντας και αλαλάζοντας».
Αλλά και άλλα σχέδια μεγαλόπνοα για την άρδευση της ερήμου καταρτίστηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή, για να διοχετεύεται νερό στη Νεγκέβ από τη λίμνη της Τιβεριάδας. Υπολογίζεται ότι μεταφέρονται εκεί γύρω στα 320 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως.
του Δ. Μαγκριώτη
3 σχόλια:
Step Three Coat your hair Comb your hair into small sections.
The key to getting the most out of a hot oil treatment
for hair is to continuously use it weekly if you need it or every fortnight and youll definitely see the results.
You repeat the exact same procedure maybe once or twice every week.
This is why many salon stylists always recommend a hot oil treatment for
hair. * Lavender Oil — prevents further hair loss and improves the health and quality of the
hair.
Feel free to visit my weblog; coconut oil for hair
37 kits (round that up to 9 total quart and a
half kits). Another benefit of rubber mulch versus typical mulch is its
lifespan. For faster setting concrete, use less water,
for more workability, use more water.
Otherwise you may feel frustration to play these games.
These originally were quartz crystals from the River Rhine in a region noted for gem-cutting, particularly the town of Idar-Oberstein.
At this time, and in a good location, the leader should set up a few anchors and belay the
second climber so he can climb up and hand off the equipment he has been
recovering. As with most of the electronics, the main enemy of
golf simulator is the dust.
Retain on your own and these you enjoy in the gaming.
Δημοσίευση σχολίου