11/10/11

Σχετικά για το «Στόλο της Ελευθερίας ΙΙ»

Ο Γάμος αλά Ελληνικά του Νετανιάχου
«Ο Νετανιάχου έχει επενδύσει στη σχέση του με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του τελευταίου ενάμισυ έτους και το στοίχημά του τελικά απέδωσε καρπούς, καθώς η Ελλάδα δεν επιτρέπει να αναχωρήσει ο στολίσκος με προορισμό τη Γάζα από τα λιμάνια της». «HAARETZ» (1.7.2011)

Ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται μερικές φορές σχεδόν υπερβολικά υπερόπτης και με υπερβολική αυτοπεποίθηση, για το καλό του. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό το Σαββατοκύριακο έχει πραγματικά λόγο για την αλαζονεία του.
Η προσωπική επένδυση του Νετανιάχου στη σχέση του κατά το τελευταίο ενάμισυ έτος με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, κατά το οποίο ανέπτυξε τις διπλωματικές σχέσεις με την παραπαίουσα ευρωπαϊκή χώρα, φαίνεται να έχουν βάλει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του στολίσκου της Γάζας. Στην ομιλία του το βράδυ της Πέμπτης για την τελετή αποφοίτησης στη Σχολή της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, ο Νετανιάχου μίλησε για τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για την ακύρωση του απόπλου του στολίσκου της Γάζας. Ο μόνος ηγέτης που ο Νετανιάχου ανέφερε ονομαστικά στην ομιλία του ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου στην Ελλάδα.
Ακριβώς μια μέρα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός μίλησε με τον Έλληνα ομόλογό του, καλώντας τον να εκδώσει διαταγή προκειμένου να εμποδίσει τον απόπλου των πλοίων από την Ελλάδα προς τη Λωρίδα της Γάζας. Σε αντίθεση με το παρελθόν, ο κ. Παπανδρέου απάντησε θετικά και υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Νετανιάχου, δήλωσε ότι το Ισραήλ γνώριζε ήδη από το απόγευμα της Πέμπτης ότι η Ελλάδα είχε την πρόθεση να εμποδίσει τον απόπλου των πλοίων με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας.
Το ειδύλλιο μεταξύ Νετανιάχου και Παπανδρέου άρχισε τον Φεβρουάριο του 2010, όταν οι δύο συναντήθηκαν τυχαία στο εστιατόριο «Πούσκιν» στη Μόσχα. Ο Νετανιάχου εκμεταλλεύτηκε την τυχαία συνάντηση τους για να μιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το τουρκικό εξτρεμισμό εναντίον του Ισραήλ και γρήγορα οι δύο άνδρες έγιναν φίλοι.
Οι πρωθυπουργοί του Ισραήλ και της Ελλάδας έχουν μιλήσει μεταξύ τους τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα από τότε που συναντήθηκαν στη Μόσχα.Ο τουρκικός στολίσκος στη Γάζα τον Μάιο 2010 οδήγησε σε σοβαρές ανησυχίες μεταξύ των τάξεων των υπηρεσιών πληροφοριών και των στρατιωτικών στην Ελλάδα, οι οποίοι άρχισαν να πιέζουν την κυβέρνηση να ενισχύσει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Δεν χρειαζόταν πολύ για να πειστεί ο Παπανδρέου.
Τον Ιούλιο 2010 επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ –ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ σε 30 χρόνια. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Νετανιάχου ταξίδεψε στην Αθήνα, περνώντας μια ολόκληρη ημέρα με τον Παπανδρέου και άλλους αξιωματούχους σε ένα κοντινό νησί.
Ισραηλινοί διπλωμάτες επιβεβαιώνουν ότι η εκκολαπτόμενη φιλία μεταξύ των δύο χωρών κατά τη διάρκεια του τελευταίου ενάμισυ έτους είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Η επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφόρησης έχει αυξηθεί, η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από κοινές ασκήσεις με την αντίστοιχη Ελληνική και ο Νετανιάχου ζήτησε τη συνδρομή του Παπανδρέου για να μεταφέρει αρκετά μηνύματα στο Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
Πολλές από τις συνομιλίες μεταξύ Νετανιάχου και Παπανδρέου τους τελευταίους μήνες περιστράφηκαν γύρω από τη σοβαρή οικονομική κρίση από την οποία σήμερα η Ελλάδα υποφέρει. Ο Νετανιάχου πρόσφατα αποφάσισε να βοηθήσει τον νέο φίλο του σε μια συνάντηση υπουργών εξωτερικών και Ευρωπαίων προωθυπουργών, κάνοντας έκκληση σε αυτούς για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.
«Ο Νετανιάχου έχει γίνει λομπίστας υπέρ της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ένας Ισραηλινός διπλωμάτης.
Τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι προσπάθειες για την εμπόδιση του απόπλου του φιλο-παλαιστινιακού στολίσκου προς τη Γάζα ήταν σε κρίσιμο σημείο, ο Νετανιάχου αποκόμισε τα οφέλη της επένδυσής του στους Ισραηλινο-ελληνικούς δεσμούς και το στοίχημά σε αυτή την ευρωπαϊκή χώρα απέδωσε.
Ήταν σε θέση να δημιουργήσει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στις σχέσεις με την Τουρκία από διάφορες απόψεις, δείχνοντας στον Ερντογάν ότι το Ισραήλ δεν θα διστάσει να προσεγγίσει τον μεγαλύτερο εχθρό του στη Δύση.
Και όταν η στιγμή της αλήθειας έφτασε, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε και διέταξε την απαγόρευση κάθε απόπλου με προορισμό τη Γάζα από τα λιμάνια της. Η απόφαση της Ελλάδας, μαζί με την ανακοίνωση του Τουρκικού Ιδρύματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ΙΗΗ) ότι δεν θα έστελνε το Mavi Μαρμαρά και η δήλωση του Προέδρου της Κύπρου με την οποία απαγορεύεται ο απόπλους στη Γάζα, σφράγισε την τύχη του στολίσκου σχεδόν ολοκληρωτικά.
«Οι διοργανωτές του στολίσκο δεν έλαβαν υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα του Ιουλίου 2011 δεν είναι η Ελλάδα του Μαΐου 2010», δήλωσε εξέχων Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος εργάστηκε εντατικά τους τελευταίους μήνες για να εμποδίσει την πραγματοποίηση της αποστολής του στολίσκου της Γάζας. «Σήμερα υπάρχει μια διαφορετική Ελλάδα, όταν πρόκειται για το Ισραήλ», πρόσθεσε. «Οι διοργανωτές του στολίσκου δεν το κατάλαβαν αυτό, και τώρα πληρώνουν το τίμημα».
του Barak Ravid

Ελλάδα: Ο νέος σύμμαχος του Ισραήλ στη Μεσόγειο!
Όλο και πιο στενές σχέσεις αναπτύσσονται μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ
Η χώρα μας βοήθησε το Ισραήλ στην παρεμπόδιση του στολίσκου με προορισμό τη Γάζα. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ενδείξεις ότι «κλειδώνει» η συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, ώστε η Ελλάδα να καταστεί κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα, ως γνωστόν, «φλερτάρει» με το Ισραήλ, έπειτα από την περσινή επιδρομή των ισραηλινών κομάντος στο στολίσκο που κατευθυνόταν στη Γάζα και η οποία έληξε με το θάνατο 9 Τούρκων πολιτών και η οποία έβλαψε ανεπανόρθωτα τις σχέσεις του εβραϊκού κράτους με την Τουρκία. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η μεγάλη ανάγκη του Ισραήλ για νέες συμμαχίες στην περιοχή, το οδήγησε στην υπερχρεωμένη χώρα μας, στην οποία πρόσφερε γενναιόδωρη στρατιωτική βοήθεια.
Οι καρποί του νέου διπλωματικού φλερτ έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται. Η ελληνική γραφειοκρατία προσπάθησε να καθυστερήσει την αναχώρηση των πλοίων που ήταν φορτωμένα με ακτιβιστές και ορισμένες ενισχύσεις για τη Γάζα. Όταν τα πλοία των ΗΠΑ και του Καναδά, τελικά, αναχώρησαν, ελληνικές δυνάμεις κομάντος τα ανάγκασαν να γυρίσουν πίσω στην ακτή.
Η ελληνική στάση έδωσε διπλωματική ανάσα στο Ισραήλ, το οποίο φέτος όπως φαίνεται θα αποφύγει την στρατιωτική παρέμβαση για την διατήρηση του αποκλεισμού της Γάζας. Ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κ. Νετανιάχου ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την αποθάρρυνση του στολίσκου, αναφέροντας ονομαστικά τον Γιώργο Παπανδρέου.
Θυμίζουμε ότι η ελληνο-ισραηλινή προσέγγιση άρχισε μέσα σε λίγους μήνες μετά την ισραηλινή επιδρομή εναντίον του στολίσκου, που είχε ως αποτέλεσμα 9 Τούρκους νεκρούς. Τότε, ο Γιώργος Παπανδρέου πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ισραήλ - την πρώτη σε 18 χρόνια. Ο Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu γρήγορα ανταπέδωσε με μια επίσκεψη στην Ελλάδα.
Παράλληλα, μεγάλης σημασίας είναι και η ελληνική - κυπριακή και ισραηλινή προσέγγιση για τον Λεβιάθαν, ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου, που ανακαλύφθηκε σε ισραηλινό έδαφος. Οι τρεις χώρες βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για τον αγωγό που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Λεβιάθαν στην Ευρώπη. Στα τέλη Μαΐου ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης μιλώντας στο πλαίσιο Διεθνούς Συνεδρίου, αναφέρθηκε στις ευνοϊκές προοπτικές για συμμετοχή της Ελλάδας στον τομέα της μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο.
Επίσης, στο επίπεδο των στρατιωτικών σχέσεων, είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα καλύπτει το κενό μετά τη ρήξη Τουρκίας - Ισραήλ. Ισραηλινός και τουρκικός στρατός σταμάτησαν τις κοινές ασκήσεις. Παράλληλα, οι ισραηλινές και ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις άρχισαν την κατάρτιση ασκήσεων από κοινού.
Ταυτόχρονα, η ένταση στους δεσμούς Ισραήλ-Τουρκίας οδήγησε δεκάδες χιλιάδες ισραηλινούς τουρίστες, που κάποτε συνέρρεαν στα τουρκικά θέρετρα, να ψάξουν για τα πακέτα διακοπών στα γειτονικά ελληνικά νησιά.
Πέρα όμως από τις διάφορες ευκαιριακές ωφέλειες των δύο χωρών, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον διπλωματικό παράγοντα σε διεθνές επίπεδο, ο οποίος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την στάση της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης ως προς την αποτροπή συνθηκών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω ανάφλεξη τη Μέση Ανατολή. Θα ήταν λάθος να παραβλέψουμε, δηλαδή, τον κίνδυνο για μεγάλες γεωπολιτικές επιπτώσεις, που θα είχε ένα θερμό επεισόδιο στην περιοχή. Με δεδομένη την αναταραχή στην Συρία, λόγω των εξεγέρσεων εναντίον του Προέδρου Ασάντ, αν συνέβαινε κάτι, που θα οδηγούσε τους Ισραηλινούς σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ανάλογης με την περσινή εναντίον του στολίσκου, οι επιπτώσεις στην ευαίσθητη αυτή περιοχή θα ήταν απρόβλεπτες κι ανεξέλεγκτες.

Τι είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Τη στρατηγική επιλογή για «ανάπτυξη και εμβάθυνση» των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ επιβεβαίωσε κατά την την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής (06.07.11) ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτης:
«Η ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεών μας με το Ισραήλ είναι για την Κυβέρνησή μας μια στρατηγική επιλογή. Θέλω να σας ενημερώσω ότι σύντομα θα υπογράψουμε το Μνημόνιο Κατανόησης για την ανάπτυξη των στρατιωτικών, στρατηγικών, αμυντικών, τεχνολογικών και βιομηχανικών σχέσεων με τον ομόλογό μου Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ. Επίσης, σύντομα θα υπογράψουμε και τη σχετική διακρατική συμφωνία αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας, κυρίως στον τομέα της συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών και αμυντικών εξοπλισμών, όπως ήδη έχουμε ανακοινώσει στη Βουλή και στην αρμόδια Επιτροπή. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τη σημασία που έχουν για τα εθνικά μας συμφέροντα οι σχέσεις με το Ισραήλ. Θέλω, όμως, εδώ, στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, να επισημάνω ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με το Ισραήλ δεν θα επηρεάσει στο παραμικρό την ανάπτυξη και εμβάθυνση των ιστορικών σχέσεων με τον αραβικό κόσμο, την ανάπτυξη και την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών μας με την Τουρκία.
Στην εξωτερική μας πολιτική και στην πολιτική εθνικής άμυνας της χώρας δεν λειτουργούμε με αντανακλαστικό τρόπο. Πιστεύουμε ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με όλους τους ενεργούς παράγοντες της ευρύτερης περιοχής θα προσφέρει στην ειρήνη, στη σταθερότητα και στην ασφάλεια της περιοχής μας. Αυτοί είναι οι ευρύτεροι στρατηγικοί μας στόχοι. Δηλαδή ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή μας, γιατί μέσα από την υλοποίηση αυτών των τριών στόχων η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει, και όχι μόνο να υπερασπιστεί, τα εθνικά της συμφέροντα και τις πολιτικές της, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη και ευαίσθητη».

Γέφυρα Ελλάδας - Ισραήλ μέσω... Γάζας
Έχουν καταγραφεί δύο τηλεφωνικές συνομιλίες των κκ. Παπανδρέου και Νετανιάχου με αυτό το αντικείμενο.
Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, ο Βενιαμίν Νετανιάχου μιλούσε στην τελετή αποφοίτησης της σχολής Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ. Μεγάλο μέρος της ομιλίας του ισραηλινού πρωθυπουργού αφιερώθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνησή του για να αποτρέψει την αποστολή του στολίσκου προς τη Λωρίδα της Γάζας. Τίποτε το εντυπωσιακό θα μπορούσε να πει κανείς. Στην ομιλία αυτή όμως, ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε ονομαστικά μόνο σε έναν ξένο ηγέτη: στον έλληνα ομόλογό του κ. Γ. Παπανδρέου.
Οι πρόσφατες εξελίξεις με την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης και την απαγόρευση του απόπλου από ελληνικά λιμάνια πλοίων του «Στολίσκου για την Ελευθερία ΙΙ» καταδεικνύουν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και από τις δύο χώρες, τη στενή σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο ηγετών τον τελευταίο χρόνο. Στα οφέλη αυτού του «γάμου συμφέροντος» που γεννήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι αναφέρθηκε χαρακτηριστικά με δημοσίευμά της την περασμένη Παρασκευή η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz».
Από την αρχή της κρίσης με τον δεύτερο στολίσκο, ο κ. Νετανιάχου προσπάθησε να πείσει την Αθήνα ώστε να μην αποπλεύσουν από ελληνικά λιμάνια τα πλοία των ακτιβιστών. Από δημοσιογραφικής απόψεως έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δύο τηλεφωνικές συνομιλίες των κκ. Παπανδρέου και Νετανιάχου με αυτό ακριβώς το αντικείμενο - η τελευταία την προηγούμενη Τετάρτη. Και όπως αναφέρει η «Haaretz», η ισραηλινή πλευρά γνώριζε από το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης για την πρόθεση της Αθήνας να απαγορεύσει τον απόπλου. Είχαν προηγηθεί συσκέψεις στο υπουργείο εξωτερικών, όπου ακούστηκαν και αντίθετες φωνές, αλλά τελικά επελέγη η οδός της απαγόρευσης του απόπλου.
Η ελληνική κυβέρνηση επανέλαβε χθες, διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρα, ότι συντάσσεται με τις δηλώσεις τόσο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι - μουν όσο και του Κουαρτέτου για την αποθάρρυνση της αποστολής του στολίσκου στη Γάζα. Και προσφέρθηκε να μεταφέρει εκείνη την ανθρωπιστική βοήθεια μέσω των υπαρχόντων διαύλων. Οι ελπίδες πάντως για συνεννόηση μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και των ακτιβιστών θα πρέπει να θεωρούνται μηδαμινές.
Διπλωματικοί κύκλοι σημείωναν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να υποστεί τις συνέπειες από τις κινήσεις ορισμένων πλευρών που καταβάλουν συστηματική προσπάθεια να μπει η Ελλάδα στο κέντρο μίας αντιπαράθεσης με τον κίνδυνο να πληγεί ακόμη περισσότερο η διεθνής της εικόνα. Οι ίδιοι κύκλοι επέμεναν ότι «η Ελλάδα είναι η πλέον φιλοπαλαιστινιακή χώρα από όλες όσες επρόκειτο να συμμετάσχουν με πλοία στον στολίσκο και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς».
Παράλληλα, ξένες πηγές δεν δίσταζαν να τονίσουν ότι «ειδικά σε σχέση με το Ισραήλ, η Ελλάδα του 2010 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2011». Η συνεργασία των δύο πλευρών, σε τομείς όπως η άμυνα, η ανταλλαγή πληροφοριών, η ενέργεια και ο τουρισμός, αναπτύσσεται γρήγορα. Μάλιστα, ο κ. Νετανιάχου λειτουργεί εσχάτως και ως λομπίστας υπέρ της Ελλάδος στην Ευρώπη, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προσφάτως, ο κ. Νετανιάχου είχε παρέμβει υπέρ της Ελλάδος τόσο σε συνάντησή του με Αμερικανούς γερουσιαστές όσο και σε συνομιλίες του με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Αλέν Ζυπέ.

Ακόμη πιο κοντά Ελλάδα – Ισραήλ μετά το «μπλόκο» της Αθήνας στο «στολίσκο της Ελευθερίας»
Σε ομιλία του στην τελετή αποφοίτησης στη Σχολή της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας του το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε στο σύνολο των διπλωματικών ενεργειών και προσπαθειών, οι οποίες έχουν καταβληθεί, ώστε να αποτραπεί ο απόπλους του «στολίσκου της Ελευθερίας» για τη Γάζα. Ωστόσο είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε προσωπικά μόνο στον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου.
Όπως αποκάλυψε τις προηγούμενες ημέρες η Ισραηλινή εφημερίδα Haaretz στο δημοσίευμα με τίτλο «Ο Γάμος αλά Ελληνικά του Νετανιάχου», ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επικοινώνησε προσωπικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, από τον οποίο ζήτησε να προχωρήσει στην έκδοση διαταγής παρεμπόδισης του απόπλου των πλοίων, τα οποία είχαν προορισμό τη Γάζα.
Ο κ. Παπανδρέου απάντησε άμεσα και θετικά στον Ισραηλινό ομόλογό του. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος συμμετέχει στις συνομιλίες μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ, έχει δηλώσει ότι οι Ισραηλινοί ήδη από το απόγευμα της Πέμπτης γνώριζαν ότι η Ελλάδα είχε την πρόθεση να εμποδίσει τον απόπλου των πλοίων τα οποία θα χρησιμοποιήσουν οι ακτιβιστές, ώστε να μεταβούν στη Γάζα.

Προσέγγιση
Από την συνάντηση, την οποία είχαν τον Φεβρουάριο του 2010 στο «Καφέ Πούσκιν», της Μόσχας, οι κ.κ. Παπανδρέου και Νετανιάχου και ενώ από τότε οι σχέσεις της Ελλάδας – Ισραήλ βελτιώθηκαν θεαματικά, οι δύο πρωθυπουργοί συνομιλούν πολύ τακτικά στο τηλέφωνο. Μάλιστα ο κ. Νετανιάχου έχει ζητήσει, ουκ ολίγες φορές, από τον κ. Παπανδρέου να μεταφέρει μηνύματα στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Τον Φεβρουάριο του 2010 σύμφωνα με τη Haaretz «Ο Νετανιάχου εκμεταλλεύτηκε την τυχαία συνάντηση τους για να μιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το τουρκικό εξτρεμισμό εναντίον του Ισραήλ και γρήγορα οι δύο άνδρες έγιναν φίλοι».
Η ισραηλινή κυβέρνηση, σύμφωνα με όλα τα δημοσιεύματα του Τύπου στο Ισραήλ, θεωρεί ότι έχει αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από την επένδυσή της στην ελληνο – ισραηλινή προσέγγιση και συνεργασία σε μία σειρά από τομείς. Το Τελ Αβίβ είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένο από την ανταπόκριση της Αθήνας, όταν χρειάστηκε να κινητοποιηθούν οι ελληνικές αρχές για το θέμα του στολίσκου της Ελευθερίας. Επίσης η ισραηλινή πλευρά είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη και για την ελληνική πρωτοβουλία και πρόταση αναφορικά με τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας με ευθύνη της Αθήνας.
Σύμφωνα με την Ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, Ισραηλινός αξιωματούχος έχει δηλώσει ότι «Οι διοργανωτές του στολίσκου δεν έλαβαν υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα του Ιουλίου 2011 δεν είναι η Ελλάδα του Μαΐου 2010», ενώ πρόσθεσε ότι «Οι διοργανωτές του στολίσκου δεν το κατάλαβαν αυτό, και τώρα πληρώνουν το τίμημα». Επίσης όπως αναφέρει το δημοσίευμα «Ο Νετανιάχου πρόσφατα αποφάσισε να βοηθήσει τον νέο φίλο του (Γιώργο Παπανδρέου) σε μια συνάντηση υπουργών εξωτερικών και Ευρωπαίων προωθυπουργών, κάνοντας έκκληση σε αυτούς για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα», ενώ ακόμη επικαλείται τη δήλωση Ισραηλινού διπλωμάτη σύμφωνα με την οποία «Ο Νετανιάχου έχει γίνει λομπίστας υπέρ της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στοιχεία της ισραηλινής αντικατασκοπείας και Χαμάς
Οι υπηρεσίες αντικατασκοπίας των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στο Ισραήλ, έχουν ανακαλύψει στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι οι διοργανωτές της αποστολής της ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν δεχτεί σημαντικά ποσά χρηματοδότησης από τρία ισλαμικά φιλανθρωπικά ιδρύματα, αλλά και από την Φιλανθρωπική Συμμαχία (Charity Coalition), η οποία χρηματοδοτεί τη Χαμάς και άλλες οργανώσεις. Στα χρηματοδοτικά δίκτυα του «στολίσκου της Ελευθερίας» εντάσσεται επίσης η Ευρωπαϊκή Εκστρατεία για τον Τερματισμό της Πολιορκίας της Γάζας (European Campaign to End the Siege ECESG), μια οργάνωση, η οποία χρησιμοποιεί ως έδρα τη Βρετανία, στηρίζει την Χαμάς και είναι παράνομη στο Ισραήλ.
Επίσης οργανώσεις, οι οποίες έχουν ιδρυθεί ως παραρτήματα των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Ευρώπη και οι οποίες συμμετέχουν στον στολίσκο με προορισμό τη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές, ενισχύουν οικονομικά την παλαιστινιακή οργάνωση.
Ακόμη η οργάνωση Δικαιώματα για όλους (Droit Pour Tous), η οποία έχει ως έδρα την Ελβετία και έχει χρηματοδοτήσει μέλη του ελβετικού Κοινοβουλίου, τα οποία ταξιδεύουν με τον στολίσκο, αλλά και η ABSPP, η οποία έχει ως έδρα την Ιταλία διασυνδέονται με τη Χαμάς.
Όπως έχει δημοσιοποιηθεί στο Ισραήλ, έφοδος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στα γραφεία της Χαμάς πριν από χρόνια είχε φέρει στο φως σειρά από έγγραφα τραπεζών, αποδείξεις, σημειώματα και επιστολές, τα οποία αποδείκνυαν την χρηματοδότηση που παρείχε η ιταλική ABSPP, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «η χρηματοδότηση δινόταν σε μηνιαίες δόσεις σε οικογένειες βομβιστών αυτοκτονίας, σε φυλακισμένους και σε τρομοκράτες της Χαμάς ως μέσο επιβράβευσής τους για τις τρομοκρατικές τους ενέργειες καθώς και ως πρόγραμμα 'κοινωνικής ασφάλειας' προς τις οικογένειες».
του Δημήτρη Μπεκιάρη

Ο ΟΗΕ χαιρέτισε την ελληνική πρωτοβουλία για τη Γάζα
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, χαιρετίζει την «ελληνική πρωτοβουλία» για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ, μετά την χθεσινοβραδινή τηλεφωνική επικοινωνία του επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού με τον υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Λαμπρινίδη.
Όπως επισημαίνεται, ο Γενικός Γραμματέας και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα για επανέναρξη των συνομιλιών στην ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ανακοινωθέν της Γραμματείας του Οργανισμού, ο Μπαν Κι-μουν ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό για την ενημέρωσή του, όσον αφορά στην πρωτοβουλία της Ελλάδας να χρησιμοποιήσει ελληνικά πλοία για να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, μέσω υφιστάμενων διαύλων, σε στενή συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη.
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την υποστήριξή του στην ελληνική πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με την άποψή του, η πρωτοβουλία θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των εντάσεων στην περιοχή και να εξασφαλίσει την παροχή αναγκαίας βοήθειας σε όσους τη χρειάζονται στη Γάζα.
Ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεργαστούν στενά με την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις Παλαιστινιακές Αρχές γι’ αυτό το θέμα, αναφέροντας επίσης ότι ελπίζει πως οι διοργανωτές του στολίσκου θα συμφωνήσουν με αυτή την πρωτοβουλία.
Από την πλευρά του, ο κ. Λαμπρινίδης, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, συνεχάρη τον κ. Μπαν για την πρόσφατη επανεκλογή του στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να συνεργασθεί στενά μαζί του. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και ο κ. Λαμπρινίδης εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του Μπαν Κι-μουν για την επανέναρξη των συνομιλιών, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή.
Όπως σημειώνεται, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας ενημέρωσε επίσης τον κ. Μπαν για την πρωτοβουλία της Ελλάδας να αναλάβει η ίδια τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για τη Γάζα, σε συνέχεια σχετικών ενεργειών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Ο κ. Λαμπρινίδης ζήτησε εκ μέρους της Ελλάδας τη συνεργασία του ΟΗΕ προκειμένου η όλη προσπάθεια να διεξαχθεί στο πλαίσιο που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας στην επιστολή του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό και σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαδικασίες.
Τέλος, επισημαίνεται ότι ο κ. Μπαν εξέφρασε την ένθερμη υποστήριξή του προς την ελληνική πρωτοβουλία και διαβεβαίωσε τον κ. Λαμπρινίδη για τη διαθεσιμότητα των αρμοδίων υπηρεσιών του Οργανισμού να συνεργασθούν με την Ελλάδα για την υλοποίησή της.
Στο μεταξύ, διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα του ΟΗΕ εμφανίζονται ικανοποιημένοι με την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αναλάβει η ίδια τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, εκτιμώντας ότι η πρωτοβουλία της Ελλάδας αποτελεί «σημαντική παρέμβαση» για την αποφυγή νέων επεισοδίων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οργανώσεις σύνδεσμοι της Χαμάς πίσω από τον Στολίσκο
«Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις: Ο στολίσκος και η Χαμάς έχουν την ίδια χρηματοδότηση».
Ενώ οι διοργανωτές του στολίσκου της Γάζας ισχυρίστηκαν πως δεν έχουν καμία σχέση με την τρομοκρατία και ότι ο μοναδικός τους σκοπός στην υποστήριξη του στολίσκου είναι να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ, οι υπηρεσίες αντικατασκοπείας των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων ανακάλυψαν στοιχεία που δείχνουν πως οι διοργανωτές του στολίσκου δέχτηκαν σημαντικά ποσά χρηματοδότησης από μια οργάνωση που υποστηρίζει τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.
Ο στολίσκος χρηματοδοτείται συνολικά από τρία ισλαμικά φιλανθρωπικά ιδρύματα. Από την Φιλανθρωπική Συμμαχία (Charity Coalition) η οποία χρηματοδοτεί απευθείας τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.
Χρηματοδότηση επίσης προσφέρει η Ευρωπαϊκή Εκστρατεία για τον Τερματισμό της Πολιορκίας της Γάζας (European Campaign to End the Siege ECESG), μια οργάνωση-ομπρέλα που εδρεύει στη Βρετανία και διαθέτει περισσότερες από 30 οργανώσεις με έδρα την Ευρώπη οι οποίες υποστηρίζουν ανοικτά την Χαμάς. Οι περισσότερες από τις οργανώσεις (που ιδρύθηκαν ως παραρτήματα των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Ευρώπη) συμμετέχουν στον στολίσκο για τη Γάζα του 2011. Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές ανακάλυψαν πως ορισμένες από αυτές τις οργανώσεις-ομπρέλα χρηματοδοτούν τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χαμάς στη Γάζα.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εκστρατείας για τον τερματισμό της πολιορκίας (ECESG), Δρ. Αραφάτ Μάντι Μαχμούντ Σούκρι, είναι και Πρόεδρος του Παλαιστινιακού Κέντρου Επιστροφής (Palestinian Return Center), το οποίο εργάζεται υπέρ της μαζικής εγκατάστασης σε όλο το Ισραήλ των απογόνων των Αράβων που έφυγαν από το Ισραήλ το 1948, έτσι ώστε να καταστραφεί η εβραϊκή πλειονότητα της χώρας, ενώ υποστηρίζει επίσης τρομοκρατικές ενέργειες εκφοβισμού των Εβραίων, ώστε να φύγουν από τη χώρα. Λόγω του απροκάλυπτων δεσμών της οργάνωσης αυτής με την Χαμάς, ανακηρύχθηκε παράνομη στο Ισραήλ.
Εκτός από την ECESG, η οργάνωση Δικαιώματα για όλους (Droit Pour Tous), με έδρα την Ελβετία, και η ABSPP, με έδρα την Ιταλία, είναι ανοικτά και στενά εμπλεκόμενες σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες της Χαμάς, καθώς και σε προσπάθειες παράνομης παραβίασης της επιβολής του νόμιμου ναυτικού αποκλεισμού στη Γάζα. Η Droit Pour Tous έχει μεταξύ άλλων ζητήσει την σύλληψη του Ισραηλινού Προέδρου Σιμόν Πέρες, όταν εκείνος επισκέφτηκε την Ελβετία τον Μάρτιο, με την πρόφαση ότι κατηγορείται για «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και έχει επίσης χρηματοδοτήσει αρκετά μέλη του Κοινοβουλίου της Ελβετίας, τα οποία ταξιδεύουν σε ένα από τα πλοία του στολίσκου.
Μια έφοδος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στα γραφεία της Χαμάς πριν αρκετά χρόνια σε περιοχές υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής έφερε στο φως γράμματα, σημειώματα, έγγραφα τραπεζών, αποδείξεις και άλλα στοιχεία που δείχνουν την οικονομική υποστήριξη της ABSPP προς τις οργανώσεις-βιτρίνα της Χαμάς στην Ιταλία. Η χρηματοδότηση δινόταν σε μηνιαίες δόσεις σε οικογένειες βομβιστών αυτοκτονίας, σε φυλακισμένους και σε τρομοκράτες της Χαμάς ως μέσο επιβράβευσής τους για τις τρομοκρατικές τους ενέργειες καθώς και ως πρόγραμμα «κοινωνικής ασφάλειας» προς τις οικογένειες.
«Arutz Sheva»
3 Ιουλίου 2011

Πράξη αυτοάμυνας ο Ναυτικός Αποκλεισμός της Γάζας
«Ο θαλάσσιος αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ είναι πράξη αυτοάμυνας». Οι ακτιβιστές σχεδιάζουν την αμφισβήτιση του αποκλεισμού ανοικτής θάλασσας της Γάζας από το Ισραήλ, όμως ο αποκλεισμός είναι νόμιμος - και σημαντικός. «Los Angeles Times» (1.7.2011)

Η αυτοάμυνα κατά απειλών εναντίον της εθνική ασφάλειας και μεμονωμένων πολιτών αποτελεί ουσιώδες δικαίωμα και υποχρέωση όλων των κρατών-εθνών. Κανείς δεν διαφωνεί σοβαρά. Και όμως αυτή την εβδομάδα, η Μεσόγειος θα είναι και πάλι τόπος μιας επικίνδυνης επίθεσης εναντίον αυτού του θεμελιώδους δικαίωματος. Ακτιβιστές από όλο τον κόσμο, επιδιώκοντας να επιστήσουν την προσοχή στα δεινά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, σχεδιάζουν τον απόπλου ενός στολίσκου από την Ελλάδα, για να αμφισβητήσουν τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ στην ανοικτή θάλασσα. Το να επιστήσει κανείς την προσοχή στην παλαιστινιακή υπόθεση είναι θεμιτό, και μάλιστα σημαντικό. Και όμως, ο αποκλεισμός από το Ισραήλ είναι εξίσου νόμιμος και σημαντικός. Αντιπροσωπεύει την ουσία του δικαιώματος του κράτους-έθνους στην αυτοάμυνα. Οι διοργανωτές του στολίσκου και οι συμμετέχοντες σε αυτόν έχουν δημοσίως τόνισει ότι θα δεν μεταφέρουν οπλισμό και ότι δεν έχουν εχθρικές προθέσεις. Είναι σε ανθρωπιστική αποστολή. Σας θυμίζει κάτι; Ανάλογες υποσχέσεις έγιναν το 2010 για ένα φιλειρηνικό στολίσκο που απέπλευσε από την Τουρκία. Οι υποσχέσεις γρήγορα γκρεμίστηκαν. Η απώλεια ζωών στο στολίσκο πέρυσι ήταν τραγική. Ήταν επίσης σε μεγάλο βαθμό αποφευκταία. Σε τελική ανάλυση, αν οι διοργανωτές του στολίσκου είχαν συμφώνησει με την προσφορά του Ισραήλ να εκφορτώσουν το φορτίο τους στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ, τα εμπορεύματα θα μπορούσαν να μεταφερθούν με ασφάλεια στη Γάζα: η ανθρωπιστική αποστολή θα είχε εκτελεσθεί Αλλά δεν ήταν αυτό το θέμα. Το θέμα ήταν μια προβοκάτσια εναντίον Ισραήλ, με την απαραίτητη φωτογραφική κάλυψη. Οι ανάγκες του άμαχου πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας ήταν απλά μια υποσημείωση. Ο στολίσκος αυτής της εβδομάδας, τουλάχιστον, είναι ξεκάθαρος ως προς τα κίνητρά του. Σε επιστολή προς τον Πρόεδρο Ομπάμα, οι Αμερικανοί συμμετέχοντες παραδέχτηκαν ότι το πλοίο τους δεν θα μεταφέρει «εμπορεύματα οποιουδήποτε είδους για παράδοση στη Γάζα». Οι διοργανωτές ισχυρίζονται ότι ο αποκλεισμός του Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Πρόκειται για μια πιασάρικη κατηγορία, αλλά είναι λανθασμένη στο δίκαιο και στην πράξη. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα κράτη μπορούν να δηλώσουν και να επιβάλουν ναυτικό αποκλεισμό, ως μέσο για την αποτροπή του λαθρεμπορίου στο έδαφός τους. Για να είναι νόμιμος ο αποκλεισμός, το λαθρεμπόριο πρέπει να αποτελεί κίνδυνο για το κράτος-έθνος. Πρέπει να υπάρξει «δέουσα γνωστοποίηση» ότι είναι σε ισχύ αποκλεισμός και ότι θα υποστηριχθεί. Ο θαλάσσιος αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ ικανοποιεί αυτές τις απαιτήσεις. Όσον αφορά τα γεγονότα πίσω από τον αποκλεισμό, τον Αύγουστο του 2005, το Ισραήλ αποχώρησε μονομερώς από τη Λωρίδα της Γάζας. Όλοι οι εβραϊκοί οικισμοί εγκαταλήφθηκαν, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις αναδιπλώθηκαν έξω από τη Λωρίδα της Γάζας και, στη συνέχεια, η Χαμάς ανέλαβε τον διοικητικό έλεγχο επί των Παλαιστινίων κατοίκων. Το αποτέλεσμα της αποχώρησης ήταν πολύ διαφορετικό από ό,τι ο τότε πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν είχε οραματιστεί: από το 2005 έως το 2008, πάνω από 10.000 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ, εκθέτοντας πάνω από 700.000 Ισραηλινούς σε καθημερινό κίνδυνο επίθεσης. Τον Δεκέμβριο του 2008, ως απάντηση στις αμείωτες επιθέσεις πυραύλων, ο πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ διέταξε τον στρατό να καταστρέψει την υποδομή εκτόξευσης πυραύλων και να επιτεθεί κατά μελών της Χαμάς που συμμετείχαν στις καθημερινές επιθέσεις, οι οποίες διαταράσσαν συστηματικά και σε σημαντικό βαθμό τη ζωή των Ισραηλινών στο νότιο Ισραήλ. Από τότε που η Χαμάς απέκτησε τον έλεγχο στη Γάζα, το Ισραήλ ελέγχει προσεκτικά τα σύνορα και καθιέρωσε τον θαλάσσιο αποκλεισμό τρία μίλια από την ακτογραμμή της Γάζας. Εξάλλου, ορισμένοι από αυτούς τους 10.000 πυραύλους είχαν σίγουρα εισέλθει λαθραία μέσω θαλάσσης. Οι εχθροί του Ισραήλ χαρακτηρίζουν τον έλεγχο των συνόρων και τον θαλάσσιο αποκλεισμό ως επιθετική παρεμπόδιση από ένα κράτος της λήψης πολυπόθητης βοήθειας από τον κόσμος από ένα άμαχο πληθυσμό. Τον αποκαλούν εσκεμμένη άρνηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των κατοίκων της Γάζας. Και όμως, ιατρική, επισιτιστική και ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να περάσει τα σύνορα εφόσον υπόκειται σε ελέγχους ασφαλείας. Η αντίρρηση στον αποκλεισμού ισοδυναμεί με την εγκαταλείψη της ιδέας της εθνικής κυριαρχίας και την άρνηση του δικαιώματος στην εθνική άμυνα. Αν ο στολίσκος ήταν πραγματικά μια ανθρωπιστική αποστολή, οι διοργανωτές της θα ενεργούσαν σε συνεννόηση με το Ισραήλ για τη βελτίωση της ζωής του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα. Όπως έχουν τα πράγματα, αν ο στολίσκος αποπλεύσει, το Ισραήλ θα επιβάλει το νόμιμο ναυτικό αποκλεισμό του. Το να πράξει οτιδήποτε λιγότερο θα καταργούσε το καθήκον του προς τους πολίτες του και το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα βάσει του διεθνούς δικαίου.
του Άμος Ν. Γκιόρα
Ο Άμος Ν. Γκιόρα, Καθηγητής Δικαίου στο SJ Quinney College of Law του Πανεπιστημίου της Γιούτα, είναι ο συγγραφέας του «Freedom from Religion: Rights and National Security».

Γιατί αποχώρησαν οι Ολλανδοί δημοσιογράφοι
«Oι Ακτιβιστές της Γάζας είναι τυφλωμένοι από την Πίστη». «Radio Nederland Wereldomroep» (28.6.2011)

Την Τρίτη μικρή ομάδα Ολλανδών ακτιβιστών αναμένεται να αποπλεύσει από την Ελλάδα στη Λωρίδα της Γάζας. Αποτελούν μέρος ενός στολίσκου που ελπίζει να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη φτωχή παλαιστινιακή περιοχή που βρίσκεται κάτω από ισραηλινό αποκλεισμό από το 2006.
Σχεδίαζα να ταξιδέψω μαζί με τους ακτιβιστές και να καλύψω το ταξίδι τους εδώ και τρεις μήνες. Όμως την τελευταία εβδομάδα που βρίσκομαι στην Ελλάδα έχω χάσει κάθε εμπιστοσύνη στο Ολλανδικό Ίδρυμα της Γάζας το οποίο είναι υπεύθυνο για το ολλανδικό σκάφος.
Τα πράγματα άρχισαν στραβά από την αρχή. Κατά την διάρκεια της πρώτης μας συνάντησης στην Κέρκυρα, λάβαμε την κανονική ενημέρωση και μετά μία από τους διοργανωτές μάς ενημέρωσε ότι ένας από τους Ολλανδούς δημοσιογράφους είχε διαρρεύσει απόρρητες πληροφορίες στην πιο γνωστή ημερήσια ολλανδική εφημερίδα για το θέμα. Βρισκόταν εκτός εαυτού. Δήλωσε με αγανάκτηση όταν καμιά οργάνωση δεν είναι τόσο ανοικτή όσο το Ίδρυμα «Free Gaza». Αλλά εγώ έχω εργαστεί για 25 χρόνια σαν δημοσιογράφος και ποτέ δεν έχω δει τόσο κλειστή οργάνωση.

Ταξίδι με ρίσκο
Μετά απ’ αυτό το καλωσόρισμα, μας εξήγησε τους κανόνες. Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία ήταν αδιαπραγμάτευτα. «Εάν δεν τα αποδεχθείτε, δεν μπορείτε να έρθετε». Εγώ ήθελα να κάνω ένα βιντεοσκοπημένο ρεπορτάζ για να καταγράψω την υποχρεωτική εκπαίδευση των ακτιβιστών επί δύο ημέρες για να μεταφέρω την εικόνα σχετικά με το πώς οι ακτιβιστές προετοιμάζονταν για την αποστολή τους. Αλλά η οργάνωση είπε ότι η πρόσβαση σε αυτές τις πολλαπλές εκπαιδεύσεις ήταν απαγορευμένες σε μας. Τόσο εγώ όσο και οι άλλοι Ολλανδοί δημοσιογράφοι εξηγήσαμε ότι χρειαζόμασταν αυτά τα στιγμιότυπα για να κάνουμε την δουλειά μας. Αλλά αυτή δεν δεχόταν τίποτα. «Έχω συνεργαστεί με το CNN, το Al Jazeera και το BBC και κανένας δεν ήταν τόσο απαιτητικός όσο είστε εσείς οι Ολλανδοί δημοσιογράφοι», είπε.
Τελικά έγινε ψηφοφορία και οι ακτιβιστές ψήφισαν να μας αποκλείσουν απ’ αυτές τις εκπαιδεύσεις. Εμείς οι δημοσιογράφοι νιώσαμε ότι είχε δημιουργηθεί διχασμός χωρίς λόγο. Επιπλέον αρχίσαμε να χάνουμε την πίστη και εμπιστοσύνη μας στην οργάνωση, τα οποία αποτελούν βασικά στοιχεία για να συμμετάσχει κανείς σε ένα τέτοιο επικίνδυνο ταξίδι. Κατά την διάρκεια της αποστολής του τελευταίου Στολίσκου της Ελευθερίας πέρσι, εννιά Τούρκοι σκοτώθηκαν όταν μέλη του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού επιβιβάστηκαν στο σκάφος τους και ξέσπασαν συγκρούσεις.

Το Κίνητρο
Εγώ εξέφρασα ενδιαφέρον να συμμετάσχω στην αποστολή νωρίτερα φέτος όταν άκουσα ότι Ολλανδοί θα στείλουν δικό τους σκάφος στη Γάζα για πρώτη φορά. 30 άτομα επρόκειτο να συμμετάσχουν, μεταξύ των οποίων και εξέχοντα μέλη της ολλανδικής κοινωνίας. Θα συμμετείχε και ιταλική αντιπροσωπεία 20 ατόμων.
Μετά συμμετείχα σε απανωτές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ολλανδίας. Μου είπαν ότι έπρεπε να με ελέγξουν, επειδή πάρα πολλά άτομα ήθελαν να ταξιδέψουν στη Γάζα. Όταν μου τηλεφώνησαν οι διοργανωτές για να μου πουν ότι είχα περάσει τον έλεγχο και με είχαν επιλέξει ανάμεσα σε εξέχουσα ομάδα ανθρώπων που θα ταξιδέψουν, ένιωσα την υποχρέωση να εκφράσω την χαρά μου.

Παραπλάνηση
Τώρα που βρίσκομαι πίσω στην Ολλανδία, νιώθω σαν να με έχουν εξαπατήσει. Δεν υπήρχε ποτέ «εξέχουσα ομάδα». Κανένας διακεκριμένος Ολλανδός δεν εξέφρασε ενδιαφέρον να συμμετάσχει στον Στόλο της Ελευθερίας ΙΙ. Αντί για 32 άτομα από τον Ολλανδία, η ομάδα κατόρθωσε να συγκεντρώσει μόλις οκτώ ακτιβιστές και τέσσερις δημοσιογράφους. Χτες, (Δευτέρα), ακόμα δύο δημοσιογράφοι αποφάσισαν να αποχωρήσουν πριν αναχωρήσει καν το πλοίο από την Κέρκυρα.
Από την πρώτη μέρα, οι δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων και εγώ, θέταμε ερωτήσεις για την ολλανδική οργάνωση και το πλοίο, όπως π.χ. για την χρηματοδότησή τους. Τους κάναμε ακόμα και απλές ερωτήσεις για την παροχή ρεύματος στο πλοίο για να συνδέσω την δορυφορική μου σύνδεση. Οι απάντηση ήταν συνεχώς «Θα σου απαντήσω αργότερα γι’αυτό» ή «δεν ξέρουμε». Ακόμα περιμένω τις απαντήσεις.

Εξυπνάδα
Έχω πάει στην Γάζα δύο φορές και έχει δει γιατί αποκαλείται ανοικτή φυλακή με τα ίδια μου τα μάτια. Στην κυριολεξία κανένας δεν μπαίνει, ούτε βγαίνει. Ένα μεσημέρι πήγα σε μια παραλία εκεί με έναν Παλαιστίνιο, ο οποίος είχε επιχείρηση ραπτικής η οποία καταστράφηκε από τον αποκλεισμό. Μου είπε ότι πήγαινε εκεί κάθε μέρα. Τον ρώτησα εάν πήγαινε εκεί επειδή η θάλασσα συμβόλιζε την ελευθερία. Αυτός γέλασε και μου υπέδειξε τα σκάφη του Ισραηλινού Ναυτικού που φαίνονταν στον ορίζοντα.
Την εβδομάδα που πέρασε με εξέπληξε και με εντυπωσίασε ο ιδεαλισμός των ακτιβιστών. Σε αυτή την εποχή το θεωρώ τρομερό ότι υπάρχουν άνθρωποι διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν την ζωή τους για έναν σκοπό. Για το αν η όχι αυτός είναι ο σωστός τρόπος να επιτύχουν τους στόχους τους αποτελεί άλλο ζήτημα.

Καλή Τύχη
Χτες το πρωί, είχα μια τελική συνάντηση με τους ακτιβιστές. Τους δήλωσα ότι με όλα αυτά που συνέβησαν, δεν θα έπρεπε να έχουν εμπιστοσύνη στην οργάνωση που καθοδηγεί την αποστολή. Αλλά όλοι τους επέμεναν ότι ο σκοπός ήταν πολύ σημαντικός για να εγκαταλειφθεί. «Θα σπάσουμε τον αποκλεισμό και θα βοηθήσουμε τον λαό της Γάζας».
του Eric Beauchemin


Δεν υπάρχουν σχόλια: