Σχεδόν ο καθένας μας έχει ένα ιδιαίτερο μέρος που του αρέσει να το επισκέπτεται όσο ζει. Για πολλούς ανθρώπους, αυτό το μέρος είναι το Ισραήλ.
Η απλή και μόνον αναφορά του ονόματος της χώρας προκαλεί μια μεγάλη ποικιλία από συναισθήματα, ένα από τα οποία είναι η λαχτάρα. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, το Ισραήλ είχε μεγάλη σημασία για ανθρώπους όλων των ειδών, και για όσους έχουν μια καρδιά που λαχταρά να δει αυτή τη χώρα.
Μερικοί κάνουν οικονομίες για χρόνια για να κάνουν ένα ταξίδι στους Αγίους Τόπους. Όσοι είχαν την ευλογία να πάνε, γενικά, συμφωνούν στο ότι ενόσω ήταν εκεί, η Βίβλος ζωντάνεψε και η επίσκεψη αυτή τους άλλαξε βαθειά. Πολλοί συγκινήθηκαν όταν «βάδισαν εκεί όπου και ο Ιησούς βάδισε».
Το περιοδικό Charisma πήρε συνεντεύξεις από διάφορους διαπρεπείς Χριστιανούς ηγέτες, που συχνά έφεραν ταξιδιωτικά γκρουπ στο Ισραήλ. Τα μέρη που ήταν τα πιο ιδιαίτερα γι’ αυτούς εκτείνονται από τη Θάλασσα της Γαλιλαίας μέχρι το Δυτικό Τείχος, από την Alon Moreh μέχρι την Kfar Etzion, από το όρος του Ναού μέχρι τον Κήπο της Γεσθημανής. Παρά την ευρεία έκταση των αγαπημένων τους τόπων, όλοι τους είχαν ένα πράγμα κοινό: είπαν ότι η πρώτη επίσκεψή τους είχε μια τρομερή επίδραση στη ζωή τους.
Να μερικά από τα μέρη που ανέφεραν ως πρώτη τους επιλογή:
Alon Moreh
Για την Billye Brim, που έκανε το πρώτο της ταξίδι στους Αγίους Τόπους το 1983, το όνομα Alon Moreh δεν αναφέρεται σ’ έναν οικισμό, αλλά μάλλον σ’ ένα δένδρο πάνω στην κορυφή ενός βουνού, όπου οι μελετητές πιστεύουν ότι ο ΚΥΡΙΟΣ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον Αβραάμ, όταν αυτός έφτασε στη Γη της Υπόσχεσης (δες Γένεση 12:6-7).
«Από αυτή την υψηλή πλεονεκτική θέση μπορεί κάποιος να δει, όπως κι ο Αβραάμ, τα όρη της Ευλογίας και της Κατάρας, τη Συχέμ (Ναμπλούς), την κοιλάδα της Θερσά», λέει η Brim, που το 1986 σπούδασε εβραϊκά στην Ulpan Akiva στη Netanya του Ισραήλ, ένα σχολείο που ιδρύθηκε αμέσως μετά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, το 1948.
Η Brim, ιδρύτρια της οργάνωσης «Prayer Mountain» στην Ozarks στη Kirbyville, στην Πολιτεία του Missouri, σημείωσε επίσης σχετικά με την Alon Moreh ότι «αν και το κράτος του Ισραήλ έφτιαξε ένα όμορφο μέρος για να κάθεται κάποιος κάτω από το δέντρο, ποτέ δεν συναντήσαμε κάποιο άλλο γκρουπ εκεί. Και στη θέση αυτή βιώσαμε την πιο τρομερή παρουσία του Θεού και εμπειρίες στην προσευχή».
Το ζωντανό υπόλοιπο του οίκου του Ισραήλ
Ο τραγουδιστής Paul Wilbur επισκέφτηκε για πρώτη φορά το Ισραήλ το 1983 και το επισκέφτηκε ξανά πάνω από 24 φορές. Γι’ αυτόν «τα ιστορικά μέρη είναι συναρπαστικά, και είναι ευχάριστο να ‘τρέχεις εκεί που βάδισε ο Ιησούς’, να σταθείς στη Συναγωγή του 1ου αιώνα στην Καπερναούμ, να κάνεις ένα ταξίδι με βάρκα στη Γαλιλαία». «Αλλά», προσθέτει, «τόσοι αγαπούν τους νεκρούς Εβραίους της Βίβλου και αγνοούν τελείως το ζωντανό υπόλοιπο του σήμερα».
Ο Wilbur εξηγεί: «Όταν συνδέθηκα με τους αδελφούς και τις αδελφές μου στο Ισραήλ, ένιωσα σαν να συνδέθηκα με την καρδιά του Θεού. Ο Ιησούς δήλωσε ότι ήρθε για να σώσει τα χαμένα πρόβατα του οίκου του Ισραήλ, και πιστεύω ότι η καρδιά Του δεν έχει αλλάξει εδώ και 2.000 χρόνια».
Η πολύ έντονη λατρεία και η πολύ βαθειά κοινωνία των ανθρώπων είχαν μια αιώνια επίδραση στη ζωή του. Ο Wilbur λέει: «Οι πέτρες είναι αρχαίες και σημαντικές, αλλά οι ζωντανές πέτρες είναι το κατοικητήριο του Θεού του Ισραήλ. Έτσι, όταν πηγαίνεις, να είσαι απόλυτα σίγουρος ότι απολαμβάνεις την ιστορία, αλλά να είσαι πιο σίγουρος ότι αγγίζεις τις ζωντανές πέτρες για τις οποίες ο Yeshua έδωσε τη ζωή Του για να λυτρωθούν!».
Kfar Etzion
Η Melva Lea Beacham πήγαινε στο Ισραήλ για σχεδόν 40 χρόνια. Το πρώτο της ταξίδι τα Χριστούγεννα του 1969 ήταν το πρώτο από τουλάχιστον άλλα δώδεκα, αλλά είχε και τη χαρά να ζήσει εκεί από το 2005-2006. Αν και απολαμβάνει τις πολλές ευχάριστες αναμνήσεις τότε που ανέβαινε καθημερινά στο λεωφορείο της γραμμής 8, το μόνο μέρος που πραγματικά αιχμαλώτισε την καρδιά της είναι το Kfar Etzion, ο τόπος της σφαγής των Εβραίων από αραβικές ένοπλες δυνάμεις στις 13 Μαΐου του 1948, μια μέρα πριν αναγνωριστεί το Ισραήλ σαν κράτος.
«Πηγαίνω εκεί τα ταξιδιωτικά μου γκρουπ για να δουν από πρώτο χέρι και αυτό σπαράζει τη καρδιά τους», λέει η Beacham, που υπηρέτησε για τέσσερα χρόνια ως διευθύντρια ανάπτυξης για την οργάνωση «Χριστιανοί Φίλοι του Ισραήλ» στην Ιερουσαλήμ. «Θέλω να καταλάβουν το τι πρέπει να βιώνουν οι Εβραίοι κάθε μέρα για να χαράξουν την κληρονομιά τους και τον τόπο τους, μέσα στον κόσμο που ο Θεός τους έδωσε. Θέλω οι άνθρωποι να ξέρουν και να καταλάβουν την αντίσταση που αντιμετωπίζει αυτός ο λαός, από τους δαίμονες και από τα έθνη».
Το Δυτικό Τείχος
Στα αναρίθμητα ταξίδια που ο John Hagee, ποιμένας της εκκλησίας Cornerstone στο San Antonio, έκανε από το 1978, ένα συγκεκριμένο μέρος και μια συγκεκριμένη στιγμή ξεχωρίζει γι’ αυτόν. Στην επίσκεψή του στο Δυτικό Τείχος, κατά τη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού, ο Hagee είχε μια απροσδόκητη συνάντηση με τον Θεό, που όχι μόνον άλλαξε τη ζωή του, αλλά και ξεκίνησε ένα κίνημα που συνεχίζει να κερδίζει σε διάκριση και σε επιρροή, μετά από πάνω από 30 χρόνια.
Εκείνη την ημέρα στο Τείχος «ο Θεός μου είπε να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να φέρω μαζί τους Χριστιανούς και τους Εβραίους, επειδή έχουν πολύ περισσότερα κοινά, από όσα επιτρέψαμε να μας χωρίσουν μέσα στους αιώνες», λέει ο Hagee.
Εκείνη τη μέρα στο Δυτικό Τείχος του Όρους του Ναού, στα αριστερά του Hagee ήταν ένας Ορθόδοξος Εβραίος που κουνιόταν μπρος-πίσω, φιλώντας τη Βίβλο. «Ένιωσα ότι ήμασταν πνευματικά αδέλφια, αλλά αυτός με φοβόταν, κι εγώ δεν ήξερα τίποτε γι’ αυτόν», λέει ο Hagee.
Αργότερα, μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, ο Hagee οργάνωσε την πρώτη Βραδιά προς Τιμή του Ισραήλ, η οποία τελικά οδήγησε το 2006 στο σχηματισμό της οργάνωσης «Christians United for Israel», που είναι σήμερα η μεγαλύτερη οργάνωση υπέρ του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Κάθε επίσκεψη στο Δυτικό Τείχος είναι η πιο ευχάριστη στιγμή από το 10ήμερο ταξίδι στο Ισραήλ», λέει. «Υπάρχει μια πνευματική δύναμη στο Δυτικό Τείχος, για μένα, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού πάνω στη Γη. Είναι αυτή η πνευματική εμπειρία που ποτέ δεν ξέχασα, και που απολαμβάνω κάθε φορά που επιστρέφω».
Το Όρος του Ναού
Ο Robert Stearns ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ιερουσαλήμ το 1991 και επέστρεψε 18 φορές για τη Γιορτή της Σκηνοπηγίας. Όλοι λένε ότι έχει κάνει πάνω από 40 ταξίδια στο Ισραήλ. Παραδέχεται ότι το Δυτικό Τείχος είναι το αγαπημένο του μέρος, αλλά αναφέρει και το Όρος του Ναού και τη Μασάντα ως τις τοποθεσίες που πρέπει υποχρεωτικά όλοι να δουν.
Το Όρος του Ναού, γνωστό και ως Όρος Μοριά, περιέχει την πιο ιερή τοποθεσία στον Ιουδαϊσμό. Έντονα διεκδικούμενο επί σειρά ετών και ίσως μια από τις πιο αναγνωρίσιμες τοποθεσίες, εξαιτίας του χρυσού τρούλου στην κορυφή του ισλαμικού τζαμιού (ο Τρούλος του Βράχου), το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή διεκδικούν την κυριαρχία πάνω στο Όρος του Ναού.
Η Μασάντα
Μασάντα είναι το όνομα μιας τοποθεσίας με αρχαία παλάτια στη νότια περιοχή της χώρας. Μερικοί θεωρούν το ανέβασμα με τα πόδια του φιδίσιου μονοπατιού στην ανατολική πλευρά του βουνού ως τμήμα της εμπειρίας της Μασάντα, αλλά είναι διαθέσιμο και ένα τελεφερίκ. Η απομακρυσμένη τοποθεσία και το ξηρό περιβάλλον φύλαξαν το μέρος ώστε να διατηρηθεί καλά για χιλιάδες χρόνια.
«Η Ιερουσαλήμ, περισσότερο από μια μεταφορά, είναι ένας κυριολεκτικός τόπος προς τον οποίον στρέφονται για άλλη μια φορά τα έθνη της Γης», λέει ο Stearns, που ισχυρίζεται, «Είναι μια Βιβλική εντολή για μας τους Χριστιανούς να προσευχόμαστε πιστά για την ειρήνη της Ιερουσαλήμ (Ψαλμός 122:6) και για όλον τον Ισραήλ (Ρωμαίους 9-11)».
Ο κήπος της Γεσθημανής
Η Joni Lamb, συν-ιδρύτρια, αντιπρόεδρος και διευθύντρια παραγωγής του Daystar Television Network (από την οποία πήρε συνέντευξη το περιοδικό Charisma, όπως κι από άλλους ηγέτες) δε δίστασε, όταν ρωτήθηκε, να αποκαλύψει τον ιδιαίτερο τόπο της, τον Κήπο της Γεσθημανής. Παρόλο που θα κάνει μόλις το τέταρτο ταξίδι της στους Αγίους Τόπους προς το τέλος αυτού του χρόνου, η σημασία του κήπου ενέπνευσε το βιβλίο της, «Παράδωσέ τα όλα».
Ο κήπος, που βρίσκεται στους πρόποδες του Όρους των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ, είναι εκεί όπου η Lamb πιστεύει ότι έλαβε χώρα η τελική παράδοση. «Σκέφτομαι τη συναισθηματική αγωνία που ένιωσε ο Ιησούς», λέει η Lamb. «Το μέρος αυτό είναι πολύ σημαντικό και πολύ πνευματικό εξαιτίας αυτής της παράδοσης. Είναι το μέρος όπου έκραξε [στον Πατέρα]: ‘Όχι το δικό μου θέλημα, αλλά το δικό σου να γίνει’».
Και προσθέτει: «Αν δεν είχε παραδοθεί εκεί, δεν θα μπορούσε να βαδίσει προς τον σταυρό. Είμαι σίγουρη ότι βασανίστηκε, από τις σταγόνες του αίματος και τη συναισθηματική αγωνία που ένιωσε. Αυτή η παράδοση άλλαξε τον κόσμο».
Η Θάλασσα της Γαλιλαίας
Κανένα μέρος στο Ισραήλ δεν έχει μεγαλύτερη σημασία για τον Ben Kinchlow όσο η Θάλασσα της Γαλιλαίας. «Αυτός ήταν ένας ζωτικός τόπος στη διακονία του Ιησού», λέει ο Kinchlow. Από τα 30 σχεδόν θαύματα που έκανε ο Ιησούς, χοντρικά τα 20 έγιναν σ’ αυτήν την περιοχή και 12 στις ακτές της.
«Δεν μπορώ να βρω ένα μέρος που να είναι πιο αναλλοίωτο από τη Θάλασσα της Γαλιλαίας. Τίποτα δεν έχει αλλάξει εκεί», λέει ο Kinchlow, που σημειώνει ότι η περιοχή είναι ως επί το πλείστον ελεύθερη από κτήρια και τουριστικά θέλγητρα.
Βρισκόμενη σχεδόν 700 πόδια κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, είναι η χαμηλότερη λίμνη με φρέσκο νερό στη γη. Ο Kinchlow, ιδρυτής της οργάνωσης «Αμερικανοί για το Ισραήλ» και συν-παρουσιαστής της ραδιοφωνικής εκπομπής «Front Page Jerusalem», που πήγε για πρώτη φορά στο Ισραήλ στη δεκαετία του 1970, προτείνει να καθίσουμε πάνω σε μερικούς από τους βράχους και τους λόφους.
«Αυτό είναι ένα μέρος έξω από το τουριστικό υλικό», ισχυρίζεται ο Kinchlow. «Είναι ένας τόπος για απομόνωση».
Το φρούριο του Nimrod
Έξω από τα πεπατημένα, το Φρούριο του Nimrod είναι ένα μέρος που ο Perry Stone επισκέφτηκε για πρώτη φορά στο πιο πρόσφατο ταξίδι του στο Ισραήλ, αν και έχει ταξιδέψει στη χώρα πάνω από 30 φορές. Και βέβαια σχεδιάζει να πάει στο μέρος ξανά.
Κατεστραμμένο από ένα σεισμό τον 18ο αιώνα, το φρούριο βρίσκεται στο βόρειο μέρος των Υψωμάτων του Γκολάν σε μια κορυφογραμμή που υψώνεται γύρω στα 2.600 πόδια πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Αυτό είναι το μέρος όπου ο Θεός έκανε τη διαθήκη Του με τον Αβραάμ.
«Από εκεί πάνω μπορείς να δεις το άνοιγμα της Γης της Υπόσχεσης», λέει ο Stone, υψώνοντας με ενθουσιασμό τη φωνή του. «Αυτή είναι η θέα που είδε ο Αβραάμ».
Πολλά τουριστικά γκρουπ δεν επισκέπτονται τα Υψώματα του Γκολάν εξαιτίας των χρονικών περιορισμών που υπάρχουν, αλλά ο Stone λέει ότι το ταξίδι αξίζει τον χρόνο του. Το δικό του ταξιδιωτικό γκρουπ ξόδεψε πάνω από δύο ώρες εκεί.
«Αξίζει να κάθεσαι εκεί και να τα ρουφάς όλα μέσα σου. Είναι ένα ιστορικό μέρος κι η τοποθεσία είναι όμορφη», λέει ο Stone, ένας πάστορας τετάρτης γενιάς, που διευθύνει μια από τις ταχύτερα αυξανόμενες διακονίες στην Αμερική: «Η Φωνή του Ευαγγελισμού». «Πηγαίνεις πίσω στον χρόνο με τον Αβραάμ. Εδώ είναι όπου όλα ξεκίνησαν. Εδώ είναι όπου έγινε η διαθήκη».
Η Ιερουσαλήμ
Ο Jonathan Bernis, ο εκτελεστικός διευθυντής της διακονίας «Jewish Voice Ministries International» και οικοδεσπότης του εβδομαδιαίου τηλεοπτικού προγράμματος «Jewish Voice Today», αγαπάει την Ιερουσαλήμ. Την έχει επισκεφτεί 50 φορές, από την εποχή του πρώτου του ταξιδιού το 1984.
Το επίκεντρο της χριστιανικής πίστης και τόπος «έντονου πνευματικού πολέμου», η Ιερουσαλήμ είναι μια από τις πιο αρχαίες πόλεις στον κόσμο. Θεωρούμενη ως το πνευματικό κέντρο των Εβραίων, η Παλαιά Πόλη, παρά το γεγονός ότι είναι μικρότερη από μισό τετραγωνικό μίλι, περιέχει πολυάριθμα σημαντικά χριστιανικά μέρη: το Όρος του Ναού, το Δυτικό Τείχος και την εκκλησία του Παναγίου Τάφου, για να αναφέρουμε μερικά.
«Αισθάνομαι εκεί μια εγγύτητα προς τον Θεό, όσο σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου», λέει ο Bernis, ο ιδρυτής ραβίνος της Μεσσιανικής συνάθροισης «Schema Yisrael» στο Rochester, της Νέας Υόρκης, όπου υπηρέτησε ως ραβίνος από το 1984-1993.
Παρόλο που δεν είναι μια πλήρης λίστα, αυτές οι 10 τοποθεσίες είναι σπουδαία μέρη από τα οποία μπορείς να ξεκινήσεις το πρώτο ή το επόμενο ταξίδι σου στο Ισραήλ. Μπορείς να βρεις άλλα μέρη που να αγγίζουν την καρδιά σου πιο πολύ, αλλά σύμφωνα με αυτούς που έχουν πάει, η ζωή σου ποτέ δεν θα είναι η ίδια μετά από ένα ταξίδι προς το μόνο έθνος που κανείς Χριστιανός δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφτεί.
Η απλή και μόνον αναφορά του ονόματος της χώρας προκαλεί μια μεγάλη ποικιλία από συναισθήματα, ένα από τα οποία είναι η λαχτάρα. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, το Ισραήλ είχε μεγάλη σημασία για ανθρώπους όλων των ειδών, και για όσους έχουν μια καρδιά που λαχταρά να δει αυτή τη χώρα.
Μερικοί κάνουν οικονομίες για χρόνια για να κάνουν ένα ταξίδι στους Αγίους Τόπους. Όσοι είχαν την ευλογία να πάνε, γενικά, συμφωνούν στο ότι ενόσω ήταν εκεί, η Βίβλος ζωντάνεψε και η επίσκεψη αυτή τους άλλαξε βαθειά. Πολλοί συγκινήθηκαν όταν «βάδισαν εκεί όπου και ο Ιησούς βάδισε».
Το περιοδικό Charisma πήρε συνεντεύξεις από διάφορους διαπρεπείς Χριστιανούς ηγέτες, που συχνά έφεραν ταξιδιωτικά γκρουπ στο Ισραήλ. Τα μέρη που ήταν τα πιο ιδιαίτερα γι’ αυτούς εκτείνονται από τη Θάλασσα της Γαλιλαίας μέχρι το Δυτικό Τείχος, από την Alon Moreh μέχρι την Kfar Etzion, από το όρος του Ναού μέχρι τον Κήπο της Γεσθημανής. Παρά την ευρεία έκταση των αγαπημένων τους τόπων, όλοι τους είχαν ένα πράγμα κοινό: είπαν ότι η πρώτη επίσκεψή τους είχε μια τρομερή επίδραση στη ζωή τους.
Να μερικά από τα μέρη που ανέφεραν ως πρώτη τους επιλογή:
Alon Moreh
Για την Billye Brim, που έκανε το πρώτο της ταξίδι στους Αγίους Τόπους το 1983, το όνομα Alon Moreh δεν αναφέρεται σ’ έναν οικισμό, αλλά μάλλον σ’ ένα δένδρο πάνω στην κορυφή ενός βουνού, όπου οι μελετητές πιστεύουν ότι ο ΚΥΡΙΟΣ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον Αβραάμ, όταν αυτός έφτασε στη Γη της Υπόσχεσης (δες Γένεση 12:6-7).
«Από αυτή την υψηλή πλεονεκτική θέση μπορεί κάποιος να δει, όπως κι ο Αβραάμ, τα όρη της Ευλογίας και της Κατάρας, τη Συχέμ (Ναμπλούς), την κοιλάδα της Θερσά», λέει η Brim, που το 1986 σπούδασε εβραϊκά στην Ulpan Akiva στη Netanya του Ισραήλ, ένα σχολείο που ιδρύθηκε αμέσως μετά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, το 1948.
Η Brim, ιδρύτρια της οργάνωσης «Prayer Mountain» στην Ozarks στη Kirbyville, στην Πολιτεία του Missouri, σημείωσε επίσης σχετικά με την Alon Moreh ότι «αν και το κράτος του Ισραήλ έφτιαξε ένα όμορφο μέρος για να κάθεται κάποιος κάτω από το δέντρο, ποτέ δεν συναντήσαμε κάποιο άλλο γκρουπ εκεί. Και στη θέση αυτή βιώσαμε την πιο τρομερή παρουσία του Θεού και εμπειρίες στην προσευχή».
Το ζωντανό υπόλοιπο του οίκου του Ισραήλ
Ο τραγουδιστής Paul Wilbur επισκέφτηκε για πρώτη φορά το Ισραήλ το 1983 και το επισκέφτηκε ξανά πάνω από 24 φορές. Γι’ αυτόν «τα ιστορικά μέρη είναι συναρπαστικά, και είναι ευχάριστο να ‘τρέχεις εκεί που βάδισε ο Ιησούς’, να σταθείς στη Συναγωγή του 1ου αιώνα στην Καπερναούμ, να κάνεις ένα ταξίδι με βάρκα στη Γαλιλαία». «Αλλά», προσθέτει, «τόσοι αγαπούν τους νεκρούς Εβραίους της Βίβλου και αγνοούν τελείως το ζωντανό υπόλοιπο του σήμερα».
Ο Wilbur εξηγεί: «Όταν συνδέθηκα με τους αδελφούς και τις αδελφές μου στο Ισραήλ, ένιωσα σαν να συνδέθηκα με την καρδιά του Θεού. Ο Ιησούς δήλωσε ότι ήρθε για να σώσει τα χαμένα πρόβατα του οίκου του Ισραήλ, και πιστεύω ότι η καρδιά Του δεν έχει αλλάξει εδώ και 2.000 χρόνια».
Η πολύ έντονη λατρεία και η πολύ βαθειά κοινωνία των ανθρώπων είχαν μια αιώνια επίδραση στη ζωή του. Ο Wilbur λέει: «Οι πέτρες είναι αρχαίες και σημαντικές, αλλά οι ζωντανές πέτρες είναι το κατοικητήριο του Θεού του Ισραήλ. Έτσι, όταν πηγαίνεις, να είσαι απόλυτα σίγουρος ότι απολαμβάνεις την ιστορία, αλλά να είσαι πιο σίγουρος ότι αγγίζεις τις ζωντανές πέτρες για τις οποίες ο Yeshua έδωσε τη ζωή Του για να λυτρωθούν!».
Kfar Etzion
Η Melva Lea Beacham πήγαινε στο Ισραήλ για σχεδόν 40 χρόνια. Το πρώτο της ταξίδι τα Χριστούγεννα του 1969 ήταν το πρώτο από τουλάχιστον άλλα δώδεκα, αλλά είχε και τη χαρά να ζήσει εκεί από το 2005-2006. Αν και απολαμβάνει τις πολλές ευχάριστες αναμνήσεις τότε που ανέβαινε καθημερινά στο λεωφορείο της γραμμής 8, το μόνο μέρος που πραγματικά αιχμαλώτισε την καρδιά της είναι το Kfar Etzion, ο τόπος της σφαγής των Εβραίων από αραβικές ένοπλες δυνάμεις στις 13 Μαΐου του 1948, μια μέρα πριν αναγνωριστεί το Ισραήλ σαν κράτος.
«Πηγαίνω εκεί τα ταξιδιωτικά μου γκρουπ για να δουν από πρώτο χέρι και αυτό σπαράζει τη καρδιά τους», λέει η Beacham, που υπηρέτησε για τέσσερα χρόνια ως διευθύντρια ανάπτυξης για την οργάνωση «Χριστιανοί Φίλοι του Ισραήλ» στην Ιερουσαλήμ. «Θέλω να καταλάβουν το τι πρέπει να βιώνουν οι Εβραίοι κάθε μέρα για να χαράξουν την κληρονομιά τους και τον τόπο τους, μέσα στον κόσμο που ο Θεός τους έδωσε. Θέλω οι άνθρωποι να ξέρουν και να καταλάβουν την αντίσταση που αντιμετωπίζει αυτός ο λαός, από τους δαίμονες και από τα έθνη».
Το Δυτικό Τείχος
Στα αναρίθμητα ταξίδια που ο John Hagee, ποιμένας της εκκλησίας Cornerstone στο San Antonio, έκανε από το 1978, ένα συγκεκριμένο μέρος και μια συγκεκριμένη στιγμή ξεχωρίζει γι’ αυτόν. Στην επίσκεψή του στο Δυτικό Τείχος, κατά τη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού, ο Hagee είχε μια απροσδόκητη συνάντηση με τον Θεό, που όχι μόνον άλλαξε τη ζωή του, αλλά και ξεκίνησε ένα κίνημα που συνεχίζει να κερδίζει σε διάκριση και σε επιρροή, μετά από πάνω από 30 χρόνια.
Εκείνη την ημέρα στο Τείχος «ο Θεός μου είπε να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να φέρω μαζί τους Χριστιανούς και τους Εβραίους, επειδή έχουν πολύ περισσότερα κοινά, από όσα επιτρέψαμε να μας χωρίσουν μέσα στους αιώνες», λέει ο Hagee.
Εκείνη τη μέρα στο Δυτικό Τείχος του Όρους του Ναού, στα αριστερά του Hagee ήταν ένας Ορθόδοξος Εβραίος που κουνιόταν μπρος-πίσω, φιλώντας τη Βίβλο. «Ένιωσα ότι ήμασταν πνευματικά αδέλφια, αλλά αυτός με φοβόταν, κι εγώ δεν ήξερα τίποτε γι’ αυτόν», λέει ο Hagee.
Αργότερα, μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, ο Hagee οργάνωσε την πρώτη Βραδιά προς Τιμή του Ισραήλ, η οποία τελικά οδήγησε το 2006 στο σχηματισμό της οργάνωσης «Christians United for Israel», που είναι σήμερα η μεγαλύτερη οργάνωση υπέρ του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Κάθε επίσκεψη στο Δυτικό Τείχος είναι η πιο ευχάριστη στιγμή από το 10ήμερο ταξίδι στο Ισραήλ», λέει. «Υπάρχει μια πνευματική δύναμη στο Δυτικό Τείχος, για μένα, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού πάνω στη Γη. Είναι αυτή η πνευματική εμπειρία που ποτέ δεν ξέχασα, και που απολαμβάνω κάθε φορά που επιστρέφω».
Το Όρος του Ναού
Ο Robert Stearns ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ιερουσαλήμ το 1991 και επέστρεψε 18 φορές για τη Γιορτή της Σκηνοπηγίας. Όλοι λένε ότι έχει κάνει πάνω από 40 ταξίδια στο Ισραήλ. Παραδέχεται ότι το Δυτικό Τείχος είναι το αγαπημένο του μέρος, αλλά αναφέρει και το Όρος του Ναού και τη Μασάντα ως τις τοποθεσίες που πρέπει υποχρεωτικά όλοι να δουν.
Το Όρος του Ναού, γνωστό και ως Όρος Μοριά, περιέχει την πιο ιερή τοποθεσία στον Ιουδαϊσμό. Έντονα διεκδικούμενο επί σειρά ετών και ίσως μια από τις πιο αναγνωρίσιμες τοποθεσίες, εξαιτίας του χρυσού τρούλου στην κορυφή του ισλαμικού τζαμιού (ο Τρούλος του Βράχου), το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή διεκδικούν την κυριαρχία πάνω στο Όρος του Ναού.
Η Μασάντα
Μασάντα είναι το όνομα μιας τοποθεσίας με αρχαία παλάτια στη νότια περιοχή της χώρας. Μερικοί θεωρούν το ανέβασμα με τα πόδια του φιδίσιου μονοπατιού στην ανατολική πλευρά του βουνού ως τμήμα της εμπειρίας της Μασάντα, αλλά είναι διαθέσιμο και ένα τελεφερίκ. Η απομακρυσμένη τοποθεσία και το ξηρό περιβάλλον φύλαξαν το μέρος ώστε να διατηρηθεί καλά για χιλιάδες χρόνια.
«Η Ιερουσαλήμ, περισσότερο από μια μεταφορά, είναι ένας κυριολεκτικός τόπος προς τον οποίον στρέφονται για άλλη μια φορά τα έθνη της Γης», λέει ο Stearns, που ισχυρίζεται, «Είναι μια Βιβλική εντολή για μας τους Χριστιανούς να προσευχόμαστε πιστά για την ειρήνη της Ιερουσαλήμ (Ψαλμός 122:6) και για όλον τον Ισραήλ (Ρωμαίους 9-11)».
Ο κήπος της Γεσθημανής
Η Joni Lamb, συν-ιδρύτρια, αντιπρόεδρος και διευθύντρια παραγωγής του Daystar Television Network (από την οποία πήρε συνέντευξη το περιοδικό Charisma, όπως κι από άλλους ηγέτες) δε δίστασε, όταν ρωτήθηκε, να αποκαλύψει τον ιδιαίτερο τόπο της, τον Κήπο της Γεσθημανής. Παρόλο που θα κάνει μόλις το τέταρτο ταξίδι της στους Αγίους Τόπους προς το τέλος αυτού του χρόνου, η σημασία του κήπου ενέπνευσε το βιβλίο της, «Παράδωσέ τα όλα».
Ο κήπος, που βρίσκεται στους πρόποδες του Όρους των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ, είναι εκεί όπου η Lamb πιστεύει ότι έλαβε χώρα η τελική παράδοση. «Σκέφτομαι τη συναισθηματική αγωνία που ένιωσε ο Ιησούς», λέει η Lamb. «Το μέρος αυτό είναι πολύ σημαντικό και πολύ πνευματικό εξαιτίας αυτής της παράδοσης. Είναι το μέρος όπου έκραξε [στον Πατέρα]: ‘Όχι το δικό μου θέλημα, αλλά το δικό σου να γίνει’».
Και προσθέτει: «Αν δεν είχε παραδοθεί εκεί, δεν θα μπορούσε να βαδίσει προς τον σταυρό. Είμαι σίγουρη ότι βασανίστηκε, από τις σταγόνες του αίματος και τη συναισθηματική αγωνία που ένιωσε. Αυτή η παράδοση άλλαξε τον κόσμο».
Η Θάλασσα της Γαλιλαίας
Κανένα μέρος στο Ισραήλ δεν έχει μεγαλύτερη σημασία για τον Ben Kinchlow όσο η Θάλασσα της Γαλιλαίας. «Αυτός ήταν ένας ζωτικός τόπος στη διακονία του Ιησού», λέει ο Kinchlow. Από τα 30 σχεδόν θαύματα που έκανε ο Ιησούς, χοντρικά τα 20 έγιναν σ’ αυτήν την περιοχή και 12 στις ακτές της.
«Δεν μπορώ να βρω ένα μέρος που να είναι πιο αναλλοίωτο από τη Θάλασσα της Γαλιλαίας. Τίποτα δεν έχει αλλάξει εκεί», λέει ο Kinchlow, που σημειώνει ότι η περιοχή είναι ως επί το πλείστον ελεύθερη από κτήρια και τουριστικά θέλγητρα.
Βρισκόμενη σχεδόν 700 πόδια κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, είναι η χαμηλότερη λίμνη με φρέσκο νερό στη γη. Ο Kinchlow, ιδρυτής της οργάνωσης «Αμερικανοί για το Ισραήλ» και συν-παρουσιαστής της ραδιοφωνικής εκπομπής «Front Page Jerusalem», που πήγε για πρώτη φορά στο Ισραήλ στη δεκαετία του 1970, προτείνει να καθίσουμε πάνω σε μερικούς από τους βράχους και τους λόφους.
«Αυτό είναι ένα μέρος έξω από το τουριστικό υλικό», ισχυρίζεται ο Kinchlow. «Είναι ένας τόπος για απομόνωση».
Το φρούριο του Nimrod
Έξω από τα πεπατημένα, το Φρούριο του Nimrod είναι ένα μέρος που ο Perry Stone επισκέφτηκε για πρώτη φορά στο πιο πρόσφατο ταξίδι του στο Ισραήλ, αν και έχει ταξιδέψει στη χώρα πάνω από 30 φορές. Και βέβαια σχεδιάζει να πάει στο μέρος ξανά.
Κατεστραμμένο από ένα σεισμό τον 18ο αιώνα, το φρούριο βρίσκεται στο βόρειο μέρος των Υψωμάτων του Γκολάν σε μια κορυφογραμμή που υψώνεται γύρω στα 2.600 πόδια πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Αυτό είναι το μέρος όπου ο Θεός έκανε τη διαθήκη Του με τον Αβραάμ.
«Από εκεί πάνω μπορείς να δεις το άνοιγμα της Γης της Υπόσχεσης», λέει ο Stone, υψώνοντας με ενθουσιασμό τη φωνή του. «Αυτή είναι η θέα που είδε ο Αβραάμ».
Πολλά τουριστικά γκρουπ δεν επισκέπτονται τα Υψώματα του Γκολάν εξαιτίας των χρονικών περιορισμών που υπάρχουν, αλλά ο Stone λέει ότι το ταξίδι αξίζει τον χρόνο του. Το δικό του ταξιδιωτικό γκρουπ ξόδεψε πάνω από δύο ώρες εκεί.
«Αξίζει να κάθεσαι εκεί και να τα ρουφάς όλα μέσα σου. Είναι ένα ιστορικό μέρος κι η τοποθεσία είναι όμορφη», λέει ο Stone, ένας πάστορας τετάρτης γενιάς, που διευθύνει μια από τις ταχύτερα αυξανόμενες διακονίες στην Αμερική: «Η Φωνή του Ευαγγελισμού». «Πηγαίνεις πίσω στον χρόνο με τον Αβραάμ. Εδώ είναι όπου όλα ξεκίνησαν. Εδώ είναι όπου έγινε η διαθήκη».
Η Ιερουσαλήμ
Ο Jonathan Bernis, ο εκτελεστικός διευθυντής της διακονίας «Jewish Voice Ministries International» και οικοδεσπότης του εβδομαδιαίου τηλεοπτικού προγράμματος «Jewish Voice Today», αγαπάει την Ιερουσαλήμ. Την έχει επισκεφτεί 50 φορές, από την εποχή του πρώτου του ταξιδιού το 1984.
Το επίκεντρο της χριστιανικής πίστης και τόπος «έντονου πνευματικού πολέμου», η Ιερουσαλήμ είναι μια από τις πιο αρχαίες πόλεις στον κόσμο. Θεωρούμενη ως το πνευματικό κέντρο των Εβραίων, η Παλαιά Πόλη, παρά το γεγονός ότι είναι μικρότερη από μισό τετραγωνικό μίλι, περιέχει πολυάριθμα σημαντικά χριστιανικά μέρη: το Όρος του Ναού, το Δυτικό Τείχος και την εκκλησία του Παναγίου Τάφου, για να αναφέρουμε μερικά.
«Αισθάνομαι εκεί μια εγγύτητα προς τον Θεό, όσο σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου», λέει ο Bernis, ο ιδρυτής ραβίνος της Μεσσιανικής συνάθροισης «Schema Yisrael» στο Rochester, της Νέας Υόρκης, όπου υπηρέτησε ως ραβίνος από το 1984-1993.
Παρόλο που δεν είναι μια πλήρης λίστα, αυτές οι 10 τοποθεσίες είναι σπουδαία μέρη από τα οποία μπορείς να ξεκινήσεις το πρώτο ή το επόμενο ταξίδι σου στο Ισραήλ. Μπορείς να βρεις άλλα μέρη που να αγγίζουν την καρδιά σου πιο πολύ, αλλά σύμφωνα με αυτούς που έχουν πάει, η ζωή σου ποτέ δεν θα είναι η ίδια μετά από ένα ταξίδι προς το μόνο έθνος που κανείς Χριστιανός δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφτεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου